Bouwgroep Monument uit Ingelmunster restaureert Notre-Damekathedraal van Ho Chi Minhstad

Vlaams minister-president Jan Jambon heeft zaterdag een bezoek gebracht aan de Notre-Damekathedraal in Ho Chi Minhstad. De kathedraal wordt volop gerestaureerd door Group Monument uit Ingelmunster. Het gaat om het eerste project van de bouwgroep in Azië. Omdat alle materialen vanuit Antwerpen worden verscheept, gaat het om een huzarenstukje van bouwtechnische en logistieke organisatie. “Group Monument toont hiermee dat het zelf een monument is van vakmanschap”, aldus Jambon.

Monument Group uit Ingelmunster heeft doorheen de jaren een reputatie opgebouwd als toonaangevend bouwbedrijf op het vlak van restauratie of renovatie van (kunst)historische gebouwen. De bouwgroep is vooral bekend van werven in de Benelux en Frankrijk, gaande van het stadhuis van Antwerpen tot de Notre-Damekathedraal in Parijs. Maar sinds enkele jaren is de groep ook actief op meer dan 9.000 kilometer van de thuisbasis, meer bepaald in het Vietnamese Ho Chi Minh-stad.

De basiliek van Ho Chi Minhstad werd tussen 1877 en 1880 door Franse kolonisten gebouwd en heeft twee klokkentorens van elk 58 meter hoog. “Het gebouw was aan renovatie toe. Eerst werd er samengewerkt met een lokale aannemer, maar dat liep niet helemaal zoals het moest en omdat men de werken wilden laten uitvoeren volgens Europese maatstaven, is men bij ons terechtgekomen”, legt ceo Pieter De Poorter uit.

Na een jaar voorbereiding werd in 2020 gestart met de werken. Maar omdat alle materiaal, inclusief de steigers maar ook de afgewerkte en niet-afgewerkte bouwmaterialen (staal, steen en hout), vanuit Vlaanderen wordt verscheept, gaat het om een logistiek huzarenstukje. Alles moet tot in de puntjes voorbereid worden, onder meer met behulp van 3D-scans.

“De klimatologische omstandigheden zijn een andere grote uitdaging”, zegt projectverantwoordelijke Robin Deketelaere. “Het warme, vochtige weer en de zure regen hebben hun impact op de materialen”, klinkt het.

Jan Jambon bezocht de werken van Monument. © BELGA

De coronapandemie heeft wat vertraging veroorzaakt, maar zonder verdere tegenslagen zou de restauratie van de buitenkant in 2028 moeten rond zijn. Nadien is het de bedoeling om de binnenkant van het gebouw aan te pakken, maar die werken zijn wat minder ingrijpend.

Vlaams minister-president Jambon toonde zich sterk onder de indruk van de restauratiewerken, van de logistieke aanpak en het gebruik van innovatieve technieken. “Hiermee toont Group Monument zichzelf een monument van vakmanschap”, aldus de Vlaamse regeringsleider. Volgens Jambon werpt de bouwgroep zich met dit project ook op als een “absolute wereldspeler” voor dit soort projecten.

Het bezoek van Jambon aan de gerestaureerde kathedraal is volgens Eve Devoldere, vertegenwoordiger van Flanders Investment & Trade (FIT) in Vietnam, het perfecte sluitstuk van de vijfdaagse economische missie in Vietnam. “Dit is een heel mooi voorbeeld van een succesvolle samenwerking tussen Vietnam en een Vlaams bedrijf”, zegt Devoldere.

Minister-president Jambon vliegt zaterdagavond terug richting België, waar hem de begrotingsbesprekingen en de voorbereiding van de Septemberverklaring wachten.

