Politie Polder informeert bewoners voor gevaren van internetcriminelen: “Deze zomer verloor iemand nog 12.000 euro aan valse bankmedewerker”

In zaal De Balluchon in Koekelare hield de politie Polder woensdagavond haar eerste infoavond om te waarschuwen voor internetcriminelen. Met een kleine honderd aanwezigen was de opkomst groot. Het fenomeen treft dan ook velen. “We krijgen soms dagelijks een aangifte, maar dan nog doet ruim 80% geen melding”, zegt commissaris Rafael Rondelez. “Dat is wél belangrijk. Deze zomer verloor nog iemand 12.000 euro aan een valse bankmedewerker.”

Politiezone Polder (Diksmuide/Houthulst/Kortemark/Koekelare) houdt vier weken op rij een infoavond rond internetcriminaliteit, een in elke gemeente. Daarmee willen ze de burgers zoveel mogelijk sensibiliseren en tools aanreiken om de gevaren voordien te herkennen.

De eerste avond vond woensdagavond plaats in De Balluchon in Koekelare en kende meteen een opkomst van bijna honderd aanwezigen. Vooral een wat ouder publiek, want vaak zitten zij in de doelgroep van gehaaide internetcriminelen.

12.000 euro verloren aan bankmedewerker

“Internetcriminaliteit is een stijgend fenomeen en meer en meer mensen hebben er schrik voor”, zegt commissaris Rafael Rondelez.

“Dat blijkt uit onze veiligheidsmonitor. En alhoewel we dagelijks wel een aangifte krijgen, zijn veel mensen ook weinig geneigd dit aan te geven. Soms wel 80% doet geen aangifte. Omdat het om een klein bedrag gaat, omdat ze denken dat de politie er toch niets aan doet of uit pure schaamte. Aangifte doen is altijd belangrijk, en zo kunnen we ook dossiers oplossen. Deze zomer verloor een inwoner in onze zone nog tussen de 12.000 en 14.000 euro aan een valse bankmedewerker, die bij de bewoner thuis kwam om zogezegd een fraudeprobleem op te lossen en vervolgens de bankkaart door te knippen.”

Tips en tricks

Tijdens de infoavonden krijgen de aanwezigen tips en tricks om internetcriminaliteit te herkennen en vooral te voorkomen. Alle aanwezigen, waaronder burgemeester Patrick Lansens, vonden de uiteenzetting van anderhalf uur erg boeiend.

“Dit is niet alleen interessant voor ons”, zegt een koppel vijftigers, “maar ook voor onze omgeving. Voor ons is het soms al moeilijk om mee te kunnen in die snelle digitale wereld, maar onze eigen ouders zijn nog een pak ouder en ook zij zijn zelf nog graag online. Het kan ons maar helpen om veel miserie te voorkomen.” (JH)

De infoavonden worden de komende drie weken nog herhaald. Op woensdagavond 20 september in Diksmuide, op woensdagavond 27 september in Kortemark en afsluitend op maandagavond 2 oktober in Houthulst.

The post Politie Polder informeert bewoners voor gevaren van internetcriminelen: “Deze zomer verloor iemand nog 12.000 euro aan valse bankmedewerker” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Onderhandelingsgesprekken met Israël weer opgepikt na nieuw Hamas-voorstel, VS ziet “doorbraak” 

De onderhandelingsgesprekken over een staakt-het-vuren in Gaza zijn weer opgepikt na een nieuw Hamas-voorstel. Israël heeft een delegatie naar Caïro gestuurd waar de onderhandelingen worden gevoerd onder bemiddeling van Egypte, Qatar en de VS. De Amerikaanse regering spreekt over een "doorbraak" en is optimistisch dat het voorstel van de extremistische Palestijnse organisatie kan leiden tot een staakt-het-vuren in het gebied.

