‘Peuk pockets’ uitgedeeld op Meense Grote Markt voor World Cleanup Day: “Kan nog steeds in stadhuis worden opgehaald”

World Cleanup Day, de dag waarop wereldwijd aandacht wordt besteed aan het ruimen van zwerfafval, stond ook in Menen op het programma. Zaterdag werden er op de Grote Markt Peuk Pockets uitgedeeld.

Zwerfvuil, het is en blijft anno 2023 nog steeds één van de grootste knelpunten wanneer er over afvalbeheer wordt gesproken. Vooral sigarettenpeuken blijken het gros van het opgeraapte afval uit te maken. Eerder deze week maakte het stadsbestuur al duidelijk dat de maat voor hen meer dan vol was.

“Onze mooimakers trekken dagelijks de straat op, in een poging het afval te ruimen”, liet schepen Patrick Roose (Vooruit) toen duidelijk horen. “Hun vrije tijd wordt gebruikt om het afval van anderen te verwijderen. Er is dus nood aan een mentaliteitswijziging.”

World Cleanup Day

Zaterdag 16 september werd wereldwijd erop uit getrokken om zwerfvuil te ruimen en hierbij werd in Menen specifieke aandacht aan peuken besteed. “We hebben in Menen werk gemaakt van een peukvuilnisbak. Dankzij een grote vlag wordt duidelijk gemaakt waar deze te vinden is en kunnen mensen er hun peuken in deponeren”.

Zaterdag konden alle mooimakers van de gemeente overigens hun geruimde afval naar de Grote Markt brengen. Daar kregen ze op hun beurt een stuk Wieltjestaart en iets om te drinken in retour. Voorbijgangers konden meteen ook een Peuk Pocket mee naar huis nemen.

“De Peuk Pocket is compleet gratis en kan in het stadhuis nog steeds worden opgehaald.”

“Het is een draagbare asbak”, lachten de dames die de bedeling organiseerden. “Wie wil roken kan op die manier zijn of haar peuken in een compacte container gooien. Het past perfect in je broekzak en je kunt nadien je peuken in een vuilnisbak gooien. De container spoel je even af en je kunt hem opnieuw gebruiken. De Peuk Pocket is compleet gratis en kan in het stadhuis nog steeds worden opgehaald.”

The post ‘Peuk pockets’ uitgedeeld op Meense Grote Markt voor World Cleanup Day: “Kan nog steeds in stadhuis worden opgehaald” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Izegem breidt blauwe zone in centrum uit, oppositie hekelt krappe timing: “We hebben hier toch wel wat vragen bij”

De stad Izegem breidt vanaf 1 juli de blauwe zone in het centrum uit. Bedoeling is om de parkeerdruk in enkele straten rond het zwembad, Kerkplein en ziekenhuis aan te pakken en voor meer rotatie te zorgen. Enkele oppositiepartijen hekelen echter de vlugge invoering en het feit dat inwoners voor hun eerste kaart moeten betalen. Schepen Caroline Maertens (N-VA) nuanceert.<br

Lees meer »

Spectaculaire beelden: waterhoos te zien in Blankenberge

Wie woensdagochtend in Blankenberge vertoefde, kreeg spectaculaire beelden te zien. Een waterhoos boven de zee was van ver zichtbaar. Een atypisch zicht, al lijkt het natuurfenomeen wel vaker voor te komen. “De schade bij een waterhoos is niet te vergelijken als bij een tornado of wervelwind”, zegt weeranalist Nicolas Roose van weerdienst MeteoSupport, de overkoepelende naam voor NoodweerBenelux en Weerflash.<br

Lees meer »

Oproep | gebruikt u benzodiazepines?

Benzodiazepines worden vaak voorgeschreven omdat ze kalmerend werken, de slaap bevorderen of angsten remmen. Veel Belgen maken er gebruik van. Er wordt evenwel gewaarschuwd voor het verslavende karakter van deze middelen en voor mogelijke bijwerkingen. De overheid probeert het gebruik terug te dringen.

Lees meer »

Mokza zet zijn kampioenen in de kijker

Mokza laat mensen van Koekelare van alle leeftijden actief deelnemen aan spel-, quiz-, kaart- en bowlingnamiddagen in zaal De Mokkernaere. De vereniging organiseert deze activiteiten op regelmatige basis en is de perfecte plek bij uitstek om nieuwe mensen te ontmoeten en om samen plezier te maken. Freddy Verheye uit Zande speelt daarbij al jarenlang een belangrijke rol en deelde de

Lees meer »

Het bewogen leven van SUM 41-frontman Deryck Whibley: “Thuis kon ik amper tien minuten op mijn benen staan”

“Toen ik eindelijk weer bij zinnen was, vertelden ze me dat ik bijna was gestorven.” Maar kijk, straks mag frontman Deryck Whibley (44) op Rock Werchter aan de bak met zijn SUM 41. Voor een afscheidstournee die moet dienen als ultiem hoogtepunt, nadat een leven vol drank de carrière van – een ondertussen gelouterde – Whibley bijna kopje onder deed

Lees meer »

Grote hoeveelheid beenderen gevonden bij graafwerken op Concertplein in Koekelare: afkomstig van oud kerkhof

In Koekelare zijn heel wat menselijke resten gevonden, tijdens graafwerken vlak bij de kerk. De beenderen zijn afkomstig van een oud kerkhof rond de Sint-Martinuskerk. Zo’n 50 jaar geleden werd dat kerkhof weggehaald voor de aanleg van 2 nieuwe pleinen, maar waarschijnlijk gebeurde dat niet zorgvuldig. Het Agentschap Onroerend Erfgoed beslist nu wat er met de beenderen zal gebeuren. Intussen

Lees meer »

Spaans hooggerechtshof weigert amnestie voor Puigdemont

Het Spaanse hooggerechtshof heeft vandaag beslist om de omstreden amnestiemaatregel niet toe te passen voor de voormalige Catalaanse minister-president Carles Puigdemont. Hij werd beschuldigd van verduistering van overheidsgeld. Het aanhoudingsbevel tegen hem blijft dus van kracht.

Lees meer »

Goedele Liekens revalideert na zware covid: “Toen ik bijna niet meer kon praten, wist ik dat er iets niet klopte”

“Bibberen en beven. Koorts en hoesten.” Goedele Liekens (61) heeft er bewogen weken op zitten: na de dramatische verkiezingsuitslag van ‘haar’ partij Open Vld liep ze een ernstige coronabesmetting op. Als risicopatiënt wil Goedele dan ook niets aan het lot overlaten en ondergaat daarom een uitgebreide behandeling. “Dezelfde als topsporters krijgen”, vertelt de seksuologe in ‘Dag Allemaal’.

Lees meer »

Drie jaar na moord zonder motief in Tielt is onderzoek afgerond

De 22-jarige Jarod D. blijft twee maanden langer in de gevangenis op verdenking van moord. Leander Quintijn wandelde op straat toen hij plots met meerdere messteken aangevallen werd. De jongeman werd niet meteen opgepakt, maar praatte uiteindelijk zijn mond voorbij aan een kennis. Die laatste besloot alarm te slaan. Het onderzoek is inmiddels volledig afgerond.
The post Drie jaar

Lees meer »