Tien jaar geleden werd betreurde Igor Decraene wereldkampioen tijdrijden bij de junioren: “Igor was een beetje zoals Evenepoel”

Op 24 september zal het exact tien jaar geleden zijn dat Igor Decraene, een 17-jarige boerenzoon uit Waregem, zich in het Italiaanse Firenze tot wereldkampioen in het tijdrijden bij de junioren kroonde. Minder dan twaalf maanden later overleed Decraene na een aanrijding door een trein, maar vergeten is hij nog lang niet. Zijn entourage van weleer over toen en nu.

Jordi Warlop: “Hij kon blijven fietsen en ging nooit kapot”

Een van de beste vrienden van Decraene en in 2014 zijn ploegmaat bij de Tieltse Renners en de nationale ploeg. Werd later prof bij Sport Vlaanderen-Baloise en B&B Hotels-KTM. Rijdt nu voor Soudal-Quick-Step Devo Team.

“De tijd vliegt. Het is wreed om vast te stellen hoe snel alles voorbij gaat. Zelf was ik er nochtans niet bij in Firenze, maar Igor en ik waren vaak samen op stap, zowel voor de koers als in het uitgaan. Ik heb speciaal voor hem zelfs de overstap naar de Tieltse Renners gemaakt. Ik heb alleen maar fijne herinneringen aan Igor. Samen hadden we veel plezier. Het gebeurt nog geregeld dat ik aan Igor terugdenk. Als ik aan zijn begraafplaats passeer. Als er een regenboog te zien is. Of als mijn vrouw Jolien en ik aan het wandelen zijn en er iets is dat naar Igor kan leiden.”

“Igor kon enorm hard fietsen. Samen trainen deden we niet vaak, maar als we het deden, ging het altijd vooruit. In een peloton was Igor misschien net iets minder stuurvaardig, maar als hij alleen kon wegrijden, mocht de rest het vergeten. Hij kon blijven fietsen en ging nooit kapot. Dat zag je ook in zijn tijdritten. Ik denk dat hij een grote coureur zou zijn geworden. Toptijdrijders zijn altijd grote coureurs. Ook in het voorjaar zou hij er gestaan hebben. En er zat nog progressie in. Igor deed veel voor zijn sport, maar het was nu ook niet dat bij de junioren als een prof leefde.”

Emiel Planckaert: “Ook Igor was een extreem groot talent”

Een van de beste vrienden van Decraene en in 2014 zijn ploegmaat bij de nationale ploeg. Werd later prof bij Sport Vlaanderen-Baloise. Is nu beroepsmatig aan de slag bij het leger.

“Soms sta ik nog stil bij wat er tien en negen jaar geleden gebeurd is. Redelijk vaak zelfs. Op momenten dat ik bepaalde liedjes hoor, maar ook wanneer het regent en er plots een regenboog te zien is. Of wanneer er een tijdrit op tv is. Ik houd tal van prachtige herinneringen aan Igor over. We zijn met een bus vanuit Kortrijk eens samen naar discotheek Kokorico in Zomergem geweest. Of de 25 frank-fuif. Memorabele momenten die me voor altijd bijblijven. Koersen, dat was voor ons gewoon nog plezier maken. Een toffe tijd.”

“Ik denk dat Remco Evenepoel een extreem groot talent is, maar Igor was dat ook. Als je op die leeftijd wereldkampioen kan worden, zal je sowieso je mannetje bij de profs staan. Igor kon ook goed bergop rijden, al reden wij met de nationale ploeg in die tijd nog niet zoveel klimkoersen. Igor kon echt hard rijden, terwijl hij er nog geen 100 procent voor leefde. Als je ziet wat de jonge gasten er tegenwoordig al voor doen en laten. In onze tijd was dat zeker nog niet het geval. Igor had dus nog veel progressiemarge.”

Carlo Bomans: “Een streling voor het oog”

Bondscoach van de Belgische junioren toen Decraene in Firenze wereldkampioen tijdrijden werd. Vervult anno 2023 nog altijd die rol.

