Heraanleg Sint-Jorisstraat in Brugge duurt nog wat langer

Net nu de Stad Brugge triomfantelijk het einde van de werken in de Sint-Jorisstraat aankondigt, ligt het kruispunt van de Vlamingstraat met de Academiestraat opnieuw open. Met gemengde gevoelens wachten de bewoners de heropening van hun straten af. “Hopelijk wordt het hier niet opnieuw een autosnelweg”, zuchten Marleen Ryelandt en Kris Derous.

Tenzij de weergoden vertoornd zijn op Brugge, eindigt de heraanleg van de Vlamingstraat, de Sint-Jorisstraat en de Vlamingdam op 9 oktober. De laatste fase van de werken, die op 17 januari 2022 begon, is ingezet: de aannemer werkt tot 30 september de trottoirs en de rijbaan verder af in de Sint-Jorisstraat, tussen de Klaverstraat en de Sint-Clarastraat.

Er zijn nog twee late klussen bij gekomen: in de Vlamingdam zal een aannemer op 25 en 26 september een mobiele torenkraan opstellen en tot 9 oktober is het kruispunt aan café De Monk afgesloten: er zijn rioleringswerken tussen de heraangelegde Vlamingstraat en de Academiestraat. Bovendien moet een deeltje van de Sint-Jorisstraat, nabij de Vlamingbrug, nog een nieuw wegdek krijgen.

Klinkers

Buurtbewoner Kris Derous ziet de werken met lede ogen aan: “In de Vlamingstraat heeft de aannemer de nieuwe klinkers al moeten wegnemen en vervangen. De arbeiders hadden ze fout gevoegd, er moesten specialisten uit Portugal opgetrommeld worden om ze goed te leggen.”

Uiteraard zijn Kris Derous en zijn buurvrouw Marleen Ryelandt blij met de heraanleg van hun straten: “Maar we houden ons hart vast, we hopen dat de Sint-Jorisstraat en de Vlamingdam niet opnieuw een autosnelweg worden. In het verleden raasden hier vooral ‘s nachts auto’s aan zeer hoge snelheden voorbij.”

“De politie heeft indertijd een waarschuwend elektronisch bord geplaatst, maar naar ons weten werd er nauwelijks geverbaliseerd. Er passeerden hier blijkbaar te veel belangrijke personen. Het blijft een lang stuk rechte weg, een vluchtheuveltje zal laagvliegers niet tegenhouden. De rijbaan is wel wat versmald, maar de bredere voetpaden zijn niet meer verhoogd. Het gemengd verkeer blijft gevaarlijk.”

400 bussen per dag

Voor de werken daverden er 400 bussen per dag door de Sint-Jorisstraat. Met kraken in de gevels als gevolg. Marleen Ryelandt stelt: “Uit colère hebben we zelfs met enkele buren eventjes de straat geblokkeerd, zodat de bussen niet meer door konden. Die zorgden voor een immens lawaai omdat ze over een stalen plaat over een zinkgat reden. De agenten dreigden ermee om ons op te pakken, maar toonden uiteindelijk begrip voor onze slaapproblemen…”

Kris Derous vervolgt: “Buurman Piet heeft ellenlange discussies over de verantwoordelijkheid moeten voeren met De Lijn, de Stad en de aannemer van de werken. Want ze zijn tijdens de heraanleg van de straat ook wild tekeer gegaan. Bij mijn buurvrouw Maddie zijn er twee panelen blauwsteen gekraakt. Ze weet niet wat te doen, haar man, die fel ageerde tegen de bussen én de brute werken, is onverwachts overleden.”

Dure hoofdtelefoon

Marleen Ryelandt kocht een dure hoofdtelefoon die achtergrondgeluiden weg filtert om te kunnen lezen en slapen tijdens de werken: “Het was een rommelige werf. Vlak bij ons huis werd een twee meter diepe put gemaakt, de zijgevel van onze buurman begon te kantelen!”

“Af en toe werd het me te gortig en heb ik de politie opgebeld, toen onze straten zelfs niet meer met de fiets bereikbaar waren. Er gold lange tijd een parkeerverbod in de aanpalende straten. Dat begrijp je toch niet? Het leverde mij drie parkeerbonnen op. Ook de bewegwijzering liep mank tijden de werken.”

Nieuw bussenplan

Door de invoering van het nieuw bussenplan zal De Lijn de Sint-Jorisstraat niet meer bedienen. Kris Derous stelt: “Er is alleen de centrumshuttle, vooral voor de studenten van Howest. Wie dringend naar het AZ Sint-Jan moet, neemt best een taxi.

Het alternatief is naar de Scheepsdalebrug of ‘t Zand stappen! Het noordwesten van Brugge wordt nu, met uitzondering van Christus-Koning, stiefmoederlijk bedeeld door De Lijn. Maar ja, we klagen niet. We willen zeker niet terug naar 400 bussen per dag.”

Zullen de buurtbewoners samen met vertegenwoordigers van de Stad Brugge het glas heffen op de heraanleg? Marleen en Kris zijn formeel: “We zullen zelf wel een feestje bouwen, zonder leden van het college. Straks starten er werken in de Ezelstraat. We houden ons hart vast.”

