Emotioneel afscheid van douanier en motard Stefaan Lycke

In een auditorium bij crematorium Blauwe Toren in Brugge werd zaterdag afscheid genomen van Stefaan Lycke, de 39-jarige douanier en fervente motard die op 7 september verongelukte tijdens een rit op de E40. “Mijn hart is gebroken. Elke vezel van van mijn lichaam doet zo’n pijn door het grote gemis”, liet zijn moeder verstaan.

Het auditorium bi j de Blauwe Toren in Brugge was te klein om iedereen die afscheid wilde nemen van de op 7 september op zijn motorfiets verongelukte Stefaan Lycke een plaatsje te geven. Er werd dan ook een bijkomende zaal opengesteld waar de afscheidsdienst op een tv-scherm kon gevolgd worden. Naast uiteraard de familie en naaste vrienden waren er ook heel wat collega’s van bij de douane, waar hij bijna tien jaar werkte, aanwezig op de uitvaart, net als de collega’s van de horecazaak Oud Gemeentehuis in Varsenare waar hij bij kluste als barman en kelner. En opmerkelijk: de lijkwagen werd begeleid door een groot aantal motards van de motorbrigade van de douane, de afdeling waar hij zelf bij actief was. Ook heel wat motards van buiten de douane waren ingegaan op de oproep van de familie en kwamen massaal met hun motoren afgezakt naar het crematorium.

Harde werker

Tijdens de afscheidsplechtigheid werd levensloop van Stefaan nog eens meegegeven. Van zijn geboorte in 1984 en hoe hij opgroeide in een gezin met ook nog een broer en zus. Over zijn opleiding automechanica, zijn eerste job bij een autogarage in Brugge en zijn latere tewerkstelling als garagist en later chauffeur bij De Lijn. Stefaan had ook een grote passie voor de horeca en runde zelfs tweeënhalf jaar zijn eigen restaurant De Waterfront in Knokke-Heist. Hij stopte met die horecazaak, en ging terug aan de slag bij De Lijn, om meer tijd vrij te kunnen maken voor zijn zoon Gabriel, die volgens de vele getuigenissen op de dienst alles voor hem betekende. In 2014 ging Stefaan aan de slag bij de douane, eerst op de luchthaven van Zaventem en later bij de afdeling Oostende. Als harde werker kluste Stefaan ook nog bij als kelner bij Oud Gemeentehuis in Varsenare. In bijberoep installeerde hij ook nog eens zonnepanelen. Ambitieus als hij was en als grote motorliefhebber wilde de man binnen de douane doorstoten naar de motorbrigade, een ambitie die hij na de nodige opleidingen ook realiseerde. Het is tijdens die laatste job, meer bepaald tijdens een oefenrit met een rijinstructeur op de E40 in de richting van Duitsland, dat Stefaan verongelukte toen hij een bocht mistte en op het vak voor tegenliggers met een smak tegen een vrachtwagen terecht kwam.

In de vele getuigenissen werd Stefaan herinnerd als een pleziermaker en een echte familieman die de familie ook vaak en graag samenbracht. “Niets zal nog hetzelfde zijn. Geen carnaval samen of etentjes met de twee broers”, klonk het bij zijn zus Nathalie.

Toffe gast

De collega’s bij de douane herinnerden zich hem als een ‘toffe gast’ waar je goed mee kon lachen maar die ook wel eens graag een ernstig gesprek voerde. Iemand ook die alles zou doen voor zijn vrienden, wat vele van zijn collega’s ook geworden waren. Er wordt ook op gewezen hoe trots hij was op zijn werk en op zijn uniform, dat steeds piekfijn in orde was. “Je was ook wel een speurneus die graag nieuwe opdrachten aannam. We zullen ons ook herinneren hoe je geen onrecht kon verdragen en dat duidelijk liet blijken”, klonk het namens de collega’s bij de douane.

Ook de goede, ijzersterke band tussen Stefaan en zijn zoon Gabriel werd meermaals benadrukt. Stefaans moeder liet ook een boodschap voorlezen. “Je was de fijnste papa voor Gabriël. Jullie deden alles samen en je deed alles voor hem. Fietsen, piano spelen, zelfs samenwerken aan de verbouwing van het huis…Laatst nog plaatste je een springkasteel voor zijn verjaardag”, klonk het. “Samen maakte jullie hamburgers bij feestjes…Steeds vroeg ik je om voorzichtig te zijn op baan met de motor…Maar het ergste is gebeurd. Mijn hart is gebroken. Elke vezel van mijn lichaam doet zo’n pijn door het grote gemis.”

The post Emotioneel afscheid van douanier en motard Stefaan Lycke is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Racen met zelfgebouwde zeepkisten op STEM-kamp in VTI van Tielt

Knotsgekke zeepkisten bouwen en er dan samen met vrienden over de speelplaats mee scheuren? Het gebeurt deze week in het VTI van Tielt, waar in samenwerking met de jeugd- en sportdienst van de stad een nieuwe editie van het ‘STEMmania’-kamp loopt.
The post Racen met zelfgebouwde zeepkisten op STEM-kamp in VTI van Tielt appeared first on KW.be.

