Gidsen loodsen je door ‘dozen’ Scheldetunnel in Zeebrugge

De constructie van de gigantische elementen voor de Scheldetunnel van de Oosterweelverbinding schiet goed op. Dat kun je zelf zien tijdens de werfbezoeken die bouwheer Lantis en aannemer TM COTU aanbieden, samen met de Brugse Gidsenbond.

Tussen het Boudewijnkanaal en de Koffieweg in de achterhaven ligt de grootste bouwput van het land: een kilometer lang, bijna 200 meter breed en 13 meter diep. Daarin worden de acht elementen voor de nieuwe Scheldetunnel van de Oosterweelverbinding gemaakt. Elk stuk is maar liefst 160 meter lang, 42 meter breed en 10 meter hoog. Tegen eind 2024 moeten de acht betonnen dozen klaar zijn om in 2025 over de zee naar Antwerpen te worden gesleept. Daar worden ze in afgezonken en verder afgewerkt, voor het eerste verkeer in 2030.

“Op de werf zijn 130 arbeiders aan de slag. Zelfs tijdens het bouwverlof werkten ze afwisselend door om het project op schema te houden. Alleen rond Kerstmis liggen we stil”, zegt projectleider Bert Claeys.

Inschrijven

“Wat we hier realiseren, is te bijzonder en te uniek om de werfhekken gesloten te houden”, zegt Jan Bauwens, projectdirecteur van TM COTU. “Vanaf september kan het grote publiek, onder leiding van professionele gidsen, op bezoek komen. Let wel, de plaatsen zijn beperkt. Vooraf inschrijven is de boodschap.”

In samenwerking met bouwheer Lantis en aannemer TM COTU hebben zes leden van de Koninklijke Gidsenbond Brugge zich in alle wetenswaardigheden van Scheldetunnel ingewerkt. Dit zestal heeft al een voorgeschiedenis met de haven: Jacques Hoornaert, Willy De Graeve, Greet Caris, Peter Ruys, Paul Vrielynck en Jean-Pierre De Smet.

Buitenkans

“Zo’n werf is een buitenkans die je slechts om de paar generaties meemaakt”, zegt Greet Caris. “Als jong Antwerps meisje mocht ik bij de inhuldiging in 1969 door de Kennedytunnel stappen. Wie had toen gedacht dat ik later in Zeebrugge van nabij de bouw van opnieuw een Scheldetunnel zou mogen meemaken?”

Info: www.oosterweelverbinding.be

The post Gidsen loodsen je door ‘dozen’ Scheldetunnel in Zeebrugge is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

LIVE GAZA. Israël beveelt nieuwe evacuatie van Khan Younis en Rafah

Het Israëlische leger heeft maandag de evacuatie bevolen van Khan Younis en Rafah in het zuiden van de Gazastrook. Daar werden honderdduizenden Palestijnen enkele weken geleden al gedwongen te vluchten voor gevechten. En duizenden Israëlische ultraorthodoxe mannen zijn zondag in Jeruzalem de straat op gegaan om te protesteren tegen de dienstplicht. Zij doen dit vanwege een uitspraak van het Israëlische

Lees meer »

IN BEELD – Opnames MENTpop en MENT55 op de Grote Markt van Diksmuide: “Voetbal is belangrijk, maar muziek blijft het publiek aanspreken”

Net op het moment dat de Rode Duivels speelden tegen Frankrijk begonnen de opnames van MENTpop en MENT55 op de Grote Markt van Diksmuide. “Voetbal is belangrijk, maar muziek blijft het publiek aanspreken”, zei een artiest backstage tegen ons. En inderdaad, sommigen volgden op hun gsm de voetbalwedstrijd, maar toch was er veel volk tijdens deze opnames. Het begon langzaam,

Lees meer »

Zes WO I-soldaten uit Wales krijgen een graf met hun naam op, meer dan een eeuw na hun dood

Afgelopen week vond op verschillende CWGC-begraafplaatsen een plechtigheid plaats voor WO I-soldaten uit Wales die een grafsteen met hun naam op kregen. Na grondig onderzoek werd ontdekt waar ze lagen begraven. De herinwijding van het graf van kapitein Clifford Nichols werd bijgewoond door zijn achternicht en haar kinderen.
The post Zes WO I-soldaten uit Wales krijgen een graf met

Lees meer »

Kapster Xantippe krijgt Lifetime Achievement op Brugge Awards

In het Beurs Meeting en Congres Center (BMCC) vond de gala-avond van de tweede editie van de Brugge Awards plaats. ‘Onderneming van het Jaar’ is ECS European Containers. Christine Waeyaert van kapsalon Xantippe krijgt de ‘Lifetime Achievement Award’. Ook Cactus Muziekcentrum is als ‘Brugs Ambassadeur’ bij de winnaars.
The post Kapster Xantippe krijgt Lifetime Achievement op Brugge Awards appeared

Lees meer »

LIVE RODE DUIVELS. Mangala, die “nog niet weet of hij basisspeler zal zijn”, vindt Frankrijk favoriet: “Zij hebben hiermee meer ervaring”

Matchdag min één voor de Rode Duivels. Maandag wacht de clash met Frankrijk, deze voormiddag werd er getraind in het Team Base Camp in Freiberg. Met de volledige groep, want ook Axel Witsel was van de partij. Na de korte afreis naar Düsseldorf zullen om 17u45 bondscoach Tedesco samen met Orel Mangala de pers te woord staan in de Düsseldorf

Lees meer »

Godelieve Vieren is nieuwe ereburger van Nieuwpoort: “Meer dan verdiend voor alles wat ze voor onze stad betekend heeft”

Zaterdag werd de titel van ereburger van Nieuwpoort uitgereikt aan Godelieve Vieren. Ze krijgt de bijzondere erkenning omwille van haar sociocultureel, politiek en toeristisch engagement in de voorbije decennia. Godelieve Vieren is de 23e ereburger van Nieuwpoort.
The post Godelieve Vieren is nieuwe ereburger van Nieuwpoort: “Meer dan verdiend voor alles wat ze voor onze stad betekend heeft” appeared

Lees meer »