Honderden flitsboetes na ‘onzichtbare’ zone 30 tijdens Highlight in Ieper: “Zo werd het een zéér duur festival”

Highlight Festival trok in het eerste weekend van september 11.000 bezoekers naar de weide aan de Ieperse Zuiderring. Om de veiligheid te verhogen werd toen een zone 30 ingesteld op een stukje Meenseweg. “Maar dat wisten wij niet”, reageren tal van verraste bestuurders die deze week een flitsboete in de bus kregen.

“Onze zoon kon lastminute een festivalticket bemachtigen en mijn vrouw voerde hem zaterdag om 22 uur naar Highlight”, vertelt Maxim Vermeeren (42) uit Zonnebeke. “Op een stuk Meenseweg, die uitmondt in zone 90, reed ze slechts 50 kilometer per uur omwille van het festival in de buurt. Ze schrok toen ze deze week niet één maar twee flitsboetes in onze bus vond: ook bij de terugrit was ze geflitst. Goed voor een totaalbedrag van 216 euro. Zo werd het een zéér duur festival.”

Open brief

Maxim is verkozen tot Zonnebeeks gemeenteraadslid (In Samen Spraak) en zetelt in de politieraad van politiezone Arro Ieper. “Het is mijn plicht om dingen die niet lopen zoals het zou moeten, onder de aandacht te brengen. Daarom schreef ik een open brief. Op sociale media stromen reacties binnen van tal van mensen die hetzelfde meemaakten.”

Volgens politiezone Arro Ieper werden er 700 personen geflitst. “Ik hoorde intussen mensen die gelijkaardige boetes in de bus kregen”, vervolgt Maxim. “Ook zij waren totaal verrast. De festivalparking bevond zich aan de Meenseweg, waardoor heel wat festivalgangers die drukke weg moesten kruisen tussen het kruispunt met de Wulvestraat en de rotonde met de Zuiderring. Een zone 30 lijkt me dan ook een goede maatregel om de veiligheid te garanderen, maar dan moet de snelheidsbeperking voldoende vooraf aangekondigd zijn.”

Weinig zichtbaar

“Richting Ieper geldt op de Meenseweg zone 70 km, maar ongeveer 100 meter verder dan de Wulvestraat wordt dit zone 90. Ter hoogte van de Wulvestraat werd één tijdelijk bord met snelheidsbeperking van zone 30 geplaatst, amper 50 meter verder werd de flitsradar opgesteld. Geen wonder dat er heel wat overtredingen werden vastgesteld. Zelfs als men het bord zou gezien hebben, dan had men geen tijd om op een veilige manier – zonder abrupt te remmen – de snelheid te minderen.”

“Bovendien werden overtredingen vastgesteld na 22 uur, wanneer één bord C43 weinig zichtbaar is. Men had de snelheid gradueel kunnen verlagen van 70 naar 50 en vervolgens naar 30. Men had al 200 meter voor de snelheidsbeperking een bord kunnen plaatsen.”

Fout rechtzetten?

“Ik hoop dat het Iepers stadsbestuur, dat hiervoor verantwoordelijk is, deze fout wil inzien en rechtzetten. In tijden waar veel burgers het financieel niet makkelijk hebben, lijkt het me geen goede zaak om mensen op deze manier diep in hun buidel te laten tasten.”

“Dergelijke werkwijze zorgt er enkel voor dat de weerstand tegen politie en controles groter wordt. Ik spreek liever rechtstreeks met de verantwoordelijken en had dit graag aangekaart in de politieraad. De vele gedupeerden hebben echter niet zoveel tijd om hun boete te betalen. Vandaar de open brief.”

Signalisatie checken

“Dit is het eerste wat ik ervan hoor”, zegt Emmily Talpe in een eerste reactie. Talpe, die als Iepers burgemeester (Open Ieper) ook het politiecollege van politiezone Arro Ieper voorzit, belooft om “de signalisatie te checken”.

(TP)

The post Honderden flitsboetes na ‘onzichtbare’ zone 30 tijdens Highlight in Ieper: “Zo werd het een zéér duur festival” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

“Samen met de luisteraars volop genieten”: Q-Beach House opent opnieuw de deuren op het strand van Oostende

Het Q-Beach House is opnieuw geopend en nam zaterdag meteen een vlotte start. Daar had het optreden van Laura Tesoro en andere artiesten ongetwijfeld iets mee te maken. Er staan deze zomer nog enkele veelbelovende Sunset Concerten op het programma.
The post “Samen met de luisteraars volop genieten”: Q-Beach House opent opnieuw de deuren op het strand van Oostende

Lees meer »

Kinderen van De Strandloper in Koksijde schitteren in schoolfeest in Inspirant aan zee

Leerlingen, leerkrachten en ouders van De Strandloper BuBaO keken reikhalzend uit naar het schoolfeest in Inspirant aan zee in Oostduinkerke. Apetrots, uitgedost in hun op maat gemaakte toneeloutfit, vertederden de kinderen hun toeschouwers tijdens het totaalspektakel met als thema ‘Op zoek naar een betere wereld’.
The post Kinderen van De Strandloper in Koksijde schitteren in schoolfeest in Inspirant aan

Lees meer »

Ouders van verdronken Harmony (7) spreken voor het eerst: “Mijn zoon was bang van water. Waarom werd er niet op hem gelet?”