“Een van mijn eerste herinneringen aan Igor is een nationale testtijdrit in Limburg. Ik weet nog goed dat Nathan Van Hooydonck, toen al een van de absolute toppers van zijn generatie, naar mij kwam en bang zei: die andere rijdt hard. Waarop ik antwoordde: jij toch ook? Je moet weten: Igor was toen, als eerstejaarsjunior, nog een relatief nieuwe naam. Bij de nieuwelingen werd er nog niet veel over hem gesproken.”

“Het is nog altijd moeilijk om over Igor te praten. We zullen nooit weten waar het schip bij hem gestrand zou zijn”

“Vanuit de federatie hebben we er in 2013 alles aan gedaan om Igor zo goed mogelijk op het WK voor te bereiden, samen met zijn trainer Frederik Broché en inspanningsfysioloog Erwin Koninckx. Een Fransman die net voor hem startte, was zijn grootste concurrent, maar we zagen hem al vlug voor ons opdoemen. Igor schuwde het gevaar niet en pakte de bochten voluit. We wisten al heel snel dat hij voor de gouden medaille aan het rijden was. Dat hij daar ook in slaagde, was de kers op de taart. Igor was een streling voor het oog. Zijn stijl vond ik fenomenaal. Remco Evenepoel had dat ook, die fenomenale stijl. Je kan hen een beetje met elkaar vergelijken: heel compact en aerodynamisch op de fiets. Igor was niet de man van veel woorden, maar hij deed altijd wat er gevraagd werd. Hij was zoals een jongen van die leeftijd moest zijn.”

“Het is voor mij nog altijd moeilijk om over Igor te praten. We zullen ook nooit weten waar het schip bij hem gestrand zou zijn. Zijn tijdritten waren goed, maar ook klimmen ging hem goed af. Hij had daar potentieel voor. Maar goed, het heeft niet mogen zijn. De dood van Igor heeft een enorme leegte achtergelaten.”

Yves Lampaert: “Hij had de capaciteiten van een Filippo Ganna”

Streekgenoot van Decraene en beiden boerenzonen. De ouders van Lampaert en Decraene konden en kunnen het goed met elkaar vinden.

“Igor was een heel rustige jongen die met zijn voetjes op de grond bleef. Je kan hem vergelijken met de Alec Segaert van nu, ook een jongen uit de streek. Qua niveau schat ik hen even hoog in. Igor was ook iemand van wie we het laatste nog niet gezien hadden. Net voor zijn overlijden is hij nog bij ons op de boerderij op bezoek geweest om wat met mij te praten. Igor vertelde me dat het moeilijk was om in zijn regenboogtrui te koersen, aangezien iedereen zijn wiel viseerde. Ik antwoordde dat dit normaal was en raadde hem aan om dat zelfs wat uit te spelen. Een week of twee later was er dat ongeluk. Ik ben er echt niet goed van geweest. Igor had de capaciteiten van een Filippo Ganna, denk ik. Het was een heel sterke jongen.”

Frederik Broché: “In een tijdrit was het alsof hij losgelaten werd”

De toenmalige trainer van Decraene. Is sinds 2017 aan de slag als Technisch Directeur bij Belgian Cycling.

“Enkele maanden geleden was ik toevallig nog eens in Firenze. Ik kon me zo nog enkele passages voor de geest halen waar ik Igor heb zien passeren tijdens zijn WK-tijdrit. Ik was toen zijn trainer en ging als toerist naar Firenze, niet met de federatie. Ik was toen namelijk nog aan de slag bij Cycling Vlaanderen. Ik heb een weekje op mezelf in Firenze rondgezworven. Het was indrukwekkend om Igor bezig te zien. Ik had een fiets gehuurd om het parcours af te snijden en hem enkele keren aan het werk te kunnen zien. Ik krijg er nog altijd kippenvel van.”

