Overleden dichteres Patricia Lasoen krijgt eigen pleintje in Brugge

Naar traditie, sinds 2016, trapte Cultuurcentrum Brugge het nieuwe seizoen weer af met de tijdelijk benaming van het pleintje bij theaterzaal Biekorf naar een Brugse culturele persoonlijkheid. Dit jaar werd gekozen voor de deze zomer overleden Brugse dichteres Patricia Lasoen.

Wijlen Patricia Lasoen treedt met deze naamgeving in de voetsporen van Jacqueline Compernolle, Marec, Lara Taveirne, Peter Slabbynck, Anna Vercammen, Sam Louwyck en DJ Grazzhoppa. Deze Bruggelingen of met Brugge verwante culturele persoonlijkheden mochten eerder een jaar lang hun naam geven aan het stemmige pleintje bij de Biekorf, met ingang langs de Sint-Jakobsstraat. “Het is traditiegetrouw een feestelijk moment, de inhuldiging van dit pleintje. Maar tot onze grote spijt heerst er vandaag toch een droefheid. Deze zomervakantie namen we afscheid van de persoon naar wie het pleintje vandaag vernoemen: Patricia Lasoen, de Brugse dichter-taalvirtuoos die met haar prachtig oeuvre en innemende persoonlijkheid op tal van kunstenaars een blijvende indruk heeft gemaakt”, vertelde burgemeester Dirk De fauw. Patricia Lasoen debuteerde in 1968 met de bundel ‘Ontwerp voor een Japanse houtgravure’ en wordt samen met dichters als Herman de Coninck en Jan Vanriet tot de zogenaamde nieuw-realisten gerekend. In 1990 debuteerde ze als romanschrijfster met ‘De geur van rood’.

“De activiteiten van het Cultuurcentrum rond Patricia Lasoen, die al voor haar dood gepland worden, gaan door als een passend eerbetoon. Er volgt nog een tentoonstelling in exporuimte Biekorf, een publicatie met een bloemlezing van haar werk samengesteld door Lara Taveirne en een avondvullend ode”, vult cultuurschepen Nico Blontrock aan. Tijdens de inhuldiging waren ook drie van haar kinderen aanwezig, waaronder de bekende historicus Jan Dumolyn. “Dit is een heel mooi gebaar, zeker gezien mijn moeder – die al enige jaren voor haar dood dement was en in een woon-zorgcentrum verbleef – al sinds de jaren ‘90 grotendeels uit the picture was. Het doet ons al familie ook veel plezier dat haar vandaag zoveel vrienden, bekenden en sympathisanten aanwezig zijn.”

The post Overleden dichteres Patricia Lasoen krijgt eigen pleintje in Brugge is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

EXCLUSIEF. 50 jaar huwelijk voor Jean-Marie Pfaff en Carmen: “Ik beloofde schoonmoeder 3 jaar te wachten, maar na 3 maanden waren we al zwanger”

“Zij was vijftien, ik achttien. Het was liefde op het eerste gezicht.” 50 jaar al staan Jean-Marie Pfaff (70) en Carmen Seth (68) aan elkaars zijde. In goede en kwade dagen, en ze maakten beiden mee. Wij spraken hen exclusief over hun ontmoeting in café De Snor, de voetbaljaren en de opvoeding van hun kroost . Ook praten ze openhartig

Lees meer »

Trouwseizoen langs de Leieboorden in Kortrijk op gang getrapt: “Een uitgelezen locatie die tot de verbeelding spreekt”

Vrijdag 28 juni zijn de nieuwe sessies gestart om langs de Leieboorden in Kortrijk in het huwelijk te treden. En al meteen stonden er zes op het programma. Een van de zes koppels waren Céline en Dieter.
The post Trouwseizoen langs de Leieboorden in Kortrijk op gang getrapt: “Een uitgelezen locatie die tot de verbeelding spreekt” appeared first on

Lees meer »

KIJK. Kim Kardashian maakt plots achterwaartse salto op dansvloer

Kim Kardashian (43) was een van de aanwezigen op het 40e verjaardagsfeest van haar zus Khloé Kardashian. Ze stal de show op de dansvloer en trok alle aandacht naar zich toe toen ze salto’s begon te maken. Met behulp van Cade Hudson – manager en goede vriend van zangeres Britney Spears – deed ze dit naar eigen zeggen “verschillende keren

Lees meer »

Nieuw welzijns- en zorgpad ‘Samen op Weg’ ondersteunt personen met dementie en hun mantelzorgers

Dinsdag 2 juli werd in Kortrijk het ‘Welzijns- en Zorgpad Dementie: Samen op Weg’ gelanceerd, bedoeld om personen met dementie te ondersteunen bij het navigeren door het complexe zorg- en welzijnslandschap. Niet alleen personen met dementie, maar ook hun mantelzorgers kunnen gebruik maken van het nieuwe welzijns- en zorgpad.
The post Nieuw welzijns- en zorgpad ‘Samen op Weg’ ondersteunt

Lees meer »

Grote banken in de Verenigde Staten doorstaan stresstest van centrale bank

De grootste Amerikaanse banken zijn volgens de Federal Reserve nog steeds bestand tegen een zware economische en financiële crisis. De centrale bank van de Verenigde Staten maakte de resultaten van de jaarlijkse stresstest woensdag bekend. De verliezen die de kredietverstrekkers zouden lijden waren bij de test dit jaar wel groter dan vorig jaar, verklaarde vicevoorzitter voor bankentoezicht Michael Barr.

Lees meer »