Staat de coalitie in Oudenburg op springen? “Open VLD moet dringend orde op zaken stellen”

De conclusies van het forensische rapport van Audit Vlaanderen zorgen in Oudenburg voor hevige turbulentie binnen de huidige coalitie van N-VA, Vooruit en de Open VLD van burgemeester Anthony Dumarey. “Open VLD moet dringend orde op zaken stellen”, klinkt het bij Vooruit en N-VA.

Maandagavond bespreekt de Oudenburgse gemeenteraad in een besloten zitting het rapport van Audit Vlaanderen. De forensische audit kwam er na onderzoek van De Krant Van West-Vlaanderen, waaruit bleek dat burgemeester Anthony Dumarey (Open VLD) zich mogelijk schuldig maakte aan belangenvermenging bij vastgoedtransacties. Dumarey is naast burgemeester ook zaakvoerder van immo-kantoor Residentie Vastgoed.

Oppositiepartij CD&V+ eist dat het rapport voorgesteld wordt door deskundigen van Audit Vlaanderen en niet door burgemeester Dumarey zelf. Maar ook de coalitiepartners van de burgemeester roeren zich. In 2018 zette Open VLD de heersende CD&V opzij door een coalitie te vormen met N-VA en Vooruit. Die partijen haalden daarmee respectievelijk één en twee schepenzitjes binnen. De conclusies van de forensische audit zorgen echter voor hevige turbulentie binnen de meerderheid.

“Actie dringend nodig”

“De zaken die uit het rapport naar voren komen, zijn zwaarwichtig. We moeten dat serieus nemen. We kijken dan ook naar Open VLD om de stevige conclusies van het rapport te bestuderen en een signaal te geven dat zij hun huis op orde zullen stellen”, zegt schepen Stijn Jonckheere (N-VA). Gevraagd naar een concrete invulling daarvan, laat Jonckheere echter niet in zijn kaarten kijken. “Open VLD zal zelf wel weten waar ze aan toe zijn. Maar dat ze actie moeten ondernemen, is duidelijk. Voor mij is dat een absolute voorwaarde om het vertrouwen in deze coalitie te kunnen behouden”, waarschuwt de N-VA’er.

Ook bij Vooruit is een gelijkaardig geluid te horen. “Wij wachten de gemeenteraad van maandag af, maar we hopen daar toch een duidelijk standpunt vanuit Open VLD te horen”, zegt eerste schepen Tahira Malik (Vooruit). Over de concrete inhoud van het rapport wil de schepen zich niet uitspreken. “Maar het is wat het is en het is zwaar. Toen we met deze coalitie van start gingen, konden we dit scenario natuurlijk niet verwachten. Als Vooruit komen we ongeschonden uit de audit, maar dit straalt natuurlijk af op de volledige politiek. Het is nu afwachten hoe Open VLD hierop zal reageren”, klinkt het.

The post Staat de coalitie in Oudenburg op springen? “Open VLD moet dringend orde op zaken stellen” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Tentoonstelling in Langemark katapulteert je terug naar Bakelandtstoet

Juni is in de aanloop van de Musical Bakelandt bezaaid met activiteiten en evenementen rond de legendarische struikrover. Van de Facebookactie ‘Waar is Ludovic?’ tot een expo over de tien Bakelandtstoeten. “Het is verrassend om jezelf terug te zien op foto’s van dertig à veertig jaar geleden”, zeggen samenstellers Luc Descamps en José Rondelez van het Bakelandtcomité.
The post

Lees meer »

Circusfamilie Ronaldo strijkt neer op theater aan zee: “We doen het voor de liefde en de erkenning”

Levenskunstenaar en circusartiest Danny Ronaldo (54) is dit jaar één van de twee ‘golfbrekers’ bij Theater aan Zee: zijn ideeën bepaalden mee de inhoud van deze editie. Danny speelt ook mee in een voorstelling, opent het kinderpark WonderWaai met een pizzabak en verblijft met zijn familie op het festival in drie woonwagens. Het publiek zal op bezoek kunnen komen bij

Lees meer »

Gratis zomeropenluchtbioscoop ophet strand van Zeebrugge

In juli en augustus verandert het strand van Zeebrugge in een gratis openluchtbioscoop. Telkens op donderdag wordt er een verrassend filmaanbod getoond. In de namiddag om 14 uur en 16 uur kan er genoten worden van eerst een kinderfilm en daarna een jeugdfilm. ’s Avonds speelt een avondfilm. Het volledige aanbod is te ontdekken op
The post Gratis zomeropenluchtbioscoop

Lees meer »

Ward Vergote (Visie) geschorst als burgemeester van Moorslede

Ward Vergote, burgemeester van Moorslede, is geschorst voor de resterende duur van de huidige gemeentelijke bestuursperiode, zo besloot Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten, gebaseerd op een hoorzitting, het tuchtverslag van de gouverneur en een eerder vonnis van de rechtbank van eerste aanleg in december 2023. “Ward Vergote heeft als burgemeester een bewezen tuchtfeit gepleegd door privébelangen te vermengen

Lees meer »

Burgemeester Jan Morbee (Gemeentebelangen) onthult team voor gemeenteraadsverkiezingen in Knokke-Heist… mét steun van Valéry Lippens

Tijdens de officiële opening van de tentoonstelling ‘Photography Exhibition by Valéry Lippens’ stelde burgemeester Jan Morbee de kandidaten van Gemeentebelangen voor die in oktober zullen opkomen in Knokke-Heist. “De lijst bestaat uit ervaren schepenen en gemeenteraadsleden, voor de helft aangevuld met nieuwe mensen uit alle deelgemeenten en van alle leeftijden. De positieve sfeer was duidelijk voelbaar en het viel op

Lees meer »

Tegen eind deze week moeten ze elkaar recht in de ogen kijken: hoe Bart De Wever Vooruit aan tafel krijgt én houdt

Drie weken na de stembusslag bracht preformateur Bart De Wever (N-VA) de vijf gedoodverfde federale coalitiepartners een eerste keer rond dezelfde tafel. Maar na therapeutische sessies over economie, energie en defensie zal De Wever toch ook de explosieve dossiers moeten aansnijden. Die beloven vooral voor Vooruit moeilijk te liggen. In welke departementen gebeuren de miljarden euro’s aan besparingen?

Lees meer »

Artificiële intelligentie bepaalt wat u betaalt voor uw koopjes bij Zeb of Torfs. “Daardoor al kortingen tot -70 procent”

Grote modeketens gebruiken tegenwoordig artificiële intelligentie (AI) om te bepalen welke artikelen in deze soldenperiode met welke korting worden verkocht. Als consument doet u daar alvast uw voordeel mee, want onder meer ZEB en E5 pakken nu al uit met kortingen tot -70%. Betekent dit ook dat koopjesjagers in de ene winkel een betere deal kunnen scoren dan in de

Lees meer »