Budascoop Kortrijk pakt uit met nieuwe MobileConnect app voor slechthorenden: “Aanbod toegankelijk maken voor iedereen”

Met de steun van Stad Kortrijk maakt Kunstencentrum BUDA de Budascoop met het nieuwe MobileConnect app nu ook toegankelijk voor slechthorenden: een volgende stap in haar streven naar integrale toegankelijkheid. Het project is goed voor een investering van 17.172 euro. Er zijn ook plannen om Kunstencentrum BUDA in 2025 te vernieuwen.

Met de MobileConnect app kunnen slechthorenden via hun eigen hoorsysteem en smartphone het geluid aanpassen. Voor blinden en slechtzienden is er Earcatch als hulpmiddel. Het nieuw systeem is een bluetoothverbinding met de smartphone van de gebruiker. Dat biedt een aantal voordelen: minder vertraging van geluid en minder mogelijke storingen richting het hoortoestel; gebruikers kunnen via een app op de eigen smartphone nu zelf het volume instellen en het nieuwe systeem kan ook gebruikt wordt voor simultane vertalingen bij bijvoorbeeld presentaties in de podiumzalen.

Drempels wegwerken

“BUDA is al langer actief aan het werken om zoveel mogelijk drempels weg te werken in Budascoop en daarmee het film- en podiumaanbod toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk mensen. We merken dat de publiekscijfers de laatste jaren blijven stijgen door systemen in te voeren die de financiële drempels wegwerken. Er is UiTPAS waar je met het kansentarief slechts 20% van de normale ticketprijs betaalt, we ontwikkelden samen met Schouwburg CUBO waar je voor 20 euro per maand zoveel film en podium meemaakt als je wilt én we experimenteren bij eigen podiumpresentaties ook met ‘Pay What You Can’, waarbij toeschouwers zelf bepalen hoeveel ze betalen. Het zorgt ervoor dat mensen ongeacht hun financiële situatie toch kunnen deelnemen aan culturele activiteiten. En we hebben BUDA’s Film Fonds dat acties ondersteunt voor kinderen en gezinnen in kwetsbare positie”, zegt communicatieverantwoordelijke Marlies Coopman.

“Het systeem ‘MobileConnect’ is innovatief én goedkoper tegenover het vroegere systeem, de zogenaamde ringleidingen. Ondertussen zijn er al andere cultuurcentra die met interesse naar de upgrade kijken”, aldus schepen van Sociale Vooruitgang en Gelijke Kansen Philippe De Coene (Vooruit).

Maar BUDA wil nog verder

“We zijn er nog niet. We werken bijvoorbeeld. aan meer prikkelarme vertoningen om ook mensen die hooggevoelig zijn de kans te geven van film te genieten. Het geluid staat zachter, het zaallicht wordt nooit helemaal gedoofd en mensen kunnen in en uit lopen. De eerste tests tijdens ons Almost Summer festival waren in elk geval bemoedigend.”

“Voorts blijft rolstoeltoegankelijkheid een écht probleem. Rolstoelgebruikers kunnen in Budascoop wel autonoom naar de theaterzalen boven, maar niet naar de filmzalen. We helpen rolstoelgebruikers natuurlijk met alle plezier, maar we hopen op een structurele oplossing tijdens een renovatie van Budascoop. Dit iconisch gebouw is de eerste multiplex-cinema van België, en dringend toe aan een grondige update om future proof te blijven. Wat ons betreft gebeurt dat zo snel mogelijk. Als het stadsbestuur mee wil, moet dat lukken bij het begin van de nieuwe bestuursperiode”, besluit directeur Kristof Jonckheere.

The post Budascoop Kortrijk pakt uit met nieuwe MobileConnect app voor slechthorenden: “Aanbod toegankelijk maken voor iedereen” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Sam Kerkhofs geeft fakkel door aan Play-presentator en Studio Brussel-stem Joris Brys als host van ‘MIDMID’

Sam Kerkhofs onthult dat Joris Brys hem zal vervangen als host van de voetbalpodcast ‘MIDMID’. Dat nieuws volgde in de recente aflevering van ‘MIDMID MEISTER’ over het EK. “We hebben een meeting gehad en we gaan het helemaal anders doen”, grapt Joris Brys, bekend als sportjournalist bij VIER en Play Sports, en ook te horen op radiozender Studio Brussel. Begin

Lees meer »

Roeselare is klaar voor Godelievefeesten

Op zondag 7 juli zijn er de jaarlijkse Godelievefeesten. Er staan opnieuw tal van activiteiten met de nodige animatie op het programma. Door de recente werken moest het stratenplan voor de rommelmarkt wat hertekend worden.
The post Roeselare is klaar voor Godelievefeesten appeared first on KW.be.

Lees meer »

Kijkers denken het mysterie van de seizoensfinale van ‘Thuis’ nu al te hebben ontrafeld: “De makers gaven een duidelijke hint”

Het is nog wachten tot de start van het nieuwe seizoen van ‘Thuis’ op 2 september om te weten te komen hoe de schietpartij in de seizoensfinale precies in elkaar stak, maar op fansites wordt daar nu al druk over gespeculeerd. Eén schijnbaar onopvallend detail leidde daar tot een hele reeks aan puzzelstukjes, die vlot in elkaar leken te vallen.

Lees meer »

Nieuwe vlaggen voor Godelieveprocessie in Gistel

Op zondag 7 juli om 16 uur trekt de eeuwenoude optocht, de Godelieveprocessie, door het stadscentrum. Naar goeie gewoonte wordt er extra reclame gemaakt voor het event en dat gebeurt nu onder een nieuwe huisstijl.
The post Nieuwe vlaggen voor Godelieveprocessie in Gistel appeared first on KW.be.

Lees meer »

Kunstencentrum BUDA haalt Europese Interreg-middelen binnen en investeert 320.000 euro in samenwerkingsplatform

Het project EMERGE werd goedgekeurd binnen Interreg VI France-Wallonie-Vlaanderen. Het is het eerste project van culturele spelers sinds 2015 dat wordt erkend binnen deze Europese subsidielijn. BUDA is één van de 3 Vlaamse kunstorganisaties die daardoor middelen binnenhaalt om in totaal 12 onafhankelijke theater- of dansgezelschappen uit deze euregio te begeleiden en ondersteunen.
The post Kunstencentrum BUDA haalt Europese

Lees meer »

Yves Ngabu verdedigt wereldtitel in ‘zijn’ Congo

Yves Ngabu (35) bokst zaterdag voor de wereldtitel… in de Congolese hoofdstad Kinshasa. Het is zijn eerste kamp voor ‘eigen publiek’ sinds de Roeselarenaar met een Congolese licentie bokst. En dat eigen publiek, dat mag je best letterlijk nemen: “Er zijn 80 plaatsen gereserveerd voor mijn familie.”
The post Yves Ngabu verdedigt wereldtitel in ‘zijn’ Congo appeared first on

Lees meer »

Letland erkent voor het eerst homokoppels

Koppels van hetzelfde geslacht worden sinds maandag ook wettelijk erkend in Letland. Kort na middernacht, toen de nieuwe wet van kracht ging, werden Maksims Ringo en Janis Locs het eerste Letse homokoppel. “Als Letland het homohuwelijk legaliseert, hopen we gouden ringen uit te wisselen.”

Lees meer »