Na werk van jonge onderzoeker Michiel: Canadese korporaal krijgt 107 jaar na zijn dood graf met zijn naam

Op de CWGC-begraafplaats Bedford House Cemetery in Ieper kreeg donderdag korporaal Frederick Percival Bousfield (20) een grafsteen met zijn naam op, 107 jaar nadat hij sneuvelde op de Ypres Salient. Het is dankzij onder meer het werk van de jonge onderzoeker Michiel Vanmarcke uit Harelbeke, die eerder al verschillende graven kon identificeren.

Bij een serene plechtigheid, georganiseerd door het Canadese leger en in aanwezigheid van enkele Canadese militairen en zelfs enkele familieleden, werd donderdag een krans neergelegd bij het graf van de Canadese militair Frederick Percival Bousfield. Op zijn grafsteen stond tot nu het opschrift ‘onbekende soldaat’, maar het is dankzij het speurwerk van onder meer Michiel Vanmarcke, een twintiger uit Harelbeke, dat we weten wie in het graf begraven ligt. Vanmarcke is niet aan zijn proefstuk toe en vond eerder al verschillende namen van onbekende soldaten. Dat gebeurt na intens speurwerk.

Grote lezer

De Commonwealth War Graves Commission zal een nieuwe grafsteen met persoonlijke informatie plaatsen bij het recent geïdentificeerde graf van korporaal Bousfield, en er eeuwig zorg voor dragen. Frederick Percival ‘Percy’ Bousfield werd geboren op 8 maart 1896 in het Engelse Cotehill. Percy was een van negen kinderen. “We weten van het dagboek van zijn zus dat Percy een grote lezer was”, aldus een Canadees familielid die de ceremonie in Ieper kwam bijwonen. “Zijn vader gaf les en in hun dorp bevond de bibliotheek zich tegen hun huis. Percy las blijkbaar alle boeken uit de bib.”

“Percy las alle boeken uit de bib dichtbij hem thuis”

“Toen hij 13 was, nam hij deel aan examen om zijn opleiding te kunnen voorzetten. Zijn zus was toegelaten, maar Percy niet. In die tijd konden jongens zogezegd hun plan trekken en was het voor hen niet nodig om verder te studeren. De jongeman kon toen aan de spoorwegen gaan werken, maar hij koos voor de zee. Zijn familie kreeg heel wat brieven en kaartjes van op verschillende plaatsen in de wereld.”

Nog dossier goedgekeurd

In 1912 immigreerde de familie naar Canada. Percy sloot zich aan bij The 79th Cameron Highlanders of Canada. Op 29 januari 1915 bood hij zich aan voor ‘overseas services’. Hij kwam terecht bij de 43rd Canadian Infantry Battalion en na een training in Engeland werd hij korporaal. Voor de jongeman duurde de oorlog echter niet lang, hij sneuvelde op 7 juni 1916 bij Mount Sorrel in Zillebeke.

Ondertussen kreeg Michiel het bericht dat ook een 11de identificatiedossier is goedgekeurd, zo staat te lezen op zijn Facebookprofiel. Het gaat om het graf van de 20-jarige Trooper Robert John Cheshire uit Wolverhampton. Voor Michiel is het zijn eerste dossier van een gesneuvelde Britse soldaat uit de Tweede Wereldoorlog.

The post Na werk van jonge onderzoeker Michiel: Canadese korporaal krijgt 107 jaar na zijn dood graf met zijn naam is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

LIVE OEKRAÏNE. Washington kondigt nieuw militair hulppakket van 2,3 miljard dollar aan voor Oekraïne

De Hongaarse premier Viktor Orbán bezoekt vandaag Kiev, waar hij de Oekraïense president Volodymyr Zelensky ontmoet. Dat meldt de Britse krant ‘Financial Times’. Het bezoek van Orbán, een uitgesproken criticus van de westerse militaire hulp aan Oekraïne, volgt een dag nadat Hongarije het roulerende voorzitterschap van de Europese Unie heeft overgenomen. Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees meer »