Lees meer »

“Van Gerwen heeft de grootste mond van iedereen, maar hij was nog nooit zo stil”: Van den Bergh en Huybrechts genieten na van spectaculaire derbyzege

De ‘Belgian Arrows’ hebben grote indruk gemaakt in de achtste finale van de World Cup of Darts. In de ‘Derby der Lage Landen’ hebben Dimitri Van den Bergh en Kim Huybrechts Oranje op een afstraffing getrakteerd: 8-2! Eindelijk heeft Van den Bergh de scalp van Michael Van Gerwen, zij het met de hulp van Huybrechts. In de kwartfinale spelen de

Lees meer »

Meer dan 210 kandidaten hebben zich teruggetrokken voor tweede ronde van Franse parlementsverkiezingen

Meer dan 210 kandidaten die zich hadden gekwalificeerd voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Frankrijk hebben zich teruggetrokken. Het gaat hoofdzakelijk om kandidaten van de linkse alliantie Nouveau Front populaire en van het kamp rond de Franse president Emmanuel Macron. Op die manier hopen ze om de kandidaten van het rechts-radicale Rassemblement National (RN) van een parlementszetel te

Lees meer »

Asbestcontrole in Kortrijkse jeugdlokalen positief afgerond: “Geen enkele acute situatie”

De gratis asbestinventarisatie om risicovolle asbestmaterialen op te sporen en aan te pakken in jeugdlokalen is afgerond. Van de 23 gebouwen werden er 11 als niet-asbestveilig beschouwd. “Ondanks dat er geen dringende grote ingrepen nodig blijken, neemt de stad initiatief om kwaliteitsvolle lokalen voor ons jeugdwerk te garanderen”, zegt Bert Herrewyn, schepen van Kinderen en Jongeren.
The post Asbestcontrole

Lees meer »

Tweede alzheimermedicijn goedgekeurd in de VS

Het Amerikaanse farmabedrijf Eli Lilly heeft in de Verenigde Staten toestemming gekregen van toezichthouder FDA om een nieuw alzheimermedicijn op de markt te brengen. Het gaat om het tweede goedgekeurde medicijn dat de progressie van de slopende hersenziekte vertraagt.

Lees meer »

Ze verloor zelf haar zoontje, nu zet Alexandra steunactie op voor getroffen gezin van Delano: “Niemand verdient het om een kind te verliezen”

Het nieuws van het overlijden van de kleine Delano (1) slaat in Oostende en ver daarbuiten in als een bom. Alexandra Bouckhuyt – haar zoontje Omélie stierf twee jaar geleden bij de onthaalmoeder in Eernegem – werd teruggekatapulteerd in de tijd. Meer nog: de mama van Delano is een vriendin van haar. Nu heeft ze samen met Emilie Vandenplassche –

Lees meer »

Na 4 jaar is zwemwedstrijd Damme-Brugge terug: “Het was best lastig”

Corona, eendenkroos en blauwalg zorgden er de voorbije vier jaar voor dat de 98ste editie Damme-Brugge niet kon plaatsvinden. De Koninklijke Brugse Zwemkring (BZK) koos voor een nieuwe datum eerder op het seizoen met als nieuwigheid een zwemjogging over een afstand van één kilometer. De waterwaarden waren zondag goed en het bleef droog. Op die manier konden 250 zwemmers hun

Lees meer »

KIJK. Strippers, cowboyhoeden én Snoop Dogg: zo vierde Khloé Kardashian haar 40ste verjaardag

Khloé Kardashian kon haar ogen niet geloven wanneer ze de noten van ‘The Next Episode’ hoorde. Niemand minder dan Snoop Dogg staat op het podium om haar te verrassen voor haar 40ste verjaardag, met paaldansende strippers met cowboyhoeden. Een gepaste outfit, gezien het thema van het feest Dollywood was, geïnspireerd op het themapark van countryzangeres Dolly Parton.

Lees meer »

VBS Wijnbergschool krijgt nieuwe gebouwen: “Werken starten in het eerste trimester van 2025”

Vanaf volgend jaar starten op de hoek van de Wijnbergstraat en de Kleine Wijnbergstraat in Wevelgem de werken voor de bouw van een nieuwe vleugel van de Wijnbergschool. In een eerste fase worden het hoekhuis, de turnzaal, twee kleuterklassen en de fietsenstalling afgebroken. Langs de Kleine Wijnbergstraat komt een nieuwe inkomhal.
The post VBS Wijnbergschool krijgt nieuwe gebouwen: “Werken

Lees meer »