“Soms had ik het gevoel dat hij schrik had om zijn tegenstanders op grote afstand te zetten. Dat voelde ongemakkelijk voor Igor”

“Het is moeilijk om de prestatie van Igor met de hedendaagse jeugd te vergelijken. Het algemene niveau ligt nu iets hoger, omdat de junioren iets professioneler trainen en begeleid worden. Om nu wereldkampioen bij de junioren te worden, moet je beter zijn dan tien jaar geleden. Een logische evolutie, want de profs die nu presteren, zijn ook een stuk jonger dan toen. Sowieso is het heel moeilijk om te zeggen hoe Igors toekomst er zou hebben uitgezien. Hij zat heel aerodynamisch op zijn fiets en was een echte tijdrijder. In gewone wegwedstrijden had hij het wat moeilijk met positionering en wringen, maar in een tijdrit kon hij heel mooi de bochten nemen. In een tijdrit was het alsof hij losgelaten werd. Net omdat hij alleen was, kon hij zich volledig smijten. Alleen ging dat niet samen met zijn karakter. Soms had ik het gevoel dat hij schrik had om zijn tegenstanders op grote afstand te zetten. Dat voelde ongemakkelijk voor Igor.”

The post Tien jaar geleden werd betreurde Igor Decraene wereldkampioen tijdrijden bij de junioren: “Igor was een beetje zoals Evenepoel” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

LIVE OEKRAÏNE. Zelensky in Brussel – Rusland meldt aanvallen op Oekraïense vliegvelden waar westerse vliegtuigen gestationeerd moeten worden

De Oekraïense president Volodymyir Zelensky is donderdag in Brussel aangekomen om er drie veiligheidsakkoorden te ondertekenen. En Rusland zegt aanvallen te hebben uitgevoerd op Oekraïense vliegvelden waar westerse militaire vliegtuigen gestationeerd moeten worden. Het ministerie van Defensie meldt dat daarbij hypersonische raketten en drones zijn ingezet.Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees meer »

“Ken je mij niet meer?”: Hartverwarmende reünie tussen taxichauffeur en oude jeugdvriend gaat de wereld rond

Uber-chauffeur Danny uit de Amerikaanse staat Texas brengt dagelijks tientallen klanten van de ene naar de andere locatie. Maar in januari werd hij aangenaam verrast door één van hen. Hij voerde een beleefde conversatie met zijn klant John, toen hij plots werd onderbroken. “Man, ik ken jou”, zei de man. “Ken je mij niet meer?” Danny beleefde vervolgens een heuglijk

Lees meer »

Nieuwe fietsroute in Menen is samenwerking over de grenzen heen

Fietsen, ontdekken en proeven. Dat zijn de ingrediënten voor de nieuwe fietsroute ‘Fietsen met smaak’. Het project, een unieke samenwerking tussen Menen en het Franse Halluin, loodst fietsers langs een traject van 36 kilometer, op ontdekking in de streek.
The post Nieuwe fietsroute in Menen is samenwerking over de grenzen heen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Van oude brouwerij tot oud klooster: vijf bijzondere zomerbars

Genieten van een frisse pint, een glaasje rosé of een mocktail kan weer in de 215 zomerbars die onze provincie telt. Om die allemaal te bezoeken tijdens de zomervakantie, moet je er meer dan drie per dag doen. Onbegonnen werk, dus stellen wij vijf opvallende nieuwkomers voor. Proost!
The post Van oude brouwerij tot oud klooster: vijf bijzondere zomerbars

Lees meer »

Ontdek Ping-Pong Go Round tijdens feestelijke opening van Casinotuin

Zondag 7 juli wordt nieuwe groene ontmoetingsplek ‘Casinotuin’ feestelijk geopend. In het verlengde van de trappen van boekenhuis Theoria is een podium voorzien waar tijdelijk het werk van kunstenaar Lee Wen staat: een donutvormige pingpongtafel.
The post Ontdek Ping-Pong Go Round tijdens feestelijke opening van Casinotuin appeared first on KW.be.