The post Heraanleg Sint-Jorisstraat in Brugge duurt nog wat langer is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Familie schenkt Triptiek aan Sint-Pieterskerk van Emelgem: “Krijgt hier nu een ereplaats”

In de Sint-Pieterskerk prijkt voortaan een triptiek. “De familie Kemp schonk het kunstwerk aan de kerkfabriek en krijgt nu een ereplaats”, zegt de voorzitter van de Emelgemse kerkfabriek Luc Ghekiere. De kerk is dit jaar 50 jaar beschermd als monument. De schenking komt dus op een ideaal moment.
The post Familie schenkt Triptiek aan Sint-Pieterskerk van Emelgem: “Krijgt hier

Lees meer »

Mazoutvervuiling op voormalige bussenstelplaats van De Lijn in Assebroek

Twee zones van de voormalige bussenstelplaats van De Lijn in Assebroek moeten gesaneerd worden. Er is sprake van mazoutvervuiling. Gemeenteraadslid Raf Reuse (Groen) hoopt dat de Stad Brugge de kosten voor de sanering op De Lijn kan verhalen: “Want anders heeft het Brugs stadsbestuur een kapitale fout begaan bij de aankoop”.
The post Mazoutvervuiling op voormalige bussenstelplaats van De

Lees meer »

“Dat koppel wilde alleen maar winnen. De rest interesseerde hen niet”: B&B-uitbaters over de impact van ‘Met vier in bed’

“Die lage scores? Een slag in ons gezicht.” Nee, Magda (63) en Marc (66) blikken niet onverdeeld tevreden terug op hun deelname aan ‘Met vier in bed’. In dat programma mogen uitbaters hun B&B in de kijker zetten en dat heeft wel degelijk gevolgen. “De bekendmaking van de winnaar moesten we vijf keer opnemen. Niemand wilde voor hen applaudisseren.”

Lees meer »

Tsjadische strijdkrachten doden 70 jihadisten rond Tsjaadmeer

Bij een militair offensief rond het Tsjaadmeer, dat grenst aan Nigeria, Kameroen en Tsjaad, zijn 70 jihadisten omgebracht. Dat heeft de Multinational Joint Task Force (MJTF), die bestaat uit troepen uit Benin, Kameroen, Nigeria, Niger en Tsjaad, aangekondigd. Het Tsjadische leger voerde ook lucht-, zee- en grondaanvallen uit op het gebied.

Lees meer »

Lore (22) getuigde net als ex-Red Flame Tine Schryvers over eetstoornis: “Het gaat nu beter, maar gemiddeld herstel duurt zeven jaar”

Vroegere Red Flame Tine Schryvers (31), afkomstig uit een echte Zoerselse voetbalfamilie, getuigde moedig op Instagram over haar eetstoornis. Twee jaar geleden volgden 1.600 mensen ook al de blog die Lore Van Brabant (22) uit Malle bijhield over haar eetstoornis. “Ik vind het enorm erg dat Tine dit moet meemaken”, reageert Lore. “Hopelijk vindt ze snel hulp, want ik heb

Lees meer »

Sprookjesmusical Sneeuwwitje betovert publiek tijdens première in Plopsaland De Panne

Zondag werd het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne omgetoverd tot een magisch sprookjesbos voor de langverwachte première van de sprookjesmusical Sneeuwwitje. De zaal was gevuld met een enthousiast publiek dat genoot van deze nieuwe betoverende klassieker. Sneeuwwitje is gedurende heel de zomer exclusief te zien in het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne.
The post Sprookjesmusical

Lees meer »

Meer dan 100 dolfijnen aangespoeld op Amerikaanse oostkust

Aan de oostkust van de Verenigde Staten zijn ongeveer 125 witflankdolfijnen gestrand. De dieren kwamen vast te zitten aan een schiereiland in de Amerikaanse staat Massachusetts toen het eb werd. Reddingswerkers proberen de dieren nu terug naar de oceaan te begeleiden. Zeker 10 dolfijnen zijn al gestorven.

Lees meer »

Advocaat-generaal die sjoemelde met examenvragen gearresteerd

De magistraat die begin maart in opspraak kwam omdat hij de vragen van het magistratenexamen gelekt had aan minstens twee kandidaten, is woensdag gearresteerd in zijn woning in Gits bij Hooglede. Advocaat-generaal C.B. (58) werd na verhoor vrijgelaten onder voorwaarden.
The post Advocaat-generaal die sjoemelde met examenvragen gearresteerd appeared first on KW.be.

Lees meer »

Politie pakt 3 mannen op voor drugsfeiten aan KBC Overijse

De politie heeft maandag 3 mannen opgepakt voor drugsgerelateerde feiten rond het KBC kantoor in het centrum van Overijse. 1 van de 3 werd meteen na ondervraging vrijgelaten, 1 man moet vandaag voor de onderzoeksrechter verschijnen. De 3e verdachte, een minderjarige, moet voor de Franstalige jeugdrechter verschijnen.

Lees meer »

Izegem breidt blauwe zone in centrum uit, oppositie hekelt krappe timing: “We hebben hier toch wel wat vragen bij”

De stad Izegem breidt vanaf 1 juli de blauwe zone in het centrum uit. Bedoeling is om de parkeerdruk in enkele straten rond het zwembad, Kerkplein en ziekenhuis aan te pakken en voor meer rotatie te zorgen. Enkele oppositiepartijen hekelen echter de vlugge invoering en het feit dat inwoners voor hun eerste kaart moeten betalen. Schepen Caroline Maertens (N-VA) nuanceert.<br

Lees meer »

Neoprof Jasper Dejaegher zucht: “Frustrerende weken”

Als alles goed gaat maakt Jasper Dejaegher op zondag 14 juli in Kemmel Koerse z’n comeback in het peloton. Sinds eind maart staat de neoprof van Team Flanders-Baloise langs de kant met mycoplasma.
The post Neoprof Jasper Dejaegher zucht: “Frustrerende weken” appeared first on KW.be.

Lees meer »