Katy Parmentier is de flamboyante ster van ‘B&B zoekt lief’: “Sommige dingen waren echt niet voor uitzending geschikt”

“Er zijn tranen gevloeid, er was verliefdheid én een portie drama.” Nee, saai wordt het derde seizoen van ‘B&B zoekt lief’ niet, met dank aan de flamboyante Katy Parmentier (52). Zij ging na lang twijfelen op zoek naar een nieuwe liefde en kreeg daarvoor een bijzondere helper: Liba, de nieuwe partner van haar ex-man. “Sommige dingen waren echt niet voor

Lees meer »

Wereldwijde voedselprijzen stabiel gebleven in juni

De wereldwijde voedselprijzen bleven in juni gemiddeld onveranderd in vergelijking met mei. Een daling van de graanprijzen compenseert de hogere prijzen van producten zoals plantaardige oliën, boter en suiker. Dat heeft de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) vrijdag gemeld.

Lees meer »

Nederlandse ster Ria Valk heeft opnieuw het geluk en de liefde gevonden: “Ik heb een echte toyboy te pakken”

Begin dit jaar werd Ria Valk (83) geëerd met een koninklijke onderscheiding voor 65 jaar carrière. De zangers van ‘Worstjes op mijn borstjes’ en de zus van Mien Dobbelsteen in ‘‘Zeg ’ns Aaa’ is heel blij met die herkenning, vertelt ze in ‘Primo’. Na enkele moeizame jaren lijkt het haar weer voor de wind te gaan. “Na huid- en borstkanker

Lees meer »

Buschauffeur rijdt motorrijder van de baan “na paniekreactie”: “Hoe zou ik bus van 12 ton kunnen provoceren met een motor?”

Een kort filmpje toont hoe een 40-jarige man op zijn motorfiets van de weg gereden wordt door een chauffeur van Lijn. Vervolgens rijdt de buschauffeur de oprit van de snelweg op. Volgens de buschauffeur gaat het om een reactie uit paniek, de man op de motorfiets ziet dat anders. “Hij wilde me doelbewust van de weg rijden”, klinkt het.

Lees meer »

EXCLUSIEF. Vlaams gezin met baby ontsnapt nipt aan Italiaanse modderstroom: “Eén seconde later en ik werd meegesleurd. Ik kon niet meer”

De beelden van hun terreinwagen die verzwolgen wordt door een kolkende rivier gingen deze week de wereld rond. Maar Ameline (28), haar man Fady (24) en hun baby’tje van drie maanden uit het West-Vlaamse Menen kunnen het nog navertellen vanuit Italië, waar hun vakantie eindigde in de Orco-rivier. Ze vertellen hoe hun leven plots, vanuit het niets, in gevaar kwam:

Lees meer »

Vandaag politieke aardverschuiving verwacht in Verenigd Koninkrijk: alles wat je moet weten over Britse verkiezingen

Meer dan 47 miljoen Britten trekken vandaag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. In het Verenigd Koninkrijk (VK) wordt een politieke aardverschuiving verwacht. De Conservatives waren veertien jaar lang aan de macht, maar volgens de peilingen gaat Labour een grote meerderheid behalen. Wie wordt de volgende Britse premier? Hoe verlopen de verkiezingen? Wanneer kennen we de resultaten?

Lees meer »

Voormalig geletruidrager Gilbert Desmet op 93-jarige leeftijd overleden

Gilbert Desmet is vannacht op 93-jarige leeftijd overleden. Desmet, sinds 2021 ereburger van Lichtervelde, was de oudste nog in leven zijnde geletruidrager. In zijn ganse carrière behaalde Smetje 101 overwinningen, zowel in eendagskoersen als in rittenkoersen.
The post Voormalig geletruidrager Gilbert Desmet op 93-jarige leeftijd overleden appeared first on KW.be.

Lees meer »