Hoppestoet lokt heel wat toeschouwers naar centrumstraten: “Blijft speciaal en uniek”

In het centrum van Poperinge werden dit weekend de Bier- en Hoppefeesten uitbundig gevierd. Een van de vaste waarden op het feestprogramma is de Hoppestoet stoet op zondagnamiddag. De 1.600 figuranten lokten heel wat toeschouwers naar de centrumstraten. “We moesten zes jaar op wachten op onze Bier – en Hoppefeesten en dat hebben we echt gemerkt. De bezoekers en toeschouwers waren razend enthousiast”, zegt burgemeester Christof Dejaegher.

Traditioneel trekt op zondagnamiddag van de Bier- en Hoppefeesten de Hoppestoet door de straten. De Poperingse straten waren goed gevuld met toeschouwers die de Hoppestoet na zes jaar met plezier wilden meepikken. Zo ook de Poperingse Sylvie Deswarte. Aan haar woning in de Veurnestraat staan de hopplukkers Jef en Maria. Sylvie knutselde de poppen zelf in elkaar. Een eerbetoon aan haar ouders die hoppeboeren waren. “De Hoppestoet was echt prachtig. Ik heb er enorm van genoten. Het was precies wat ik gehoopt of gedacht had dat de Hoppestoet zou zijn”, aldus een enthousiaste Sylvie.

1.600 figuranten

Deze editie pakte de organisatie met heel wat nieuwigheden. Ook de enkele aspecten van de Hoppestoet werden in een nieuw jasje gestoken. “De rupsjes, de vlinders en de brouwersgilde kregen onder andere nieuwe kledij. Er waren nieuwe wagens voor de Poperingse hopkoningin, het hommelpapfeest, hop in de wereld, de bladluiswagen en de tonnenmaakster. Er deden dit jaar enkele nieuwe groepen mee zoals de Pipe Band van Gistel en acteurs kregen stemversterking. “Zaterdagnacht hebben we niet veel geslapen. We denken zo’n 2,30 uur ongeveer, maar we hebben heel hard genoten van de weekend en de Hoppestoet. Het was ontzettend leuk”, zeggen de nieuwe Hopkoningin en -eredames Jolien Cambie, Charlotte Cauwelier en Marthe Danneel.

In totaal waren er 600 kinderen, 900 volwassenen en 100 medewerkers die samen een stoet vormden met wel 1.600 figuranten. Één van de jongste figuranten was Mona Maes. De kleine meid van vijf maanden jong trok door de Poperingse straten met haar mama Goedele Cappoen, papa Achim Maes en zusjes Ellie en Janne. “We maakten deel uit van de groep ‘de vrimde plokkers’. Het is de eerste keer dat we met het hele gezin deelnamen, dat deden we samen met het volledige feestcomité van Roesbrugge. Mét Roesbrugste vrienden”, vertelt mama Goedele Cappoen. “Mona was kapot na afloop van de stoet.

Enthousiaste toeschouwers

Naast de vaste waarden zoals de Hopkoninginverkiezing op zaterdag en de Hoppestoet met 1.600 figuranten op zondag werden enkele nieuwigheden gepresenteerd tijdens deze editie van de Bier- en Hoppefeesten. Het kinderdorp op de Grote Markt en de binnenkoer van het Hopmuseum bleken een groot succes. Vrijwilligers van verschillende jeugdverenigingen staken een handje toe bij knutselactiviteiten, ze bakten pannenkoeken en toverden kindjes om tot echte piepauws(lieveheersbeestjes). Ook het taptoe-spektakel op de Paardenmarkt en Feest op de Koer in het Hopmuseum met live muziek en een Belgische Hop-bierbar was een succes. Op zondagavond liet De Faute Bendt luidkeels meezingen op ‘Poperinge zingt faut’ en dat lokte heel wat uitbundige zangers naar de Grote Markt.

“We mogen terugblikken op een zeer goed weekend. Vrijdagavond waren er al 2.000 mensen in de feesttent en zaterdag waren dat maar liefst 3.200 mensen. De stoet is ook heel goed verlopen en bracht veel volk naar onze Hoppestad. Onze kersverse hopkoningin en haar eredames deden het ook uitstekend”, vertelt burgemeester Christof Dejaegher.

2026

“We moesten zes jaar op wachten op onze Bier – en Hoppefeesten en dat hebben we echt gemerkt. De bezoekers en toeschouwers waren razend enthousiast. Het enthousiasme op zaterdagavond tijdens de verkiezing was ongezien en ook tijdens de Hoppestoet was er veel ambiance. Er stond in tussentijd veel op het programma en er waren veel goede evenementen in Poperinge, maar de Bier- en Hoppefeesten zijn en blijven iets speciaals en uniek. Het programma met nieuwe elementen viel ook in de smaak. We kijken al uit naar de editie van 2026.” Een stropop wordt verbrand om het einde van de oogst te vieren. Die Verammte Spielerei neemt het publiek mee naar de feesttent om het weekend samen af te sluiten.

The post Hoppestoet lokt heel wat toeschouwers naar centrumstraten: “Blijft speciaal en uniek” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Boerderij ’t Moereveld in Torhout is niet zomaar een hoeve: “Het best verkochte ijs? Zonder twijfel vanille!”

