Sam Bracke (31) finisht met Pirin Ultra ‘de lastigste trailrun van Europa’: “Hallucinaties in donker bos”

De geboren Diksmuideling Sam Bracke (31) heeft er het voorbije weekend een serieuze uitdaging op zitten. In de Bulgaarse bergen nam hij deel aan de Pirin Ultra, een loodzware wedstrijd van 161 kilometer. Bij thuiskomst blikt hij nog even terug op dit ongelofelijke avontuur.

Sam Bracke is geboren in Diksmuide, maar woont intussen in Amsterdam, waar hij ook werkt als online content specialist voor Holland & Barrett Benelux. “Daarnaast schrijf ik als freelancer voor verschillende opdrachtgevers, zoals RunningBE & RunningNL en ook al bijna tien jaar voor de Krant van West-Vlaanderen”, zegt Sam. Zijn vrije tijd gaat voornamelijk naar ultralopen. “Vroeger heb ik gevoetbald en op mijn 17de liep ik mijn eerste marathon. Intussen voetbal ik niet meer, maar ben ik enorm gepassioneerd voor het ultralopen. Mijn specifieke voorliefde zijn trailruns in de bergen. Eind mei nam ik deel aan de Transylvania 100, een epische trailrun van ruim 100 kilometer door Transsylvanië in Roemenië. Daar leerde ik heel wat mensen met dezelfde passie voor ultratraillopen kennen, waaronder ook een aantal Bulgaren, die het over de Pirin Ultra als een ‘onmogelijke’ wedstrijd hadden. Mijn interesse was meteen gewekt. Een week na het finishen van de Transylvania 100 was ik ingeschreven voor Pirin Ultra.”

Internationaal publiek

Uiteindelijk vertrok hij vanuit Schiphol naar Sofia. Van daaruit reed hij met collega-trailrunner Jan Voorspoels naar startplaats Bansko. “Jan en ik waren de enige twee Belgen aan de start. Het 77-koppige deelnemersveld bestond vooral uit Bulgaren, maar er waren ook deelnemers uit onder meer Tsjechië, Roemenië, Bosnië, de UK, de VS, Zweden, Finland, Polen, Servië… Een heel internationaal publiek, wat deze sport ook wel typeert.”

Het was met voorsprong het zwaarste wat hij ooit gedaan heeft. “Om te weten hoe zwaar het is, moet je het eigenlijk gedaan hebben, want het is moeilijk in woorden te beschrijven. Nadien sprak ik enkele lopers die onder meer al UTMB, vaak bestempeld als de ultieme trailrun in Europa, hadden gelopen en iedereen was het er unaniem over eens: Pirin is de lastigste wedstrijd van Europa, nog lastiger dan UTMB. Om je een idee te geven: van 77 deelnemers zijn er slechts 35 binnen de tijd gearriveerd. De rest gaf op of was buiten tijd.”

Tegenslagen

Hij kreeg ook te maken met een aantal tegenslagen die het extra uitdagend maakten. “Zo viel ik na 10 kilometer in een afdaling met mijn hand op een rots, waardoor ik ruim 150 kilometer met een pijnlijke hand verder moest. Rond kilometer 40 brak ik één van mijn hiking poles, waardoor ik met een stok verder moest en vanaf kilometer 75 protesteerde mijn maag tegen alle gelletjes en energy bars die ik naar binnen had gespeeld. Ik kon niets meer binnenhouden en moest dus nog voor halfweg mijn fueling plan hertekenen.”

