Rotonde aan Spillebad staat helemaal bovenaan lijst zwarte verkeerspunten in onze provincie

Het rondpunt van de Hippoliet Spilleboutdreef, Meensesteenweg, Meiboomlaan en Westlaan in Roeselare is volgens de recentste lijst van zwarte punten van het Agentschap Wegen en Verkeer het meest onveilige verkeerspunt van heel West-Vlaanderen. Uit cijfers die Vlaams parlementslid Brecht Warnez (CD&V) opvroeg bij bevoegd minister Lydia Peeters (Open Vld) blijkt dat West-Vlaanderen in totaal 31 zulke zwarte punten telt. Volgens Roeselaars mobiliteitsschepen Stefaan Van Coillie (CD&V) is een herinrichting van de rotonde voor volgende legislatuur.

De lijst van zwarte kruispunten is gebaseerd op een lijst van ongevallen met letsels van 2018 tot en met 2020. Daarbij wordt een score gehanteerd waarbij de slachtoffers een bepaald gewicht krijgen: een dodelijk slachtoffer krijgt een 5, een zwaargewonde een 3 en een lichtgewonde een 1. Elk kruispunt waar minstens drie ongevallen gebeurden in drie jaar en een ‘score’ van 15 haalt, komt in de lijst en wordt dus een zwart punt. Het rondpunt aan het oude zwembad van Roeselare staat in onze provincie helemaal bovenaan met 21 punten. Tussen 2018 en 2020 vielen er daar één zwaargewonde en liefst 20 lichtgewonden. In vijftien gevallen was een fietser betrokken. Die hebben er voorrang, maar omdat de vele aantakkingspunten dicht bij elkaar liggen zijn fietsers niet goed zichtbaar voor automobilisten.

Al is dat probleem al langer gekend. In 2016 al was er in het mobiliteitsplan sprake van een herinrichting, terwijl er sindsdien verschillende denkpistes de revue passeerden. In 2018 werd het punt een eerste keer (licht) aangepast door AWV op vraag van de stad, in afwachting van een totale herinrichting. “Toen werden er onder toenmalig mobiliteitsschepen Griet Coppé enkele ‘quick wins’ gerealiseerd”, weet Roeselaars mobiliteitsschepen Stefaan Van Coillie (CD&V). “Zo werden er aanpassingen aan de markeringen uitgevoerd waardoor de rijweg versmald werd, terwijl er rondom het fietspad paaltjes voorzien werden om de afstand tussen wagens en fietsers groter te maken. Die ingrepen hebben zeker een verschil gemaakt.”

Al benadrukt de schepen dat er nog steeds geijverd wordt voor een meer grondige herinrichting. “Er zijn gesprekken lopende met het Agentschap Wegen en Verkeer. Bedoeling is om het punt in de loop van de volgende legislatuur effectief veiliger te maken en volledig opnieuw in te richten, maar een concrete timing of een ontwerp voor die herinrichting is er op dit moment nog niet. Enerzijds is dat een kwestie van budgetten vrijmaken, anderzijds blijft dat rondpunt ook een heel belangrijke verkeersader in onze stad, terwijl er ook op riooltechnisch vlak nog veel vragen zijn. Er zal dus met andere woorden nog wat studiewerk nodig zijn, maar we zijn er wel degelijk mee bezig.”

Andere zwarte punten?

De rotonde is niet het enige zwarte punt in Roeselare, al moet gezegd dat het Agentschap Wegen en Verkeer de voorbije jaren werk maakte van veel aanpassingen in onze regio. Zo staat het kruispunt van de R32 met de Meensesteenweg nog op de lijst, al is daar op dit moment een herinrichting bezig waardoor fietsers er veiliger zullen kunnen oversteken. Langs diezelfde Meensesteenweg staat ook de oversteek aan de Euroshop te boek als zwart punt. Ook daar zijn aanpassingen gepland. Ook de oversteek van de Koestraat met de ring staat op de lijst, maar dat punt werd in 2020 afgesloten na twee dodelijke ongevallen. Nog in onze regio staat het kruispunt van de Holdestraat met de Meulebeeksesteenweg in Tielt op de lijst, maar ook daar voerde AWV ondertussen aanpassingen door. (SV)