Lees meer »

De wetenschap kon haar niet helpen, dus deed ze het maar zelf: Amerikaanse ontwikkelt behandeling tegen haar dodelijke ziekte

De ontwikkeling van een nieuw geneesmiddel duurt vaak tientallen jaren, maar die tijd heeft Sonia Vallabh niet. Zij is drager van een gen dat een dodelijke prionenziekte veroorzaakt. Daarom werd ze zelf wetenschapper en ontwikkelde ze samen met haar man een innovatieve en veelbelovende aanpak om het gen uit te schakelen. En dat in amper 2 jaar tijd. De resultaten

Lees meer »

Kijkers denken het mysterie van de seizoensfinale van ‘Thuis’ nu al te hebben ontrafeld: “De makers gaven een duidelijke hint”

Het is nog wachten tot de start van het nieuwe seizoen van ‘Thuis’ op 2 september om te weten te komen hoe de schietpartij in de seizoensfinale precies in elkaar stak, maar op fansites wordt daar nu al druk over gespeculeerd. Eén schijnbaar onopvallend detail leidde daar tot een hele reeks aan puzzelstukjes, die vlot in elkaar leken te vallen.

Lees meer »

Joe Biden na kritiek op debat: “Ik weet hoe ik deze job moet doen”

“Ik geef je mijn woord: ik zou niet opnieuw meedoen aan de verkiezingen als ik niet met heel mijn hart en ziel geloofde dat ik deze baan aankan”, dat heeft de Amerikaanse president Joe Biden gezegd tijdens een verkiezingsrally in de staat North Carolina. Hiermee reageert hij op kritiek na het debat donderdag en verzekert dat hij de race naar

Lees meer »

Zorgt botsing voor breuk in jarenlange vriendschap tussen Verstappen en Norris? “Er zijn momenten dat hij te ver gaat”

George Russell pakte de overwinning in Spielberg. Maar in de F1-wereld gaat het vooral om de botsing tussen Verstappen en Norris. Zorgt dat voor een breuk in hun jarenlange vriendschap? “Er zijn momenten dat hij te ver gaat”, klonk het achteraf. Onze F1-watcher volgt hun relatie al jaren van dichtbij. “Het zat eraan te komen, die botsing met Norris, als

Lees meer »

IN BEELD – Opnames MENTpop en MENT55 op de Grote Markt van Diksmuide: “Voetbal is belangrijk, maar muziek blijft het publiek aanspreken”

Net op het moment dat de Rode Duivels speelden tegen Frankrijk begonnen de opnames van MENTpop en MENT55 op de Grote Markt van Diksmuide. “Voetbal is belangrijk, maar muziek blijft het publiek aanspreken”, zei een artiest backstage tegen ons. En inderdaad, sommigen volgden op hun gsm de voetbalwedstrijd, maar toch was er veel volk tijdens deze opnames. Het begon langzaam,

Lees meer »

Wie heeft Michel Lion (85) uit Koksijde gezien?

Op zaterdag 29 juni, omstreeks 22.30 uur, verliet de 85-jarige Michel Lion zijn woning gelegen in de Zeelaan in Koksijde. Sindsdien ontbreekt elk spoor van hem.
The post Wie heeft Michel Lion (85) uit Koksijde gezien? appeared first on KW.be.

Lees meer »

AZ Sint-Lucas Brugge pakt uit met primeur voor Benelux: innovatieve techniek voor behandeling van prostaatvergroting

In het AZ Sint-Lucas Brugge heeft uroloog Pieter Uvin als eerste arts in de Benelux de innovatieve MiLEP-techniek toegepast voor de behandeling van goedaardige prostaatvergroting. Dokter Uvin maakt deel uit van de artsenassociatie Urologisch Centrum Noord West-Vlaanderen die in beide Brugse ziekenhuizen actief is (AZ Sint-Jan en AZ Sint-Lucas). Deze nieuwe laserbehandeling bouwt voort op bestaande methodes, maar maakt gebruik

Lees meer »