Centrale keuken stad Oostende wint ‘Waste Management Award’ van Gault&Millau

De centrale keuken (dienst Catering) is in de prijzen gevallen in de rubriek ‘Waste Management’ van Gault&Millau. Via een actieplan verminderde de keuken op vier maanden tijd het organische afval met 13.250 kilo. Dit betekent een daling van maar liefst 38%.

Maandag reikte het team van Gault&Millau de Catering Awards uit aan grootkeukens die zich op het vlak van catering onderscheiden. De centrale keuken van stad Oostende – de dienst Catering – won de ‘Waste Management Award’. Waste management is een continu en complex proces dat voortdurend aandacht vergt.

“Dagelijks genieten maar liefst 1.400 mensen van een lekkere maaltijd. We streven niet enkel naar smaakkwaliteit, maar verkleinen ook aanzienlijk de afvalberg. Een verdiende erkenning voor ons schitterende team”, aldus eerste schepen Björn Anseeuw, bevoegd voor Catering.

Van proefproject tot actieplan

Sinds 2022 schakelde het team van de dienst Catering een versnelling hoger in de strijd tegen voedselverspilling. Een eerste kleinschalig proefproject leverde alvast goede resultaten op, waarna de aanpak opgeschaald werd naar alle cateringactiviteiten van de Stad Oostende die samen goed zijn voor zo’n 1.400 maaltijden. Het team serveert de maaltijden in het personeelsrestaurant, het ziekenhuis, in kinderdagverblijven, in negen ontmoetingscentra, bij de brandweer en via thuisbezorging.

Via een actieplan verminderde de keuken op vier maanden tijd het organische afval met 13.250 kilo, wat een daling betekent van 38%. Zo werden onder meer de porties beter afgestemd op de behoeften. Dat resulteerde in kleinere maaltijdporties met de mogelijkheid om groenten, aardappelen of pasta bij te vragen. Verder werd ingezet op een beter stockbeheer en een permanente en nauwgezette opvolging van de verdeling op de diverse locaties.

Too good to waste

Ook de aanpak van ‘Too good to waste’, de dagelijkse nieuwsbrief voor stadsmedewerkers met het aanbod van de dag aan voordeeltarief, helpt voedselverspilling tegen te gaan. Zo voorkomt het team dagelijkse maaltijdoverschotten van soep, broodjes, koude schotels en dagschotels, die via een mailing te koop worden aangeboden aan de stadsmedewerkers.

Schepen Silke Beirens: “Ik ben bijzonder trots op de medewerkers van de dienst catering die jaar na jaar bewijzen dat ze echte ambassadeurs zijn in de strijd tegen voedselverspilling. Dat hun inspanningen nu al voor de tweede keer (de centrale keuken van Stad Oostende kaapte in 2017 ook al eens een award weg voor de duurzame aanpak rond voedselverpakking) beloond worden met een award, is fantastisch. Voedselverspilling tegengaan is één van de doelstellingen van onze voedselstrategie ‘Oostende Oogst’ en als lokaal bestuur hebben we hier absoluut een voorbeeldfunctie.”

The post Centrale keuken stad Oostende wint ‘Waste Management Award’ van Gault&Millau is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

150 oldtimertractoren meten hun krachten in Poeke

Op zondag 7 juli vormen de hoeve en naastliggende weilanden van Willy Hooft (81) in Poeke het feestdecor voor oldtimerlandbouw. Al van bij de eeuwwisseling organiseren Willy en een 50-tal medewerkers, buren en kennissen uit de agrosector onder de titel Paard & Oldtimerfeesten.
The post 150 oldtimertractoren meten hun krachten in Poeke appeared first on KW.be.

Lees meer »

Stinkend rijk luxeleventje in LA, maar veel trauma uit het verleden: ‘Kaulitz & Kaulitz’ onhult hoe het gaat met Tokio Hotel

Ze zijn terug van – in principe – nooit weggeweest, maar hier in Vlaanderen zijn ze lange tijd van de radar verdwenen. Bill en Tom Kaulitz (34), bekend van de emo-rockband Tokio Hotel, pakken uit met een eigen docu op Netflix. In ‘Kaulitz & Kaultiz’ zijn ze heel wat eerlijker dan destijds in de tienerblaadjes: “Ja, Bill valt op mannen,

Lees meer »

Werd Marc Olbrechts in verzwaarde kist gedumpt in zee? Spaanse speurders leggen vader en zoon vermoedelijk eerstdaags op de rooster

Ons land zet de vader en zoon die opgepakt zijn in het onderzoek naar de vermoorde en vermiste Laura Trappeniers (67) en Marc Olbrechts (71) binnen een tiental dagen wellicht op een vliegtuig richting Tenerife. Opvallend: de Guardia Civil vermoedt dat Marc in een verzwaarde kist op de bodem van de zee ligt en hoopt de man nog te vinden.

Lees meer »

“Als ik ooit stop, is mijn laatste optreden in België”: 11.000 fans feesten mee met Joost Klein tijdens eerste optreden in ons land na Songfestival

De Europalaan in Genk werd voor één dag de Europapalaan en een extra groot festivalterrein voor 11.000 bezoekers, allemaal voor één man: Joost Klein. De Nederlander trad vandaag voor het eerst sinds zijn veelbesproken (bijna) deelname aan het Songfestival op in België. Genk on Stage, het gratis stadsfestival in Genk, kon Klein strikken en daar kwam véél volk op af.

Lees meer »

Eerste zomerkamp in wzc De Zilverberg is groot succes

Veertien bewoners van het woonzorgcentrum De Zilverberg en veertien kinderen uit het vierde, vijfde en zesde leerjaar genoten deze week van een opmerkelijk zomerkamp. De kinderen en senioren turnden, kookten en knutselden samen. “We zullen elkaar hard missen.”
The post Eerste zomerkamp in wzc De Zilverberg is groot succes appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vader en zoon James gaan officieel samenspelen: LeBron tekent tweejarig contract bij LA Lakers ter waarde van bijna 100 miljoen euro

De NBA-ster LeBron James (39) heeft een nieuw contract getekend bij de LA Lakers voor twee jaar en een bedrag van 104 miljoen dollar (ongeveer 96,45 miljoen euro). Dat betekent dat hij vanaf oktober samen met zijn zoon Bronny James (19) op het parket zal staan. Ze worden in principe het eerste vader-zoon duo zijn in de geschiedenis van het

Lees meer »

Nieuw welzijns- en zorgpad ‘Samen op Weg’ ondersteunt personen met dementie en hun mantelzorgers

Dinsdag 2 juli werd in Kortrijk het ‘Welzijns- en Zorgpad Dementie: Samen op Weg’ gelanceerd, bedoeld om personen met dementie te ondersteunen bij het navigeren door het complexe zorg- en welzijnslandschap. Niet alleen personen met dementie, maar ook hun mantelzorgers kunnen gebruik maken van het nieuwe welzijns- en zorgpad.
The post Nieuw welzijns- en zorgpad ‘Samen op Weg’ ondersteunt

Lees meer »