Sam kreeg onderweg zelfs even te maken met hallucinaties. “Tijdens de laatste sessie van 26 kilometer door een donker bos begon mijn brein heel gekke stoten uit te halen. Ik hoorde vrouwengezangen in het bos, terwijl er in kilometers niemand te bespeuren was, zag vreemde gedaantes opdoemen en had het gevoel dat ik de hele tijd in rondjes aan het lopen was. Ik kon er gelukkig allemaal wel mee lachen, want ik wist dat het door het slaapgebrek kwam.” Na vrijdagochtend om 6 uur te zijn gestart, is Sam zondagochtend rond 1.30 uur gefinisht. “Deze week stond verder in het teken van veel eten – volgens mijn sporthorloge was ik ruim 13.000 kcal kwijt – en recupereren, want zaterdag sta ik met mijn collega’s aan de start van de Dam tot Damloop, een bekende 10 miles in Nederland tussen Amsterdam en Zaandam. In oktober neem ik ook nog voor het derde jaar op rij deel aan de marathon van Amsterdam, waar ik op een tijd van 2 uur 45 minuten mik.”

Back to basics

Na Pirin Ultra is de liefde voor ultratrailruns niet gaan liggen. “Door zulke uitdagingen aan te gaan, vallen alle maskers af en ben ik bezig met de dingen die ik echt belangrijk vind in het leven: genieten van het in de natuur zijn en échte banden met gelijkgestemden opbouwen. Back to basics”, aldus Sam, die nog wil benadrukken om alles in perspectief te plaatsen. “Wat ik doe is nog klein bier in vergelijking met wat Anzegemnaar Karel Sabbe doet.”

The post Sam Bracke (31) finisht met Pirin Ultra ‘de lastigste trailrun van Europa’: “Hallucinaties in donker bos” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Nu de lokale ambities voorrang krijgen op formatie: welke onderhandelaars hengelen naar de burgemeestersjerp?

Hoe dichter de lokale verkiezingen naderen, hoe kleiner de kans dat er nog een regering komt. De meesten – maar niet alle hoofdrolspelers – hengelen namelijk binnen vijf weken naar de sjerp in hun achtertuin. De agenda’s lopen dus stilaan vol met handjes schudden en huisbezoeken. Maar wie wil echt burgemeester worden en wie sprint liever terug naar Brussel om

Lees meer »

Joris Hessels realiseert in nieuw Canvasprogramma zeemansdroom van 90-jarige Willy: “De bompa die ik nooit heb gehad”

In de nieuwe VRT Canvas-reeks ‘Willy’s boot’ probeert Joris Hessels om Willy Bontinck (90) nog een laatste keer op zee te krijgen, aan boord van zijn zeilboot die al 30 jaar staat te verkommeren. Enkele weken geleden is Bontinck overleden, nadat hij de volledige reeks nog gezien heeft. "Ik ben dankbaar en trots op hoe mijn naïef idee zo’n verbindend

Lees meer »

EXCLUSIEF. “De VRT verdient beter. Hij is niet geschikt voor deze job.” Telkens weer wijzen insiders naar één man als schuldige voor de chaos

In augustus 2020 werd hij nog binnengehaald als ‘veelbelovende bruggenbouwer’, vier jaar later zien vele VRT-medewerkers CEO Frederik Delaplace (54) als een ‘genadeloze brokkenpiloot’. Wij spraken met negen insiders, onder wie ook mensen uit de top van het bedrijf. Ze geven hun ongezouten mening over hun grote baas en de ontslagen die voor hem weleens de misstap te veel zouden

Lees meer »

Groen neemt plannen nieuwe verkaveling tussen Grote Hulststraat en Stoktmolenstraat op de korrel: “Er is nu al zo weinig groen in Tielt”

Er komt een (kleine) nieuwe verkaveling met 23 woningen in het groene binnengebied tussen de Grote Hulststraat en de Stoktmolenstraat in Tielt. De omgevingsvergunningsaanvraag daarvoor werd donderdag goedgekeurd door de gemeenteraad, al had An Vanden Bussche van oppositiepartij Groen daar bedenkingen bij.
The post Groen neemt plannen nieuwe verkaveling tussen Grote Hulststraat en Stoktmolenstraat op de korrel: “Er is

Lees meer »

Drankenproducent Ricard gaat niet samenwerken met voetbalclub PSG, na woede bij supporters van aartsrivaal Marseille