Een boerderij die in de zomer het gewone hoeveleven overstijgt? Daar is de Torhoutse IJsboerderij ’t Moereveld een schoolvoorbeeld van. Met, naast 120 melkkoeien en ook akkerbouw, 30 verschillende smaken zelfbereid ijs en een ruim ijssalon met terras. “De zaken lopen zó goed, dat ik de vraag naar ijs bijna niet kan volgen”, zegt ‘ijsboerin’ Cindy Vandevoorde.
The post

Lees meer »

Belgische verdachten in verdwijning Vlaams koppel op Tenerife verzetten zich niet langer tegen uitlevering aan Spanje

Michael A. (44) en zijn zoon Lucas A. (23), de twee Belgische verdachten van de verdwijning van Marc Olbrechts en de verdwijning en de dood van Laura Trappeniers op Tenerife, verschijnen donderdag voor de raadkamer in Brussel. Die moet zich buigen over hun uitlevering aan Spanje. Volgens hun advocaat zullen de twee zich daar niet langer verzetten.

Lees meer »

“Wij waren echt de laatste der Mohikanen”: Stefaan Mestdagh van Den Roobaert in Oekene

Zijn leven leest als een spannend avonturenboek en het slothoofdstuk is nog lang niet geschreven. Stefaan Mestdagh van côte à l’os-restaurant Den Roobaert kent ongelooflijk veel mensen én heeft ongelooflijk veel mensenkennis. Maak kennis met deze boeiende verteller.
The post “Wij waren echt de laatste der Mohikanen”: Stefaan Mestdagh van Den Roobaert in Oekene appeared first on KW.be.

Lees meer »

Staf en nieuwe voorzitter Club Roeselare klaar voor jubileum: “Ons niet aan avonturen wagen”

Club Roeselare hield zondag zijn spelersvoorstelling, maar er was veel meer nieuws op het Rodenbachstadion. Want er is ook een nieuwe voorzitter, een nieuwe technische staf, men viert straks het 25-jarig bestaan en toekomstgericht willen ze ook een nieuwe vip- en ontvangstruimte bouwen. Er zit dus nog veel muziek bij de ‘Club van ’t Stad’.
The post Staf en

Lees meer »

Pauline Bayart krijgt trofee van Belofte van het jaar

Net voor de oefenwedstrijd van de Belgian Cats in de Lange Munte ontving Pauline Bayart een aandenken als Belofte van het jaar. Als speelster van Waregem en Young Cat kreeg ze een erezitje op de match van de Cats tegen China, geflankeerd door haar trotse ouders.
The post Pauline Bayart krijgt trofee van Belofte van het jaar appeared first

Lees meer »

Sociale kruidenier en noodopvang in gewezen rijkswachterswoningen in Dentergem

De gemeente Dentergem gaat in twee voormalige rijkswachterswoningen in de Kasteeldreef de komende jaren ruimte vrij maken voor een sociale kruidenier en crisiswoningen. “We nemen met dit project zelf stappen voor een oplossing voor vijf gezinnen en alleenstaanden in crisis”, klinkt het.
The post Sociale kruidenier en noodopvang in gewezen rijkswachterswoningen in Dentergem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Cindy uit Kortemark geeft kinderworkshops, thuis of op verplaatsing: “Zelf slijm of bruisballen maken”

De combinatie van vakantie en het weer dat niet echt meezit, kan wel eens voor verveling zorgen bij het jonge volkje. Cindy Terriere weet daar handig op in te spelen en geeft de lagereschoolkinderen de kans om bij haar thuis een toffe workshop te volgen: slijm, klei, bruisballen… Keuze genoeg.
The post Cindy uit Kortemark geeft kinderworkshops, thuis of

Lees meer »

Vertegenwoordiger in doodskisten voor derde keer terecht voor rijden onder invloed van drugs: “Pas op dat je er zelf niet binnenkort in ligt”

“Pas op dat je er zelf niet binnenkort in ligt.” De Kortrijkse politierechter reageerde gevat toen hij hoorde dat een 33-jarige automobilist doodskisten verkocht. Hij stond al voor de derde keer terecht omdat hij met drugs in het bloed achter het stuur zat.
The post Vertegenwoordiger in doodskisten voor derde keer terecht voor rijden onder invloed van drugs: “Pas

Lees meer »

Kan Vlaams Belang op 13 oktober het cordon laten sneuvelen? Tom Van Grieken trekt nu al met zijn troepen ten strijde

De opdracht voor Vlaams Belang bij de gemeenteraadsverkiezingen is kristalhelder: mee in de cockpit van de macht komen. Op 13 oktober hoopt Tom Van Grieken voorgoed af te rekenen met het cordon sanitaire. Vlaams Belang trekt daarom vol vertrouwen naar de kiezer met een 43-puntenplan. Wat staat erin? En welk effect heeft het afschaffen van de stemplicht op hun resultaat?

Lees meer »

LG en Ferm Pittem belonen hun mantelzorgers

Naar aanleiding van de Dag van de Mantelzorg zetten de besturen van Ferm en Landelijke Gilde van Egem hun leden, die zelf de zorg voor een familielid of vriend op zich genomen hebben, in de bloemetjes.
The post LG en Ferm Pittem belonen hun mantelzorgers appeared first on KW.be.

Lees meer »