The post Rotonde aan Spillebad staat helemaal bovenaan lijst zwarte verkeerspunten in onze provincie is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Nieuwe hondenloopweide langs de Bevrijdingslaan in Brugge

Langs de Bevrijdingslaan, tussen de Bloedput en de Buffelbrug, is een nieuwe hondenloopweide van ruim 1.800 m² groot gerealiseerd. “Hiermee telt Brugge al negen hondenloopweides”, aldus schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem.
The post Nieuwe hondenloopweide langs de Bevrijdingslaan in Brugge appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. Zo ziet “mogelijk catastrofale” orkaan Beryl die op Caraïben afstevent eruit vanuit de ruimte

Orkaan Beryl, die momenteel door het Caribisch gebied raast en al aan land is gegaan op het eiland Grenada, is opgeschaald naar categorie 5. Het gaat om de hoogste categorie die het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) toekent. Bovenstaande satellietbeelden tonen hoe de volgens het NHC “mogelijk catastrofale” storm de zuidoostelijke Caraïben nadert.

Lees meer »

“Ik kan ook genieten van een ontbijt met romige croissants, hoor”: Midzomernachten met Sandra Bekkari

Ze heeft er een heel mooie term voor: ‘happy attacks’. Al lijken die ‘geluksaanvallen’ bij haar niet acuut, maar chronisch. Sandra Bekkari eet, kookt, zorgt, loopt en wandelt altijd intens. “Het leven verloopt met ups en downs, maar ik probeer wel zoveel mogelijk te genieten van de kleine gelukjes. Een heerlijk koffietje met een stukje lekkere chocolade, een mooie zonsopgang…”

Lees meer »

“Op de fiets een strijder, ernaast een schone mens”: portret van overleden voormalig geletruidrager Gilbert Desmet (93)

In Lichtervelde is zondagnacht oud-wielrenner Gilbert Desmet op 93-jarige leeftijd overleden. Smetje was de oudste nog in leven zijnde Belgische geletruidrager. Naast zijn twaalf dagen in het geel won hij meer dan honderd koersen, waaronder Parijs-Tours en de Waalse Pijl. Een portret van een skone mens.
The post “Op de fiets een strijder, ernaast een schone mens”: portret van

Lees meer »

Mia Vanneste verlaat secretariaat Mandelbloesem

Het einde van elk schooljaar gaat vaak gepaard met enkele afscheidsfeestjes van enkele verdienstelijke mensen die zorgden voor een geolied team. Bij basisschool Mandelbloesem in Oostrozebeke is dit niet anders. Schoolhoofd Ilse Vervaeck ziet alweer een paar sterkhouders vertrekken die ze het liefst in haar team wou houden, maar er is nu eenmaal een tijd van komen en gaan. Voor

Lees meer »

Als niet de zon, maar bosbranden jouw vakantiebestemmingen verhitten: dit zijn je rechten

Als gevolg van de bloedhete temperaturen woeden er opnieuw bosbranden in Athene, op de Griekse eilanden Kos en Chios en in delen van Turkije. Maar kunnen je vakantieplannen hierdoor ook in rook opgaan? Wie bepaalt of er wordt afgereisd? En dekt een annulatieverzekering wel de kosten als je thuisblijft? Enkele experten geven antwoord. “Het gaat enkel in zeer uitzonderlijke gevallen.”

Lees meer »

#iedereenwestvlaming

Met het kwakkelweer zijn er veel mensen die nog snel op zoek gaan naar de zon. Maar het aanbod is beperkt.
The post #iedereenwestvlaming appeared first on KW.be.

Lees meer »

Na feiten in Oostende: trio riskeert tot zeven jaar cel voor meer dan 60 gauwdiefstallen

Drie Bulgaren – twee mannen en een vrouw – moeten zich voor de Brugse rechtbank verantwoorden voor liefst 62 gauwdiefstallen in Oostende, Brugge, Kortrijk en Leuven. Ze viseerden vooral de inhoud van de handtassen van winkelende dames. De procureur vroeg tot liefst zeven jaar effectieve celstraf. “Dergelijke feiten vormen een ware plaag”.
The post Na feiten in Oostende: trio

Lees meer »