Drie leden van Triatlon Team Roeselare lopen WK Ironman uit in Frankrijk: “Aan de finish lagen deelnemers aan de baxter”

Teamgenoten Anton Vanhee (31) uit Meulebeke, Patriek Van Bruaene (39) uit Roeselare en Stefaan Huyghe (53) uit Roeselare hebben afgelopen weekend een indrukwekkende prestatie neergezet in het Franse Nice. Ze namen er niet alleen deel aan het loodzware WK Ironman, ze kwamen ook alle drie met een medaille terug naar huis. Nochtans was het door de hitte een loodzware editie.

“Het was er steeds boven de dertig graden, terwijl we tijdens het fietsen 2.400 hoogtemeter moesten overwinnen”, zegt Anton. Net als Patriek en Stefaan is hij actief bij het Roeselaarse Triatlon Team. Het WK was pas de vierde volledige triatlon waar hij aan deelnam. “Bovendien was een wetsuit tijdens het zwemmen niet toegestaan omdat het water warmer was dan 24,5 graden (alleen onder die temperatuur is een wetsuit toegelaten – red.). De route was fantastisch mooi, maar ook loodzwaar. Op het einde kreeg ik helemaal niets meer binnen, behalve af en toe een klein slokje cola.” Het belette hem niet om in een erg indrukwekkende tijd van 9 uur en 52 minuten te finishen, waarmee Anton zelfs de derde Belg over de meet was.

(lees verder onder de foto)

Stefaan Huyghe haalde de finish. © gf

“Ik heb verschillende ambulances gezien, terwijl er aan de finish zelfs mensen aan een baxter hingen”, gaat Stefaan Huyghe verder. Hij legde de 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer wielrennen en 42 kilometer lopen af in 11 uur en 57 minuten. Stefaan is de oudste van het stel, maar heeft ook het meeste ervaring onder de gordel. “Ik ben in 2011 gestart en sindsdien heb ik de microbe stevig te pakken”, vertelt hij. “Nice was zelfs mijn vierde triatlon in dertien maanden. Maar elke triatlon is anders en om een goeie wedstrijd te doen moeten alle puzzelstukjes op de juiste manier in elkaar vallen. Zoals in Frankfurt. In Nice had ik net zoals in het Zwitserse Thun, waar ik samen met Patriek aan deelnam, spijtig genoeg terug last van mijn maag. In Zwitserland heb ik moeten opgeven, maar dit keer heb ik heel bewust mijn krachten gedoseerd en haalde het, ondanks de pijn. Van opgeven zou ik mijn leven lang spijt gehad hebben.”

“In Zwitserland heb ik moeten opgeven, maar dit keer heb ik heel bewust mijn krachten gedoseerd en haalde het, ondanks de pijn”

De Ironman blijft verbonden met het idyllische Hawai, maar omdat het eiland stilaan verzadigd raakt door de populariteit van de sport, besloot de organisatie om het WK voor mannen en vrouwen op te splitsen en het kampioenschap alternerend te organiseren tussen Nice en Hawai. Daarom vond het WK voor de mannen dit keer in Nice plaats. Het werd een loodzware editie. Ruim 2.200 man stond aan de start. Minder dan 2.000 haalden de finish. Zelfs Pieter Heemeryck, de enige Belgische prof die deelnam, finishte niet. Maar het trio uit Roeselare deed dat wel.

(lees verder onder de foto)

Patriek Van Bruaene bij de aankomst. © gf

Ook Patriek Van Bruaene finishte. Hij deed het in 13 uur en 23 minuten. “Ik ben niet zo’n goede zwemmer, terwijl ik de zwaartekracht ook wat tegen heb”, lacht hij. “Maar de ontlading als je over de meet komt is enorm. En natuurlijk is het afzien. Maar dat hoort er bij. Op een bepaald moment wordt het mentaal ook lastig. Dan begin je te kraken en vraag je je af waar je in godsnaam mee bezig bent en waarom je het doet. Maar dan is het een kwestie van doorzetten en je gedachten te verzetten, op positieve dingen. Mijn echtgenote was mee naar Nice, terwijl Anton ook zijn vriendin en enkele vrienden mee had. Iedereen heeft ons samen gesteund en daar zijn we dankbaar voor.”

Het kriebelt weer

“Anderzijds was de druk dit keer wel minder dan in Frankfurt. Daar was onze tijd belangrijk om een ticket voor het WK te bemachtigen. Nu was er geen hoger doel, dus kon je wel wat meer je tijd nemen om te genieten van de ervaring op zich. Of we volgend jaar ook meedoen aan de Ironman? Meteen na het WK had ik wellicht gezegd van niet, maar eerlijk gezegd begint het alweer te kriebelen.”

