ZIJkant brengt met streetart hulde aan eerste vrouwelijke postbode van België

Na de gegidste fietstocht ‘Women Bike The City’ langs vrouwelijke landmarks brengt ZIJkant hulde aan de eerste vrouwelijke postbode van ons land met een gloednieuwe muurschildering. Marie-Christine Vandenbussche was zelf aanwezig tijdens de feestelijke inhuldiging.

Met de actie ‘Women Bike The City’ vraagt progressieve vrouwenbeweging ZIJkant meer zichtbaarheid van vrouwen in de publieke ruimte en een gendersensitief stadsplanningsbeleid. Een 70-tal mensen schreven zich in voor de fietstocht die vrouwelijke rolmodellen van vroeger en nu in de schijnwerpers plaatst.

Eén van de gidsen was gemeenteraadslid Tine Soens (35). “Met de fiets herontdekken we de stad. Toepasselijk, suffragette Susan B. Anthony zei ooit ‘The bicycle did more to emancipate women than anything else in the world’. Tijdens de fietstocht delen we verhalen van bekende en minder bekende Kortrijkzanes. Ik leerde zelf ook al bij zoals het leven van onbevreesde verzetsstrijder Cécile Leenaert, codenaam Moustique.”

“We willen meer meisjes en vrouwen op straat door meer veiligheid te creëren, want welke vrouw heeft nog geen vorm van intimidatie meegemaakt” – Clara Calis, voorzitter van ZIJkant

Na Brussel, Gent en Antwerpen is Kortrijk de vierde stad waar Women Bike The City neerstrijkt. “Kortrijk is sowieso een fietsstad en heeft de ambitie om divers en inclusief te zijn. De actie kent meerdere doelstellingen. Enerzijds onderbelichte vrouwen doorheen de geschiedenis in het straatbeeld krijgen, anderzijds een stad creëren waar iedereen zich goed voelt met meer veiligheid”, zegt Clara Calis (40) voorzitter van ZIJkant. “We willen meer meisjes en vrouwen op straat door meer veiligheid te creëren, want welke vrouw heeft nog geen vorm van intimidatie meegemaakt. Zo kozen we voor een kleurrijke muurschildering van Marie-Christine Vandenbussche in de tunnel aan het Van Raemdonckpark.”

“De eerste vrouw in een mannenwereld viel goed mee. Ze hadden veel respect voor mij en ik voelde me direct op mijn gemak” – Marie-Christine

Met de hulp van Sander Anseeuw bracht Mónica Villaroel Celsi een hommage aan dit Kortrijkse icoon met een nieuwe muurschildering. Marie-Christine was aanwezig bij de inhuldiging. “Ik ben toch wel geëmotioneerd door het hele gebeuren. Het is fijn om mijn opleider Freddy na al die jaren nog eens terug te zien”, zegt Marie-Christine. “De eerste vrouw in een mannenwereld viel goed mee. Ze hadden veel respect voor mij en ik voelde me direct op mijn gemak. Het leukste aan postbode zijn is buiten met de fiets kunnen rijden. Ik was toen zeer sportief. Mijn vier jaar oudere broer was ook postbode, in Rollegem. Via hem leerde ik de job kennen. Op mijn achttiende ging ik op 16 oktober 1972 aan de slag. 28 jaar later moest ik stoppen door invaliditeit.”

The post ZIJkant brengt met streetart hulde aan eerste vrouwelijke postbode van België is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Acties en infocentrum in De Panne ondersteunen mantelzorgers

Het lokaal bestuur De Panne pakt uit met een nieuw project om mantelzorgers te vinden, versterken, verlichten en te verbinden zodat ze hun zorgtaak (makkelijker) kunnen volhouden en ook zelf nog een kwalitatief leven kunnen leiden.
The post Acties en infocentrum in De Panne ondersteunen mantelzorgers appeared first on KW.be.

