Lydie Debonne (89) schittert in toneelstuk De Generatie: “Beleef hier mijn derde jeugd”

Het theatergezelschap Het Bataljong in Harelbeke brengt op 21 september, binnen het kader van Grijs aan Zet, het stuk De Generatie, van auteur en coregisseur Arne De Jaegere. Het gaat over verhalen van ouderen over vooroordelen, betutteling, verlies van autonomie en discriminatie. Lydie Debonne (89) uit Harelbeke is een van de twintig castleden.

Lydie, die in het woonzorgcentrum Ceder aan de Leie woont en ervaring op het podium heeft, werd door Arne uitgenodigd om mee te spelen. “Ik kijk er reikhalzend naar uit”, vertelt ze. “Al heb ik wel even getwijfeld. Ik was al twintig jaar niet meer actief. Twintig jaar lang had ik met een showgroep voor de KAV meer dan honderd keer gespeeld, van rusthuizen tot fabrieken. Ik wist niet of ik het nog zou aankunnen.”

In september 2022 ging Lydie naar de eerste bijeenkomst. “Ik kende er niemand, maar voelde me toch snel thuis. Men was heel vriendelijk, dat gaf zelfvertrouwen. Het waren natuurlijk geen repetities zoals ik die vroeger gewend was. De regisseur gaf ons opdrachten. Een ervan was om iets te vertellen over onze toekomstdromen. Ik was net beginnen lezen over sterrenkunde, uit interesse, en schreef daar een tekstje over. Het is de slotmonoloog van het stuk geworden.”

Nieuwe rijkdom

“Het deed deugd om in groep ons verhaal te doen, en wat we vertellen wordt ook echt in de voorstelling gebruikt. Het gaat ook over digitalisering, mobiliteit, eenzaamheid. Op het podium klagen we ook aan dat men ons als kleine kinderen aanspreekt. Dat is de verzorgers van het woonzorgcentrum, die de voorstelling ook gezien hebben, niet ontgaan. Ze zullen ons niet meer zo snel betuttelen (lacht).”

“Het stuk heeft iets veranderd. Ik ben zo blij dat ik erbij was. Ik heb zoveel bijgeleerd. Ik ontdekte een nieuwe rijkdom – en dat op mijn leeftijd. De Generatie is voor mij fantastisch, ik beleef mijn derde jeugd en voel me jong. Met onze groep tonen we aan dat de derde leeftijd nog iets kan betekenen. Veel mensen uit Harelbeke zijn enthousiast over de voorstelling, zelf kijk ik er ook erg naar uit.”

De initiatiefnemers van Grijs aan Zet zijn Amnesty International Vlaanderen, de socioculturele organisatie Avansa Mid- en Zuidwest, en theatercollectief Het Bataljong. In Harelbeke gaat het project in zee met de stad Harelbeke, CC het Spoor, bibliotheek Harelbeke, Huis van Welzijn en Zorgbedrijf Harelbeke.

Donderdag 21 september, om 14.30 en 20 uur in CC het Spoor.

The post Lydie Debonne (89) schittert in toneelstuk De Generatie: “Beleef hier mijn derde jeugd” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

“Geruchten kunnen toch niet kloppen?”, Michel waarschuwt Orbàn dat hij niet in naam van de EU met Moskou kan spreken

De Hongaarse premier en tijdelijk voorzitter van de EU Viktor Orbán kan niet in naam van de Europese Unie met Rusland spreken. Daarvoor heeft de uittredende voorzitter van de Europese Raad Charles Michel donderdag gewaarschuwd. Ook de Poolse eerste minister Donald Tusk maakt zich duidelijk zorgen over de geruchten dat de Hongaarse premier snel een bezoek zou brengen aan Moskou.

Lees meer »

KSV Pittem A hoopt op rustig seizoen in tweede provinciale

KSV Pittem A kon na een sterke eindronde alsnog de promotie naar tweede provinciale bewerkstelligen. De promovendus kon de huidige kern bijeen houden en aanvullen met een zestal nieuwkomers. Zij krijgen Pieter Danneels als sportieve baas.
The post KSV Pittem A hoopt op rustig seizoen in tweede provinciale appeared first on KW.be.

Lees meer »

Premie van 8.220 euro voor Tombeelmolen Avelgem

Tijdens de gemeenteraad van maandag 1 juli werd de premie voor de restauratiewerken van de Tombeelmolen goedgekeurd door de gemeenteraadsleden. VZW Vrienden van de Molen zijn volop bezig met de werken, waaronder het herstellen van de wieken van de molen.
The post Premie van 8.220 euro voor Tombeelmolen Avelgem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Cultuurcentrum De Schakel en Cultuurcafé in Waregem openen officieel de deuren: “Fenomenaal, hier kunnen we onze ambitie verder uitbouwen”

Na een lange renovatie werd cc De Schakel vrijdagavond feestelijk geopend. Het cultuurcentrum werd na de sloop van de voormalige bibliotheek een pak uitgebreid. Het team van De Schakel kijkt enthousiast uit naar het komende seizoen. “Hier kunnen we onze ambitie verder uitbouwen”, klinkt het. Ook het gloednieuwe Cultuurcafé springt in het oog en is vanaf vandaag elke dag geopend.<br

Lees meer »

The Women Peloton, het bedrijf van de vrouw van Jasper Stuyven, wordt aangeklaagd en krijgt drie maanden om van naam te veranderen

Een bijzondere zaak in de Belgische wielerwereld. The Women Peloton, het bedrijf van Elke Bleyaert waarin ze vrouwen warm maakt voor de wielersport, wordt aangeklaagd door het Amerikaanse fitnessbedrijf Peloton Interactive. Zo wordt de merknaam ‘peloton’ aangevochten. Bleyaert is woedend: “Er bestaan zoveel bedrijven in het wielerlandschap vredig naast elkaar die het woord ‘peloton’ gebruiken. Waarom zou één bedrijf hier

Lees meer »

“Stop alsjeblieft met huilen”: hoe prinses Charlène tot drie keer toe haar huwelijk probeerde te ontvluchten

Prins Albert (66) en prinses Charlène (46) van Monaco vieren deze week hun dertiende huwelijksverjaardag. Maar hoe sprookjesachtig hun bruiloft in 2011 ook leek, achter de schermen ging het er heel anders aan toe. De bloedmooie prinses Charlène sleepte zich huilend naar het altaar, nadat ze drie wanhopige pogingen had ondernomen om te ontsnappen. “De autoriteiten onderschepten haar bij de

Lees meer »

Burenduel tussen Pieter-Jan Maeyaert en Danny Kerckhof in TBR short rally Oekene

Dit weekend wordt in Oekene de derde editie van de TBR short rally verreden. Met meer dan 100 wagens aan de start en geen uitgesproken favoriet belooft het een spannende wedstrijd te worden met daar bovenop het burenduel tussen Pieter-Jan Maeyaert en Danny Kerckhof bij de historics.
The post Burenduel tussen Pieter-Jan Maeyaert en Danny Kerckhof in TBR short

Lees meer »