Aanleg nieuw stadsgroen Vlasakker gaat van start: “We versterken de aanwezige natuur en realiseren 6,6 hectare nieuw groen”

Het open gebied van 17 hectare tussen de Etienne Sabbelaan, de Maandagweg, de woonwijk Tarweveld/Klaverveld, hogeschool VIVES en universiteit Kulak wordt verder ingericht tot stadsgroen Vlasakker. “Een volwaardig stadsgroen waar natuurontwikkeling, ontmoeting en beleving hand in hand gaan”, zegt Bert Herrewyn, schepen van Natuur.

“Hiermee zetten we een volgende stap in onze ambitie om 100 hectare extra natuur en bos te realiseren in Kortrijk” – Bert Herrewyn

De Vlasakker krijgt een groene toekomst. 6,6 hectare akkerland wordt omgezet naar waardevolle, nieuwe natuur met natuurlijke gras- en hooilanden, bomenrijen en grachtstructuren. “Zo wordt de beekvallei van de Pietje Patersbeek heringericht met verflauwde oevers om natte natuur alle kansen te geven. Een bestaande natte zone wordt een moerasbos waar unieke planten en dieren de kans krijgen om zich te vestigen en uit te groeien”, zegt Bert Herrewyn, schepen van Natuur, Biodiversiteit en Kinderen en Jongeren.

“We versterken de aanwezige natuur en realiseren 6,6 hectare nieuw groen. Wandelpaden, rustpunten, zitgelegenheden en ravotzones maken van Vlasakker een stadsgroen voor jong en oud. Hiermee zetten we ook een volgende stap in onze ambitie om 100 hectare extra natuur en bos te realiseren in Kortrijk.”

omgeving Vlasakker

“De afgelopen jaren merken we een duidelijke tendens om meer natuur te behouden en te versterken” – Benoit Ockier

De werken voor stadsgroen Vlasakker worden uitgevoerd door aannemer Ockier uit Kuurne en zullen een zestal maanden duren. De kostprijs bedraagt 800.000 euro. “We hebben al soortgelijke projecten uitgevoerd in Wevelgem en Moorsele. De afgelopen jaren merken we een duidelijke tendens om meer natuur te behouden en te versterken. Terwijl we vroeger vaker louter wegenwerken en rioleringswerken uitvoerden, wordt nu alles gecombineerd met ontharden en vergroenen”, zegt aannemer Benoit Ockier.

De groene long van ’t Hoge

Daarnaast worden ook de toegangspoorten tot Vlasakker vernieuwd, van waaruit meerdere nieuwe wandelpaden vertrekken doorheen het volledige groengebied. Een centraal vlonderpad (een plankenweg) leidt je naar verschillende uitzichtpunten met zitgelegenheid.

Ook het ‘Stadsgroen Lange Munte’ wordt gerealiseerd, met een doorsteek vanuit het Ecolab bij Kulak via een veilige oversteek van de Ambassadeur Baertlaan tot Crematorium Uitzicht. “Stadsgroen Vlasakker, eerder bestemd als wetenschapspark, wordt de groene long van ’t Hoge en een cruciale schakel tussen de campussen van de Kulak en VIVES”, aldus Wout Maddens, schepen van Bouwen, Wonen en Stadsvernieuwing.

The post Aanleg nieuw stadsgroen Vlasakker gaat van start: “We versterken de aanwezige natuur en realiseren 6,6 hectare nieuw groen” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Bedenkers van leukste compliment aan een Brugse zaak in de prijzen

Met de actie ‘Lokaal, da’s logisch’, riep KERNpunt samen met de West-Vlaamse steden en gemeenten op om hun favoriete lokale handelaar complimentjes te geven. Vier winnaars die een compliment gaven aan een Brugse zaak, vielen in de prijzen.
The post Bedenkers van leukste compliment aan een Brugse zaak in de prijzen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Aanslag in Servië: man schiet politieagent in nek met kruisboog aan Israëlische ambassade, dader is doodgeschoten

In de Servische hoofdstad Belgrado heeft een man aan de Israëlische ambassade een kruisboogpijl in de nek van een politieagent geschoten. De agent kon de dader nog doodschieten, voor hij in levensgevaar naar ziekenhuis werd overgebracht. De Servische minister van Binnenlandse Zaken Ivica Da?i? spreekt van een terroristische aanslag. Er zijn meerdere mensen opgepakt.

Lees meer »

Triatlete Jonie Vanhoutte voor het eerst op de lange afstand

Jonie Vanhoutte staat zondag in Roth voor haar vuurdoop in een triatlon op de lange afstand. “Ik heb mij laten vertellen dat dit na Hawaï de tweede mooiste wedstrijd is. Qua beleving of op de berg staan is vergelijkbaar met de Tour de France.”
The post Triatlete Jonie Vanhoutte voor het eerst op de lange afstand appeared first on

Lees meer »

Na zonneschijn komt regen: KMI kondigt onweerscode oranje af

Vandaag start meestal zonnig met in het zuiden al wel meer wolkenvelden. In de loop van de dag neemt de bewolking overal toe en wordt het wisselend bewolkt. Enkele buien of een onweer zijn al hier en daar mogelijk in de namiddag. Vanavond en vannacht trekt een onweerszone over het zuiden van het land, mogelijk met hevige rukwinden en hagel,

Lees meer »

KIJK. Xandee zingt nog eens bij Qmusic na gezondheidsproblemen

Goed nieuws voor fans van Sandy Boets (45), bekend als Xandee. Naar aanleiding van de Foute 728 bracht de zangeres haar hit ‘1 Life’ in de studio van Qmusic. Eind april liet Xandee al weten dat ze, ondanks haar fysieke problemen, opnieuw ging optreden. “Ik wil de problemen achter mij laten.”

Lees meer »