Lees meer »

Bakkerij Laurens in Varsenare zwaait Leentje uit na 42 jaar dienst: “Ze werkte hier al toen wij nog niet geboren waren”

Groot feest zondag bij bakkerij Laurens in Varsenare. Na maar liefst 42 jaar achter de toonbank werd Leen ‘Leentje’ Willems er feestelijk uitgezwaaid met wat bijna een dorpsfeest mag genoemd worden. “Leentje werkte hier voor drie opeenvolgende uitbaters. Ze zorgde ook mee voor onze kindjes en we noemden haar vaak onze ‘plusmama’”, zegt bakkersvrouw Melissa Vande Ryse van bakkerij Laurens,

Lees meer »

Stinkend rijke Tom en Bill Kaulitz kampen na Tokio Hotel met trauma’s: “Soms denk ik dat ik als baby uit een UFO viel”

Ze zijn terug van – in principe – nooit weggeweest, maar hier in Vlaanderen zijn ze lange tijd van de radar verdwenen. Bill en Tom Kaulitz (34), bekend van de emo-rockband Tokio Hotel, pakken uit met een eigen docu op Netflix. In ‘Kaulitz & Kaultiz’ zijn ze heel wat eerlijker dan destijds in de tienerblaadjes: “Ja, Bill valt op mannen,

Lees meer »

Asbestcontrole in Kortrijkse jeugdlokalen positief afgerond: “Geen enkele acute situatie”

De gratis asbestinventarisatie om risicovolle asbestmaterialen op te sporen en aan te pakken in jeugdlokalen is afgerond. Van de 23 gebouwen werden er 11 als niet-asbestveilig beschouwd. “Ondanks dat er geen dringende grote ingrepen nodig blijken, neemt de stad initiatief om kwaliteitsvolle lokalen voor ons jeugdwerk te garanderen”, zegt Bert Herrewyn, schepen van Kinderen en Jongeren.
The post Asbestcontrole

Lees meer »

Nieuwe campagne moet Brugse horeca begripvoller leren omgaan met klanten met dementie: “Om hen ook te laten genieten van restaurantbezoek”

De stuurgroep Dementievriendelijk Brugge lanceert een nieuwe sensibiliseringscampagne gericht op horecazaken en horecamedewerkers die men beter wil voorbereiden op de omgang met klanten met dementie.
The post Nieuwe campagne moet Brugse horeca begripvoller leren omgaan met klanten met dementie: “Om hen ook te laten genieten van restaurantbezoek” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Duizenden demonstreren in Frankrijk tegen extreemrechts

Duizenden mensen zijn zondag in Parijs en andere Franse steden de straat op gegaan om te demonstreren tegen de opkomst van extreemrechts, na de uitslag van de eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen. Die werden gewonnen door het radicaal-rechtse Rassemblement national (RN) van Marine Le Pen.

Lees meer »

Waarom u voor één keer VTM NIEUWS-anker Cathérine Moerkerke niet moet geloven: “Ik schrok toen ik hoorde dat er een crimineel netwerk achter zit”

Toch even schrikken voor VTM NIEUWS-anker Cathérine Moerkerke: op sociale media verschijnen beelden van haar waarin ze vertelt hoe een mobiele app je miljonair kan maken. Zulke deepfakes, bewerkt met artificiële intelligentie, komen steeds vaker voor en zijn gemaakt om je bankrekening te plunderen. Wie zit hierachter? En hoe herken je ze? Parketmagistraat Catherine Van De Heyning ziet een gevaarlijke

Lees meer »

“De gevangen bruid van Monaco”: hoe prinses Charlène tot drie keer toe haar huwelijk probeerde te ontvluchten

Prins Albert (66) en prinses Charlène (46) van Monaco vieren deze week hun dertiende huwelijksverjaardag. Maar hoe sprookjesachtig hun bruiloft in 2011 ook leek, achter de schermen ging het er heel anders aan toe. De bloedmooie prinses Charlène sleepte zich huilend naar het altaar, nadat ze drie wanhopige pogingen had ondernomen om te ontsnappen. “De autoriteiten onderschepten haar bij de

Lees meer »