© BELGA

Lees ook…

Monument Group uit Ingelmunster restaureert Notre Dame-kathedraal in Vietnam: “Dit wordt ons visitekaartje in Zuidoost-Azië” – KW.be

The post Bouwgroep Monument uit Ingelmunster restaureert Notre-Damekathedraal van Ho Chi Minhstad is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Asbestcontrole in Kortrijkse jeugdlokalen positief afgerond: “Geen enkele acute situatie”

De gratis asbestinventarisatie om risicovolle asbestmaterialen op te sporen en aan te pakken in jeugdlokalen is afgerond. Van de 23 gebouwen werden er 11 als niet-asbestveilig beschouwd. “Ondanks dat er geen dringende grote ingrepen nodig blijken, neemt de stad initiatief om kwaliteitsvolle lokalen voor ons jeugdwerk te garanderen”, zegt Bert Herrewyn, schepen van Kinderen en Jongeren.
The post Asbestcontrole

Lees meer »

“120.000 euro privégeld verloren en huwelijk op de klippen gelopen”: zowel Ina (39) als Pieter-Jan (32) moesten hun bedrijf failliet laten gaan

In de eerste helft van dit jaar zijn in Vlaanderen 3.537 ondernemingen failliet gegaan, een record. Steeds meer ondernemers laten zich bijstaan in hun zoektocht naar een nieuwe professionele activiteit, zoals Ina De Quint (39) uit Hoevenen (Stabroek) en Pieter-Jan Wouters (32) uit Boom. “Ik heb 120.000 euro privégeld in mijn zaak gestoken en dat geld is nu weg”, zegt

Lees meer »

Nieuwe Nederlandse regering, onder leiding van premier Dick Schoof, officieel van start na eedaflegging bij koning 

Vandaag legt de nieuwe Nederlandse regering de eed af. Het kabinet, onder leiding van de partijloze minister-president Dick Schoof, wordt beëdigd door koning Willem-Alexander. Dat gebeurt in Paleis Huis ten Bosch, het woonpaleis van de koning in Den Haag. Na bijna 14 jaar bewind van Mark Rutte, de langstzittende premier in de Nederlandse geschiedenis, komt er een nieuwe ploeg aan

Lees meer »

Waarom staan er 50 strandstoelen op de Meir?

Wie vandaag over de Meir wandelde, zag daar een vijftigtal strandstoelen van Gazet van Antwerpen opgesteld staan. Die hadden we er in alle vroegte geplaatst. De stunt kaderde in een andere stunt: deze zomer kan je namelijk 8 weken lang Gazet van Antwerpen lezen voor maar € 8. En mis je na die 8 weken je dagelijkse portie nieuws? Dan

Lees meer »

Genieten van pokébowls en bubble tea kan nu ook in Veurne: broer en zus openen Hakuna Matata op Grote Markt

In navolging van veel grootsteden vind je nu ook in Veurne een zaak waar je pokébowls en ‘bubble teas’ kan verkrijgen. “Wij zijn zelf grote fans van dit concept, waarbij je je maaltijd of drankje volledig naar eigen smaak kan samenstellen. Het is een gezond alternatief voor de traditionele fastfood”, zeggen broer en zus Ke-Shen en Lin-Dsay Lian.
The

Lees meer »

MUG-dienst van AZ Zeno Knokke-Heist uitgebreid met mobiel echotoestel waarmee onzichtbare letsels te zien zijn

Tijdens een spoedinterventie is snelheid cruciaal. Om patiënten nog vlotter en correcter te helpen, kan de AZ Zeno-MUG nu gebruikmaken van de Vscan: een draagbaar echotoestel waarmee de arts real-time echobeelden maakt op de plaats van het incident.
The post MUG-dienst van AZ Zeno Knokke-Heist uitgebreid met mobiel echotoestel waarmee onzichtbare letsels te zien zijn appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ellen (38) en Matthew (41) baten nu Gasthof Het Witte Paard uit in Oostvleteren: “Iedereen moet zich hier thuis voelen”

Sinds kort kan je weer de voeten onder tafel schuiven in Gasthof Het Witte Paard op de Markt in Oostvleteren. Dit prachtige restaurant zat al een tijdje zonder uitbating en daar is nu verandering in gekomen.
The post Ellen (38) en Matthew (41) baten nu Gasthof Het Witte Paard uit in Oostvleteren: “Iedereen moet zich hier thuis voelen” appeared

Lees meer »