Lees meer »

Negen doden door auto die in mensenmassa rijdt in Seoel

In de Zuid-Koreaanse miljoenenstad Seoel zijn negen mensen overleden nadat een auto in een mensenmassa reed. Dat meldt de politie. Zes personen overleden ter plaatse, drie anderen werden dood verklaard bij hun aankomst in het ziekenhuis. Nog eens vier mensen raakten gewond.

Lees meer »

150 oldtimertractoren meten hun krachten in Poeke

Op zondag 7 juli vormen de hoeve en naastliggende weilanden van Willy Hooft (81) in Poeke het feestdecor voor oldtimerlandbouw. Al van bij de eeuwwisseling organiseren Willy en een 50-tal medewerkers, buren en kennissen uit de agrosector onder de titel Paard & Oldtimerfeesten.
The post 150 oldtimertractoren meten hun krachten in Poeke appeared first on KW.be.

Lees meer »

Schuldeisers en banken willen Atos redden

De schuldeisers en banken van het Franse IT-bedrijf Atos hebben zondag een akkoord bereikt om het financieel noodlijdende bedrijf te redden. Dat blijkt zondag uit een mededeling van het bedrijf. Atos is ook in ons land actief.

Lees meer »

“Ik kan niets goed doen. Alleen spaghetti maken”: Paola voelde zich lange tijd ‘de prinses in de gouden kooi’

Deze week is het 65 jaar geleden dat koning Albert II (90) en koningin Paola (86) samen voor het altaar stonden. De kwade dagen liggen ver achter hen, en hadden volgens ‘Story’ bij lange niet enkel scheve schaatsen als oorzaak. De oogverblindende maar naïeve Italiaanse donna was piepjong en werd zonder enige voorbereiding in een strak hofleven gekatapulteerd. “Paola werd

Lees meer »

“Dief propte sigarenkistjes in zijn onderbroek”: Alain (57) waarschuwt collega’s nadat bende voor 6.600 euro buit maakt in zijn speciaalzaak

Een gewiekste dief heeft zopas een grote slag geslagen bij Alain Plouvier (57). De dief ging aan de haal met een fles dure cognac en sigaren ter waarde van liefst 6.600 euro. Het blijkt te gaan om een lid van een gespecialiseerde bende die ook al elders in het land en in Nederland heeft toegeslagen. Plouvier wil zijn collega’s waarschuwen.

Lees meer »

Spectaculaire beelden: waterhoos te zien in Blankenberge

Wie woensdagochtend in Blankenberge vertoefde, kreeg spectaculaire beelden te zien. Een waterhoos boven de zee was van ver zichtbaar. Een atypisch zicht, al lijkt het natuurfenomeen wel vaker voor te komen. “De schade bij een waterhoos is niet te vergelijken als bij een tornado of wervelwind”, zegt weeranalist Nicolas Roose van weerdienst MeteoSupport, de overkoepelende naam voor NoodweerBenelux en Weerflash.<br

Lees meer »

Gistel zet zich schrap voor 60 jaar verbroedering met Duitsers: “Dit is pure vriendschap”

Wist je dat… Gistel al zestig jaar verbroedert met het Duitse dorpje Aulendiebach. Volgende maand plant het comité dan ook feest dat vier dagen duurt. “Door de coronacrisis moesten we langer wachten dan normaal om nog eens samen te komen.”
The post Gistel zet zich schrap voor 60 jaar verbroedering met Duitsers: “Dit is pure vriendschap” appeared first on

Lees meer »

VBS Duizendpluspoot wint VRT-wedstrijd en mag naar Olympische Spelen: “Lopen elke dag 1 mijl”

Sport Vlaanderen, MOEV en allerlei Vlaamse topsporters moedigen in aanloop naar de Olympische Spelen alle Vlaamse en Brusselse scholen aan om het olympische gevoel aan te wakkeren. De scholen konden ook deelnemen aan de VRT-wedstrijd ‘Plankgas naar de Spelen’. De finales werden recent in drie steden afgewerkt. De olympische bus trok nadien naar de winnende school, naar Duizendpluspoot in Sint-Eloois-Vijve.

Lees meer »

23 innovatieve start-ups met omzet van 7,5 miljoen euro in regio Brugge

Het ondernemersplatform Brugge.Inc, dat innovatieve bedrijven in de Brugse regio wil houden, stelde zijn eerste impactrapport voor. Daaruit blijkt dat de 3 start-ups van bij de start begin 2021 er nu 23 geworden zijn. Goed voor een omzet van bijna 7,5 miljoen euro.
The post 23 innovatieve start-ups met omzet van 7,5 miljoen euro in regio Brugge appeared first

Lees meer »