Met veel vraagtekens blijven ze achter. De ouders van Harmony Francis (7) uit Borgerhout weten nog steeds niet wat hun zoontje afgelopen donderdag precies is overkomen in het recreatiedomein De Mosten. Harmony, die niet kon zwemmen, verdronk die dag tijdens een schooluitstap in het meer. “Bij de telling moesten alle leerlingen op hun handdoek op het strand gaan zitten. Die

Lees meer »

Tropische cycloon Freddy is langst aanhoudende storm ooit geregistreerd

De verwoestende tropische cycloon Freddy, die vorig jaar van Australië naar zuidelijk Afrika raasde, heeft het wereldrecord van de langst aanhoudende tropische cycloon verpulverd. Experts van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) hebben op basis van een uitgebreide analyse officieel vastgesteld dat Freddy 36 dagen lang cycloonkracht had.

Lees meer »

Vader van Ternats gezin dat urenlang gegijzeld werd, nu zelf in de cel: zou feiten zelf georganiseerd hebben

De vader van het gezin uit Ternat dat urenlang gegijzeld werd bij een tigerkindnapping, is nu zelf onder aanhoudingsbevel geplaatst omdat hij die tigerkidnapping zelf georganiseerd zou hebben. Dat meldt Het Laatste Nieuws en het nieuws wordt bevestigd in gerechtelijke kringen. Volgens de advocaat van de vader ontkent de man elke betrokkenheid. Het parket Halle-Vilvoorde geeft voorlopig geen commentaar over

Lees meer »

Cultuurcentrum De Schakel en Cultuurcafé in Waregem openen officieel de deuren: “Fenomenaal, hier kunnen we onze ambitie verder uitbouwen”

Na een lange renovatie werd cc De Schakel vrijdagavond feestelijk geopend. Het cultuurcentrum werd na de sloop van de voormalige bibliotheek een pak uitgebreid. Het team van De Schakel kijkt enthousiast uit naar het komende seizoen. “Hier kunnen we onze ambitie verder uitbouwen”, klinkt het. Ook het gloednieuwe Cultuurcafé springt in het oog en is vanaf vandaag elke dag geopend.<br

Lees meer »

Aftredend premier en nieuwe NAVO-baas Mark Rutte geeft afscheidstoespraak: “Nederland is een gaaf land, dat komt uit de grond van mijn hart”

De Nederlandse aftredende premier en nieuwe NAVO-baas Mark Rutte heeft een afscheidstoespraak gegeven vanuit het Torentje, zijn kantoor in Den Haag. Rutte blikte terug op “meer dan 5.000 dagen” als premier en overliep de mooiste en de moeilijkste dagen van de voorbije jaren zoals de toeslagenaffaire en de crash van het vliegtuig MH17.

Lees meer »

Motorrijder (30) zwaargewond na botsing met middenberm en biggenrug in Diksmuide: “Volgens de eerste berichten niet in levensgevaar”

Een 30-jarige motorrijder uit Veurne is vrijdagochtend zwaargewond geraakt bij een verkeersongeval in Diksmuide. De man nam deel aan een motorrondrit toen hij plots op een middenberm reed, naar de overkant werd geslingerd en daar vol op een betonnen ‘biggenrug’ knalde. Daarna belandde hij in de gracht. “De man werd met de MUG-heli naar het ziekenhuis gebracht met het oog

Lees meer »

Florence (31) en Dries (32) openen ZAELIG Hotel in Knokke-Heist na totaalrenovatie: “Enkel buitenmuren bleven staan”

Na maandenlang hard zwoegen openen Florence Depauw (31) en Dries Quintens (32) de deuren van ZAELIG Hotel in Westkapelle. Na een totaalrenovatie is het oude hotel niet meer te herkennen. Deze week ontvangt het koppel de eerste gasten. En ja, zij kunnen zelfs een plonsje wagen in het zwembad.
The post Florence (31) en Dries (32) openen ZAELIG Hotel

Lees meer »

Twee tieners opgepakt en aangehouden voor grijpdiefstal in Oostende

Woensdagavond, 26 juni, liep er bij Politie Oostende een melding binnen van een grijpdiefstal, waarbij twee verdachten (18 en 19 jaar) een gouden ketting losrukten bij het slachtoffer (52). Dat meldt het parket van West-Vlaanderen en Politie Oostende.
The post Twee tieners opgepakt en aangehouden voor grijpdiefstal in Oostende appeared first on KW.be.

Lees meer »

Grens tussen Frankrijk en België gaat in tien gemeentes dicht tijdens wedstrijd op EK voetbal

Tijdens de wedstrijd tussen Frankrijk en België – in de achtste finale op het EK voetbal in Duitsland – zullen verschillende wegen over de grens tussen Frankrijk en België afgesloten worden. Dat kondigen tien gemeentebesturen van plaatsen langs de Frans-Belgische grens aan, waaronder twee Belgische: Komen-Waasten en Wervik. Zo willen de gemeentebesturen mogelijke onregelmatigheden verhinderen.

Lees meer »