Eerste erkende vluchtelingen aangekomen in Clep

De voorbije week is een eerste gezin van reeds erkende vluchtelingen aangekomen in het voormalige rusthuis Clep langs de N8. Voortaan zullen enkel erkende vluchtelingen er een tijdelijk onderdak vinden. De kinderen tot 12 jaar zullen in groot-Alveringem naar school gaan, verspreid over de 3 grootste scholen.

Sinds 1 augustus is de uitbating van het gebouw Clep in handen van Fedasil. Er woonden al jaren tot 50 asielzoekers in het leegstaande rusthuis, maar gaandeweg groeide het vele administratieve werk dat daarbij komt kijken, het plaatselijke OCMW boven het hoofd. Alveringem vroeg Fedasil om de uitbating over te nemen. Het maakte een pilootproject van Clep: de locatie richt zich uitsluitend op de opvang en begeleiding van hervestigde vluchtelingen. Dat zijn vluchtelingen in nood die in het land waar zij bescherming hebben gezocht, geselecteerd werden om vervolgens de transfer te maken naar een veilig land dat hen aanvaardt als nieuwe inwoner, in dit geval België.

Aangekomen

“Op 1 augustus hebben wij van Alveringem de sleutels van het gebouw gekregen en deze week is een eerste gezin – een Syrisch echtpaar met 4 kinderen dat in een kamp in Libanon verbleef – in Clep aangekomen”, bevestigt opstartdirecteur Sofie Desseyn. “Clep is voor Fedasil inderdaad een uniek project. Onze opvangcentra in bijvoorbeeld Kapellen of Sint-Truiden zijn de combinatie van een regulier opvangcentrum met een vleugel voor reeds hervestigde asielzoekers, maar Clep is onze eerste locatie waar uitsluitend met reeds erkende asielzoekers wordt gewerkt. Zij starten straks aan een zeer intensief integratietraject rond taal, opleiding, normen en gewoonten, … en zullen slechts tijdelijk in het voormalige rusthuis verblijven. Het is immers de bedoeling om door te stromen naar een zelfstandig leven. De kinderen tot 12 jaar die in Clep aankomen, zullen in Alveringem naar school gaan. Kinderen uit het middelbaar zullen in Veurne 1 jaar Okan-onderwijs volgen om nadien in het reguliere middelbare onderwijs in te stappen. Gaandeweg zullen er meer en meer mensen in Clep aankomen. Dat kunnen alleenstaanden zijn, gezinnen of groepen. De maximum capaciteit is zo’n 120 mensen”, aldus nog Sofie.

Reactie burgemeester

“Wij hebben beslist om de kinderen over drie Alveringemse scholen te verspreiden”, zegt burgemeester Gerard Liefooghe. “De katholieke basisschool in Alveringem, de gemeenteschool in Alveringem en de Libel in Leisele. Vanwege de taalbarrière zal dit grote inspanningen vragen van de betrokken leerkrachten. De afspraak is dat het haalbaar moet zijn en blijven. De medewerkers van Fedasil in Clep zullen de kinderen van en naar school brengen.” (AB)

The post Eerste erkende vluchtelingen aangekomen in Clep is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Voormalig directeur Minderhedenforum Wouter Van Bellingen maakt politieke comeback voor Vooruit in Sint-Niklaas 

In Sint-Niklaas maakt ereschepen en voormalig directeur van het Minderhedenforum Wouter Van Bellingen een comeback. Hij komt als onafhankelijke op voor Vooruit. Hij leerde lijsttrekker Conner Rousseau kennen toen hij als bemiddelaar werkte, na de racistische uitspraken aan het adres van de Roma-gemeenschap. "Ik heb hem zien veranderen en geloof dat hij de geknipte man is om de stad opnieuw

Lees meer »

Wereldberoemd door ‘Big Brother’ en omstreden 22-jarige: dit zijn de vier opvallendste nieuwkomers in het parlement

