Koekjesverkoop voor Janis (22): “De realiteit is zeer hard”

Familie en vrienden van de ongeneeslijk zieke Janis De Zitter uit Avelgem organiseren een koekjesverkoop voor zijn verzorgingskosten. Janis De Zitter (22) lijdt aan de zeldzame ziekte Huntington Westphal Disease.

De ziekte van Huntington is een progressieve en erfelijke ziekte waarbij zenuwcellen in de hersenen beschadigd raken. Wereldwijd komt deze ziekte bij 10 op de 100.000 mensen voor. “Janis is de enige persoon in België met deze variant”, vertelt zijn zus Janna (24). “Ondertussen gaat het niet zo goed met Janis. Wandelen lukt niet meer, eten en drinken nog amper. Hij weigert sondevoeding waardoor hij sterk vermagerd is. Hij heeft daar angsten rond. Daardoor gaat zijn levenskwaliteit sterk achteruit. Mijn ouders kunnen eigenlijk hierover beslissen maar doen dit niet uit respect voor zijn mening. Hij beseft wat hij allemaal niet meer gaat meemaken. Zo ben ik alleen gaan wonen, zijn jongere broers die uitgaan… Dit is een harde realiteit voor hem. We proberen alles te doen voor hem wat hij wil. We hopen vooral dat er meer onderzoek gedaan wordt naar deze ziekte. In Nederland bijvoorbeeld staan ze al veel verder met de versie voor volwassenen.”

Hoge kosten

“Van een wolk van een baby tot een sloeber van een peuter, goeie voetballer in de tienerjaren en een sterke kerel tot nu een hulpeloze jongeman van 22 jaar… die sedert oktober 2022 verblijft in het woonzorgcentrum Pamele. De zorgen thuis werden te zwaar in combinatie met fulltime jobs. In het weekend genieten we dan dubbel van het samenzijn. We zijn een sterk, hecht gezin en we dachten hierop voorbereid te zijn. Maar we hebben steun nodig. Zijn verblijf kost 8.500 euro per maand en met zijn eigen uitkering van het VAPH komen we nog 1.000 euro te kort per maand. Die moeten we zelf bijpassen. Daarom organiseren we een koekjesverkoop die loopt van 15 september tot 15 oktober. Vele handen maken namelijk sterk. Zowel online, via Facebook, per mail of via de link met de tiktokpagina ‘@voorjanis’ kan je een bestelling plaatsen. Iedere andere gift, hoe klein of groot ook is zeer welkom.”

Storten kan op rekeningnummer BE91 7440 9500 0476.

The post Koekjesverkoop voor Janis (22): “De realiteit is zeer hard” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

KIJK. Ondanks hevige regen van afgelopen maanden: het festivalterrein van Rock Werchter ligt er prima bij

Donderdag start de 48ste editie van Rock Werchter. Het festivalterrein heeft de regen van de afgelopen maanden goed doorstaan; slechts hier en daar zijn enkele modderplekken te bespeuren. De organisatie, Live Nation, heeft dan ook extra hard gewerkt. “Er is water weggepompt en er zijn stukken terrein verhard”, vertelt woordvoerder Nele Bigaré. VTM NIEUWS kreeg al een rondleiding op het

Lees meer »

Nieuwe hondenloopweide langs de Bevrijdingslaan in Brugge

Langs de Bevrijdingslaan, tussen de Bloedput en de Buffelbrug, is een nieuwe hondenloopweide van ruim 1.800 m² groot gerealiseerd. “Hiermee telt Brugge al negen hondenloopweides”, aldus schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem.
The post Nieuwe hondenloopweide langs de Bevrijdingslaan in Brugge appeared first on KW.be.

Lees meer »

#iedereenwestvlaming

De teleurstelling is groot, niet in het minst bij Jan Vertonghen, wiens ongelukkige owngoal het verdict voor de duivels betekende.
The post #iedereenwestvlaming appeared first on KW.be.

Lees meer »

JV Lo-Reninge mikt komend seizoen op de top drie

Na het behalen van de eindronde afgelopen seizoen wil JV Lo-Reninge dit seizoen nog een tikkeltje beter doen in vierde provinciale A. Het bestuur en de spelers spraken op de ploegvoorstelling hun ambities uit. Maxim Loontjens is een van de nieuwkomers.
The post JV Lo-Reninge mikt komend seizoen op de top drie appeared first on KW.be.

Lees meer »

“De zeven ‘slachtoffers’ kwamen me behoorlijk bekend voor”: brandweerman Luc (67) rukt uit voor oefening, maar krijgt verrassing van formaat

Met een brede smile trok Luc Dorme uit Geluwe, de chef van de plaatselijke brandweerpost, vandaag zijn interventiepak aan voor een niet-alledaagse oefening. Eind deze maand zegt hij namelijk de brandweer vaarwel, na een carrière van 49 jaar. “Het is goed geweest”, zegt hij. “En ik wist wel dat de manschappen één en ander in het schild voerden, maar dit

Lees meer »

Bijna helft winkeliers wil solden verplaatsen naar augustus: “Zeker met zo’n nat voorjaar komen kortingen in juli gewoon te vroeg”

Uit een bevraging van 463 handelaren door het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) blijkt dat 42 procent van hen de start van de solden wil verplaatsen naar 1 augustus. “Zeker met zo’n nat voorjaar komen kortingen in juli gewoon te vroeg”, klinkt het. Het NSZ wil de timing van de koopjesperiode binnenkort bespreken met de bevoegde minister.

Lees meer »

Hoogdagen voor Belgische atletiek en toch rommelt het bij de coaches: “Dat dit op straat ligt, is lachwekkend”

Een recordaantal van 33 individuele atleten en vier aflossingsteams mogen inchecken voor de Spelen van Parijs: het lijkt de Belgische atletiek wel voor de wind te gaan. En toch is niet alles peis en vree. Dat Atletiek Vlaanderen aan het praten zou zijn met een buitenlandse coördinator voor de aflossingsteams zorgt voor onrust bij de estafettetrainers. “Er is geen draagvlak.”

Lees meer »