De aangekondigde samenwerking tussen de Franse sterkedrankengroep Pernod Ricard en voetbalclub Paris-Saint-Germain (PSG) gaat niet door. De wortels van het bedrijf liggen namelijk in de Franse stad Marseille en de deal veroorzaakte daarom heel wat protest bij de lokale club Olympique Marseille, de grote aartsrivaal van PSG. De fans van Olympique Marseille beloofden om geen druppel pastis van Pernod Ricard

Lees meer »

16% van de ouders heeft wel degelijk lievelingskind: “Wees vooral eerlijk en probeer het niet te ontkennen”

Ouders zullen het niet gauw toegeven, maar uit onderzoek blijkt dat ze wel degelijk een lievelingskind hebben. Liefst 16% van de ouders zou een voorkeur voor een van de kinderen uitdragen. Dat opvallende cijfer werd bovengehaald in Enqûetebureau, de nieuwe VRT-quiz van Steven Van Herreweghe. “Als je dat beseft, kan je dat voor een stuk corrigeren en de omgang met

Lees meer »

“Plots kregen vrienden en kennissen die filmpjes”: 19-jarige Moorsledenaar staat terecht voor verspreiding naaktbeelden ex-vriendinnetje (15)

Na het einde van hun relatie verspreidde een toen 19-jarige jongeman uit Moorslede naaktfoto’s en -filmpjes van zijn 15-jarig vriendinnetje. Het kan hem op een celstraf van één jaar te staan komen. Hij vond het zelf niet nodig op zijn proces aanwezig te zijn maar krijgt nog een kans.
The post “Plots kregen vrienden en kennissen die filmpjes”: 19-jarige

Lees meer »

Officiële opening gloednieuw NAVIGO-visserijmuseum Oostduinkerke is een gigantisch volksfeest

Het lokaal bestuur van Koksijde had al weken van tevoren aangekondigd dat de officiële opening van het nieuwe NAVIGO-visserijmuseum een groots volksfeest zou worden, en daarvan was geen woord gelogen. Gemeentemedewerkers, het hele museumteam, honderden vrijwilligers en verenigingen hebben alles uit de kast gehaald om 7 september 2024 voor altijd te herinneren als een memorabele mijlpaal in de Koksijdse geschiedenis.<br

Lees meer »

“Wanneer ik dat uniform aantrek, denk ik aan mijn grootvader”: comeback in ‘14-18’ heeft veel betekenis voor Bert Verbeke

Het grote publiek heeft maar liefst tien jaar gewacht om de drie vrienden Jelle Cleymans (39), Jonas Van Geel (39) en Bert Verbeke (41) opnieuw samen op het podium te zien. Bert maakt zijn terugkeer in de spektakelmusical ‘14-18’ als Albert. In gesprek met HLN deelt Bert waarom deze comeback zo bijzonder voor hem is, hoe hij de vele voorstellingen

Lees meer »

Eerste levering mpox-vaccins donderdag verwacht in Congo

De eerste levering van vaccins tegen mpox wordt donderdag verwacht in de Democratische Republiek Congo. Het land dat momenteel het meest is getroffen door het virus zou dan bijna 100.000 doses krijgen. Dat meldt de directeur van het agentschap voor volksgezondheid (Africa CDC) van de Afrikaanse Unie woensdag.

Lees meer »

Team Dynamisch Lo-Reninge stelt kandidatenlijst gemeenteraadsverkiezingen voor

Team Dynamisch Lo-Reninge maakte zopas de kandidatenlijst bekend waarmee ze naar de gemeenteraadsverkiezingen trekken op 13 oktober. Burgemeester Lode Morlion neemt afscheid van de politiek en draagt de fakkel over aan Lieve Castryck, die de lijst zal trekken.
The post Team Dynamisch Lo-Reninge stelt kandidatenlijst gemeenteraadsverkiezingen voor appeared first on KW.be.

Lees meer »