Bruggenkunst afgewerkt voor herdenking kettingbotsing A19: “We hopen dat ze niet alleen doen herinneren”

Kunstenaar Jamz Jamezon creëerde deze week muurschilderingen op twee bruggen boven de autosnelweg A19 op het grondgebied van Zonnebeke en Wervik.

De kunst herdenkt de kettingbotsing van 3 december 2013, een gevolg van een plaatselijke dichte mist. In die kettingbotsing waren 144 wagens betrokken over een afstand van 3,4 kilometer op de A19 in beide rijrichtingen. Twee mensen lieten er het leven.

Het Agentschap Wegen en Verkeer en de burgemeesters van Zonnebeke en Wervik namen samen met de gouverneur van West-Vlaanderen het initiatief om de kettingbotsing te herdenken.

Bruggeling

Bruggeling Jamz Jamezon werd aangesteld om muurschilderingen te creëren op twee bruggen over de A19: de brug over de Wervikstraat bij Zonnebeke in de rijrichting Kortrijk en de brug ter hoogte van de Magerheidstraat bij Wervik in de rijrichting Ieper.

“We hopen dat de muurschilderingen niet alleen doen herinneren, maar ook de huidige autobestuurders doen stilstaan bij een aanpassing van hun rijgedrag wanneer de weersomstandigheden dit vragen”, klinkt het bij de initiatiefnemers.

3 december

Tijdens de duur van de werken bleef deze week steeds één rijvak open voor het verkeer op de A19. Het Agentschap Wegen en Verkeer zorgde voor de nodige signalisatie en botsaborbeerders, zodat zowel voor de autobestuurders als voor de kunstenaar de werken veilig konden plaatsvinden.

Op 3 december wordt er om 9.30 uur – exact tien jaar na de kettingbotsing – een plechtig herdenkingsmoment voorzien. (TP)

The post Bruggenkunst afgewerkt voor herdenking kettingbotsing A19: “We hopen dat ze niet alleen doen herinneren” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Antwerpen wil fietsdiefstallen tegengaan met nieuwe afgesloten fietsparkings

In Antwerpen zijn de eerste afgesloten fietsparkings geopend. De stad wil daarmee mensen stimuleren om verschillende duurzame vervoersmiddelen te combineren. Zo kan je nu bijvoorbeeld met de fiets tot de tramhalte aan Olympiade rijden, je fiets daar veilig achterlaten in de afgesloten fietsparking en vervolgens met de tram je reis verderzetten. Fietsen zouden er ook minder makkelijk gestolen kunnen worden.

Lees meer »

Hele dorp aan Gardameer lamgelegd na virusuitbraak: honderden mensen ziek

In plaats van te genieten van een zorgeloze vakantie in Torri del Benaco aan het Gardameer in Italië zijn honderden mensen ziek geworden. Een uitbraak van het norovirus heeft het hele dorp lamgelegd. De afgelopen dagen zijn veel mensen in het ziekenhuis opgenomen die last hadden van braken, misselijkheid, buikkrampen en koorts, zo meldt ‘La Repubblica’.

Lees meer »

LIVE. Belgian Arrows herpakken zich, kan Italië nog een vuist maken?

Na de overrompelende zege tegen Nederland is Italië de volgende tegenstander van de Belgian Arrows in de World Cup of Darts. Ofwel: Dimitri Van den Bergh (PDC-8) en Kim Huybrechts (PDC-36) versus Michele Turetta (PDC-133) en Massimo Dalla Rosa (geen ranking), live vanaf 14u op VTM 2 en VTM GO. Van onderschatting is geen sprake. “Wij torenhoog favoriet? Dat is

Lees meer »

Jettie Pallettie stopt ‘Qu Sera Mi Vida’ in een feestelijk Nederlandstalig jasje met een knipoog naar ‘Crazy Frog’

Geen feestje zonder Jettie Pallettie, wereldberoemd in Vlaanderen met haar versies van o.a. ‘Ik Zit In Een Cafeetje’, ‘Hey Knul’ en ‘Hopeloos’. Samen met topproducer Waylon van der Heijden stak ze de Gibson Brothers-klassieker ‘Que Sera Mi Vida’ uit 1979 in een feestelijk Nederlandstalig jasje. Met plezier reisde de populaire Jettie Pallettie af naar de Goldfinger-studio’s aan de Spaanse Costa

Lees meer »

Democratische gouverneurs spreken openlijk steun uit voor Biden, maar eerste megadonor roept op om zich terug te trekken

De Democratische gouverneurs hebben woensdagavond een “open en eerlijk gesprek” gehad met president Joe Biden, waarin ze spraken over de bezorgdheden na zijn teleurstellend debat tegen Donald Trump. Alle gouverneurs steunen hem, zeiden ze na afloop, maar ondertussen zijn er wel al zeker drie die hem expliciet oproepen om zich terug te trekken. Ook een megadonor van de Democratische partij

Lees meer »