Het Roeselaarse Triatlon Team, dat ruim 150 leden telt, organiseert op 3 oktober vanaf 19.30 uur een infoavond voor geïnteresseerden in Trax. Iedereen die wil kennis maken met de sport is welkom.

The post Drie leden van Triatlon Team Roeselare lopen WK Ironman uit in Frankrijk: “Aan de finish lagen deelnemers aan de baxter” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Tom Van Grieken haalt zwaar uit naar N-VA: “Onze 1.000.000 kiezers bij het grof huisvuil gezet”

Vlaams Belang was de grootste winnaar van de verkiezingen van 9 juni, maar wordt volgens de partij zelf door de N-VA brutaal aan de kant geschoven bij de Vlaamse formatie. Partijvoorzitter Tom Van Grieken haalde daarom zaterdag op het programmacongres voor de lokale verkiezingen in de Nekkerhal in Mechelen zwaar uit naar de “Nieuwe Vooruit Alliantie met de steun van

Lees meer »

Federaal parket wil niemand vervolgen na Operatie Kelk: “Opnieuw grote klap voor slachtoffers”

Als het van het federaal parket afhangt, zal geen enkel kopstuk van de kerk zich voor de rechtbank moeten verantwoorden na Operatie Kelk, het onderzoek naar seksueel misbruik in de kerk. Volgens de eindvordering van het parket zijn de meeste zaken intussen verjaard. Bovendien zijn verschillende verdachten intussen overleden, of ze werden al eens berecht en kunnen dus niet opnieuw

Lees meer »

“Hij eet maar één maaltijd per dag”: zijn eisen backstage en alles wat u wilt weten over Bruce Springsteens passage in België

Hij is er. Nu nog in hartje Brussel, straks op de wei van Werchter. Bruce Springsteen was even slapjes door een maagzweer en stemproblemen, maar dat zal hem niet weerhouden van een weergaloos concert én een bezoek aan zijn favoriete Belgische winkel. Wat staat er op zijn setlist? Wat op zijn bankrekening? En wat op zijn 37 bladzijdes tellende rider?

Lees meer »

“Noord-Korea vuurde ballistische raket af”

Noord-Korea heeft maandag (plaatselijke tijd) een ballistische raket richting het oosten afgevuurd. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap zondag, op basis van het Zuid-Koreaanse leger. Meer informatie is nog niet bekend.

Lees meer »

Ontwijde kerk De Paanders in Meulebeke ingehuldigd als Smulkapel

De kerk van de Paanders in Meulebeke werd op 1 april 2023 ontwijd. Toen werd de parochie ook toegevoegd bij de parochie Sint-Antonius. De ruimte die vrij kwam, wordt nu volledig gebruikt door de Paandersschool. Die maakte er niet alleen een eetzaal van voor de leerlingen, maar wil de ruimte ook openstellen voor verenigingen.
The post Ontwijde kerk De

Lees meer »

Avril Lavigne staat straks op Werchter. Of toch niet? “Ze is eigenlijk al 20 jaar dood”

Werd de Canadese popster Avril Lavigne (39) in 2003 vervangen door een dubbelgangster? Als we een populaire samenzweringstheorie mogen geloven, zien we al zeker twintig jaar een zekere ‘Melissa’ aan het werk. Klinkt compleet van de pot gerukt, maar de argumenten zijn volgens velen best overtuigend, en worden gevoed door het feit dat de zangeres jarenlang van de radar verdween.

Lees meer »

Politie pakt 3 mannen op voor drugsfeiten aan KBC Overijse

De politie heeft maandag 3 mannen opgepakt voor drugsgerelateerde feiten rond het KBC kantoor in het centrum van Overijse. 1 van de 3 werd meteen na ondervraging vrijgelaten, 1 man moet vandaag voor de onderzoeksrechter verschijnen. De 3e verdachte, een minderjarige, moet voor de Franstalige jeugdrechter verschijnen.

Lees meer »

Team Nieuw Bestuur lanceert nog drie nieuwe kandidaten

Voor de derde week op rij kondigt gemeentelijst Team Nieuw Bestuur nieuwe kandidaten voor de verkiezingen van 13 oktober aan. Deze keer gaat het om Steve Platteeuw, Kris Verbeke en Hyacintha Louwyck, alle drie uit Madonna.
The post Team Nieuw Bestuur lanceert nog drie nieuwe kandidaten appeared first on KW.be.

Lees meer »