Emotioneel afscheid van Luka (5): “Gevochten als een leeuw”

Maandagochtend werd er in de Aula van Uitvaart Uitzicht in Kortrijk afscheid genomen van Luka Vandendriessche (5), die leed aan het syndroom van Wolf-Hirschhorn.

In het AZ Sint-Jan in Brugge is vorige dinsdag Luka Vandendriessche (5) overleden. Luka had het syndroom van Wolf-Hirschhorn, een zeldzame ontwikkelingsstoornis waarbij een stukje ontbreekt van chromosoom 4. Hij leed vanaf zijn eerste levensjaar aan epilepsie en had een fysieke en mentale beperking. Maandagochtend werd er in de Aula van Uitvaart Uitzicht in Kortrijk afscheid genomen van de moedige jongen.

“Je hebt hard en dapper gevochten. Nu heb je de rust die je verdiende”, lieten zijn ouders, Dylan Vandendriessche en Jessica Van Craeynest uit Wevelgem, voorlezen op de plechtigheid. “Jij was het mooiste geschenk dat we konden krijgen, een bewijs van onze liefde voor elkaar. Je werd geboren in Brugge na 36 weken zwangerschap en na 2 maanden mocht je uiteindelijk mee naar huis.”

“Ze vertelden dat je nog 10 jaar te leven had, maar die 10 jaar werden snel maar 48 uur meer.”

“Na een jaar thuis hadden we een eerste klap. Je kreeg steeds zwaardere en zwaardere epilepsieaanvallen. We gingen twee keer naar het ziekenhuis en leerden de aanvallen onder controle te krijgen. Daarna kwam er weer een klap. We brachten je naar het verre UZ Gent toen je een zware longontsteking had. Opnieuw vocht je je een weg erdoor.”

© Rémi Bruggeman

“De jaren daarna waren moeilijk en niet zo lang geleden kregen we het vreselijke nieuws dat je nog maar 10 jaar te leven had. We dachten: “10 jaar is nog een lange tijd als we er het beste van maken.” Tot we zaterdag het telefoontje kregen waarbij we te weten kwamen dat het geen 10 jaar, maar 48 uur waren. Dinsdag stierf je in Brugge. De leegte die nu komt zonder jou zal nooit weggaan.”

Gevochten als een leeuw

De zaal was tijdens de uitvaart volledig gevuld en het afscheid was logischerwijs emotioneel. ‘Meme en pepe’, tante Kelly en Fien, broer Loïc, thuisverpleegster Dorothee, juf Lotte en nog vele anderen hadden allemaal een woordje voorbereid waarin ze hun bewondering voor de strijdlust van de jonge Luka uitspraken. Haast iedereen onderstreepte dat de jongen zo sterk was en “had gevochten als een leeuw”.

De ceremonie werd ondersteund door afscheidsmuziek: ‘You’ll never walk alone’ van Gerry & The Pacemakers, ‘Afscheid van een vriend’ van Clouseau en ‘Afscheid nemen bestaat niet’ van Marco Borsato passeerden zo de revue. Op het einde kwam iedereen naar voren om een rozenblad op de groene – Luka’s lievelingskleur – kist te leggen. Daarna kreeg iedereen nog onderstaand bidprentje mee.

De motorclub Blue Skulls uit Westrozebeke organiseerde in 2021 een benefiet om de hoge medische kosten van Luka te helpen financieren. Enkele leden waren ook aanwezig op de uitvaart.

The post Emotioneel afscheid van Luka (5): “Gevochten als een leeuw” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Meer dan 13.000 bezoekers genieten van 33ste editie Feest in ‘t Park in vernieuwde festivalsetting: “Een onvergetelijke start van de zomer”

Een zomerse en gezellige sfeer, een prachtig vernieuwd park, de opzwepende dansbeats van nationale en internationale artiesten én het inhoudelijk lokaal mondiaal verhaal van Feest in ’t Park lokten zaterdag 13.000 bezoekers naar het Minnewaterpark en het Bargeplein. De derde editie georganiseerd door Brugge Plus en de 33ste editie sinds de start van het mondiaal festival was een groot succes.<br

Lees meer »

Benefietconcert in de Sint-Pieterskerk in Tielt voor huizenproject in Oeganda

Op maandag 1 juli kan je in de Sint-Pieterskerk in Tielt terecht voor een bijzonder benefietconcert. ‘Een reis door de tijd’ wordt georganiseerd door Harmonie van Hoop. De opbrengst wordt geschonken aan priester-missionaris Sander Kesseler, die momenteel werkzaam is in Oeganda. “We hebben financiële hulp nodig om huizen opnieuw op te bouwen. De steun kan echt het verschil maken.”

Lees meer »

Groen Ieper wil rallydorp verhuizen van centrum naar industriezone

Volgens Sam Vancayseele (Groen) brengt het rallydorp in het centrum meer lasten dan lusten. Op de gemeenteraad stelde hij dan ook voor om alles te verhuizen naar de industriezone. Schepen Diego Desmadryl (Open Ieper) ging niet akkoord en stelt voor om de beleving te optimaliseren. “De terugkeer van Boezinge op woensdagavond is een grote stap in de goeie richting”, aldus

Lees meer »

EXCLUSIEF. Onze reporter keert terug naar Tenerife nu drie buren van Marc (71) en Laura (67) zijn opgepakt:“Ze voelde dat het die avond zou mislopen”

Was een gebrek aan geld het motief voor de moord? In het kustdorp Callao Salvaje op Tenerife twijfelen ze er niet aan: de drie verdachten – zij woonden op een boogscheut van elkaar – zaten financieel aan de grond. Het geld dachten ze bij Marc en Laura te vinden. Onze reporter trok opnieuw naar Tenerife en sprak er voor het

Lees meer »

Vernieuwd Westfront Nieuwpoort laat je de Groote Oorlog ervaren als nooit tevoren

Na bijna tien jaar heeft Westfront Nieuwpoort een grondige inhoudelijke update gekregen. Daarbij werd de bestaande permanente tentoonstelling over de Eerste Wereldoorlog volledig vernieuwd, met aangepaste technologie en nooit eerder vertoonde artefacten. Bezoekers ervaren het iconische verhaal van de onderwaterzetting vanuit een andere invalshoek.
The post Vernieuwd Westfront Nieuwpoort laat je de Groote Oorlog ervaren als nooit tevoren appeared

Lees meer »

? “Evenepoel mag nu dromen van het podium. Het beste moet nog komen”

De eerste bergetappe van deze Tour stelde allerminst teleur. “Een adembenemend schouwspel”, noemt Michel Wuyts het zelfs. Stof genoeg dus om over na te kaarten in onze wielerpodcast ‘De Tour van Wuyts & Vlaeminck’. Vooral de knappe etappe én tweede plek van Remco Evenepoel komen uitgebreid aan bod. “Naar mijn gevoel heeft Evenepoel nooit beter geklommen dan vandaag”, aldus Wuyts.

Lees meer »