Nieuwe gemeenschapszaal Beythem Kerke opent officieel de deuren, vernieuwde kern is zo compleet

De nieuwe gemeenschapszaal ‘Beythem Kerke’ in Beitem opende vrijdagavond haar deuren voor het grote publiek. Daarmee is, naast de uitbreiding van jeugdheem De Ketting en de nieuwe school De Klim, het laatste puzzelstukje gelegd in de nieuwe kern van Beitem.

De ontwijde Sint-Godelievekerk moet het kloppende hart worden van de Beitemse gemeenschap. Na een succesvol participatietraject, werd het ontwerp voor de herinrichting van de kerk in januari 2022 goedgekeurd. In oktober van hetzelfde jaar gingen de werken van start en nu, 10 maanden later, is de zaal klaar om de Beitemnaars en hun verenigingen te ontvangen.

De nieuwe gemeenschapszaal heeft een inkom langs de straatkant en één vanuit de nieuwe groenzone. Het schip van de kerk doet dienst als grote polyvalente zaal, terwijl het koor achterin een kleinere polyvalente ruimte herbergt die via een dubbele deur toegang biedt tot het terras. De zaal is voorzien van een sanitaire blok en de uitgeruste keuken grenst aan een bar met doorgeeffrigo. Een nieuwe, houten trap leidt naar de mezzanine waar men een gezellige lounge kan creëren en uitzicht heeft op de grote zaal. Het orgel en de klokken van de kerk bleven bewaard.

Grondige metamorfose

Ook de publieke zone die de verschillende gebouwen op de site met elkaar verbindt, onderging een grondige metamorfose. Naast nieuwe speelelementen en twee petanquevelden, kunnen kinderen er op een natuurlijke speelzone spelen van meer dan 1000 m2. De pastorietuin herinnert met haar lage beplante muurtjes aan de oude pastorie en creëert een aaneenschakeling van kleinere park- of tuinkamers. Veilige paden en verbindingen zorgen ervoor dat de volledige site vlot toegankelijk en doorkruisbaar is. Heel wat fietsenstallingen zijn voorzien en de bestaande parking werd omgevormd tot een nieuwe parkeerzone met plaatsen voor mindervaliden, laadpunten voor elektrische wagens en een mobipunt.

De officiële opening van de gemeenschapszaal betekent ook dat de sleutel wordt overgedragen aan de nieuwe vzw. In januari 2023 legde een groep geëngageerde vrijwilligers de statuten neer van een nieuwe vzw die zal instaan voor de uitbating van de zaal. De vzw Beythem Kerke werkte het laatste half jaar nauw samen met de Stad en was een klankbord bij het nemen van de laatste beslissingen.

Niet het sluitstuk voor Beitem

De opening van Beythem Kerke luidt een nieuw hoofdstuk in voor Beitem en haar bewoners, maar vormt niet het sluitstuk van werken.

De buurt werd al regelmatig geteisterd door teveel water. Om Beitem beter te beschermen, onderneemt de Stad Roeselare samen met diverse partners verschillende acties. Die zullen starten in het voorjaar van 2024 en gefaseerd uitgevoerd worden.

“Zo zal er een gescheiden rioleringsstelsel aangelegd worden in delen van de Kerkhofstraat, Landmansstraat, Mgr. Catrystraat en de Koolbrandersstraat. Ook wordt er een gecontroleerd overstromingsgebied (kortweg G.O.G.) aangelegd op gronden in de Meerlaanstraat met een buffercapaciteit van bijna 3,5 miljoen water. Daardoor wordt het risico op wateroverlast nog aanzienlijker beperkt”, horen we van schepen Francis Debruyne.

Vanaf 2025 volgt dan de structurele herinrichting van de Meensesteenweg ter hoogte van Beitem, te beginnen met voorbereidende nutswerken.

Wie meer wil weten over Beythem Kerke of de zaal graag wil huren kan contact opnemen via: https://www.beythemkerke.be/

The post Nieuwe gemeenschapszaal Beythem Kerke opent officieel de deuren, vernieuwde kern is zo compleet is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

KIJK. Ondanks hevige regen van afgelopen maanden: het festivalterrein van Rock Werchter ligt er prima bij

Donderdag start de 48ste editie van Rock Werchter. Het festivalterrein heeft de regen van de afgelopen maanden goed doorstaan; slechts hier en daar zijn enkele modderplekken te bespeuren. De organisatie, Live Nation, heeft dan ook extra hard gewerkt. “Er is water weggepompt en er zijn stukken terrein verhard”, vertelt woordvoerder Nele Bigaré. VTM NIEUWS kreeg al een rondleiding op het

Lees meer »

? “Het mooiste vandaag zou zijn als Evenepoel het afmaakt in Bologna”

Na lang aftellen is de Tour gisteren begonnen met een loodzware etappe richting Rimini. Ook vandaag krijgt het peloton op Italiaanse bodem een bijzonder pittige rit voorgeschoteld, met twee keer de beklimming van de San Luca. Krijgen we een eerste keer vuurwerk tussen de klassementsmannen? Wielerpodcast ‘De Tour van Wuyts & Vlaeminck’ blikt vooruit.

Lees meer »

Bellingham en Kane redden Engeland van roemloze aftocht tegen Slovakije

Engeland zit nog in het toernooi. Meer dan een uur leken The Three Lions op weg naar huis tegen een enthousiast Slovakije, maar in minuut 95 achtte Jude Bellingham zijn moment gekomen. Met een omhaal behoedde hij de Engelsen van de nederlaag. De Slovaken waren aangeslagen en kregen na één minuut in de verlengingen de winnende treffer van Harry Kane

Lees meer »

Philipsen heeft niks gebroken bij val, maar baalt wel: “Niet kunnen sprinten én geen punten voor groen”

Het is een absolute baaldag geworden voor Alpecin-Deceuninck. Japser Philipsen (26) had zijn zinnen gezet op de etappezege, maar de ‘Vlam van Ham’ kwam in de slotfase ten val en kon niet meedingen naar de overwinning. Manager Philip Roodhooft vreesde eventjes voor een opgave, maar Philipsen kan morgen zijn Tour verderzetten. “De schade beperkt zich tot vandaag niet kunnen sprinten.”

Lees meer »

Ex-Red Flame geeft eerste interview na bekendmaking anorexia: “Je kreeg geen eten na de wedstrijd als je boven een bepaald gewicht zat”

“Een tegenspeler zei dat ik er ziek uitzag. Mijn kleren zakten af. Vanaf dan werd het enkel erger.” Heel Vlaanderen leeft mee met voormalige Red Flame Tine Schryvers (31) die vanochtend heeft bekendgemaakt dat ze al acht jaar met een eetstoornis worstelt. Nu geeft ze voor het eerst een openhartig interview waarin ze dieper ingaat op haar ziekte, én de

Lees meer »

Gratis familiefestival ‘Loppem Leeft!’ in augustus: “Drie dagen vol sfeer en gezelligheid”

Op 9, 10, 11 augustus vindt Loppem Leeft! plaats aan het Kasteel van Loppem, een gloednieuw en gratis familiefestival. Headliner is Mama’s Jasje op zaterdag. “Op vrijdag starten we met een Back to the 80’s party en op zondag is er een uniek klassiek concert van Patrick Hamilton met orkest.”
The post Gratis familiefestival ‘Loppem Leeft!’ in augustus: “Drie

Lees meer »