Vandaag leggen 124 Vlaamse Parlementsleden de eed af. Voor 39 van hen is dat de allereerste keer. Wij spraken met de vier opvallendste nieuwkomers. De ene werd wereldberoemd in Vlaanderen dankzij ‘Big Brother’, de andere werkt al meer dan dertig jaar als arbeider in de haven van Antwerpen. En de jongste verkozene is misschien wel de meest omstreden nieuweling: “Ik

Lees meer »

DAS lanceert nieuwe richting ‘Beeldende en Audiovisuele Vorming’

Het Guldensporencollege DAS in Kortrijk lanceert de nieuwe richting ‘Beeldende en Audiovisuele Vorming’. “Het is een theoretisch artistiek-creatieve richting met een doorstroomfinaliteit. Wanneer je afstudeert, heb je dus een stevige basis en zijn er verschillende mogelijkheden in zowel professionele als academische bacheloropleidingen”, legt directeur Inge Gorré uit.
The post DAS lanceert nieuwe richting ‘Beeldende en Audiovisuele Vorming’ appeared first

Lees meer »

Kunstenfestival Watou trekt de kaart van de verbeelding

Van 6 juli tot 1 september is Kunstenfestival Watou er terug met een nieuwe editie, ‘Landscape of the Imagination’. Kunstenaars en dichters tonen er de kracht van verbeelding en gaan in dialoog met elkaar én met bijzondere plekken in en rond het dorp en Kasteel De Lovie. Ervaar kunst op unieke locaties, fiets langs klimaatpoëzie
The post Kunstenfestival Watou

Lees meer »

Tiener urenlang mishandeld en vernederd tijdens “horrornacht”: “Hij moest op zijn knieën zitten, waarna ze op hem urineerden”

Nadat hij de instelling ontvlucht was, zocht een 17-jarige jongen zijn toevlucht in het appartement van Bruggeling Dylan D. (18). Daar wachtten het slachtoffer urenlange vernederingen en mishandelingen waarbij zelfs op hem geürineerd werd. Toen D. en zijn kompaan ermee dreigden de jongen aan een steen in de vaart te gooien, brachten de buren redding. “Het was totale horror”, stelde

Lees meer »

Hoogdagen voor Belgische atletiek en toch rommelt het bij de coaches: “Dat dit op straat ligt, is lachwekkend”

Een recordaantal van 33 individuele atleten en vier aflossingsteams mogen inchecken voor de Spelen van Parijs: het lijkt de Belgische atletiek wel voor de wind te gaan. En toch is niet alles peis en vree. Dat Atletiek Vlaanderen aan het praten zou zijn met een buitenlandse coördinator voor de aflossingsteams zorgt voor onrust bij de estafettetrainers. “Er is geen draagvlak.”

Lees meer »

Kathleen Vermang is verruimingskandidaat op lijst Team Bredene: “Ik wil ook buiten het onderwijs mijn steentje bijdragen”

Kristof Vermeire, kopman van Team Bredene, heeft onlangs een nieuwe verruimingskandidaat voor zijn lijst voorgesteld. Het gaat om Kathleen Vermang, onderwijzeres aan de Oostendse GO!-basisschool Vogelzang. “Ik vond het moment aangebroken om iets te doen voor mijn gemeente”, verklaart Kathleen haar debuut in de lokale politiek.
The post Kathleen Vermang is verruimingskandidaat op lijst Team Bredene: “Ik wil ook

Lees meer »

Karl schrijft een brief naar bondscoach Domenico Tedesco: “Krijg je Kevin en Romelu nog mee in je verhaal?”

Karl Vannieuwkerke schrijft deze week een brief naar Domenico Tedesco, de bondscoach van de Rode Duivels die maandag zonder pardon uit het EK werden gekegeld. Domenico mag altijd antwoorden: [email protected].
The post Karl schrijft een brief naar bondscoach Domenico Tedesco: “Krijg je Kevin en Romelu nog mee in je verhaal?” appeared first on KW.be.

Lees meer »