Oudenburgse oppositie eist ‘onafhankelijke’ voorstelling van auditrapport

Peter Velle, fractieleider van oppositiepartij CD&V+ in Oudenburg, wil dat het rapport van Audit Vlaanderen op de besloten gemeenteraad van maandag voorgesteld wordt door een ‘onafhankelijk raadsman’ of door iemand van Audit Vlaanderen zelf. “Dit rapport is bijzonder schadelijk voor heel onze gemeente en de Oudenburgse politieke geloofwaardigheid”, klinkt het.

Begin deze maand raakte bekend dat Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) de stad Oudenburg onder verscherpt toezicht laat plaatsen. Die maatregel nam Somers na een – volgens sommigen – vernietigende forensische audit door Audit Vlaanderen. Het rapport zou vooral burgemeester Anthony Dumarey (Open VLD) viseren en tilt zwaar aan een aantal verdachte vastgoedtransacties. Naast burgemeester is Dumarey zaakvoerder van makelaardij Residentie Vastgoed. De forensische audit is eveneens doorgestuurd naar de Centrale Dienst voor de Bestrijding van de Corruptie, een orgaan van de federale politie.

Zoals de wet het voorschrijft, is een exemplaar van de audit ook verspreid onder de gemeenteraadsleden in Oudenburg. Maandag krijgen zij tijdens een besloten zitting uitleg over de audit maar de manier waarop dat zal gebeuren, zint de oppositie niet. “Het kan niet de bedoeling zijn dat de burgemeester daar zelf de audit komt voorstellen. Wij vragen de aanstelling van een onafhankelijke deskundig raadsman – of vrouw door de stad die de raadsleden kan bijstaan in de bespreking van het rapport, of de aanwezigheid van een vertegenwoordiger van Audit Vlaanderen”, zegt Peter Velle, fractieleider van oppositiepartij CD&V+.

Oppositieleider Peter Velle.

Over de concrete inhoud van het rapport wil Velle zich niet uitspreken voor de gemeenteraad van maandag maar dat het document geen goeie reclame voor de stad is, blijkt volgens hem duidelijk. “Dit rapport lezen heeft ons geen deugd gedaan. Ik hoor van verschillende mensen dat ze fysiek misselijk werden bij het lezen, dat ze zich bekocht voelden, bedrogen. Men noemt het een regelrechte misdaadroman”, is Velle scherp.

“Dit is bijzonder schadelijk voor heel onze gemeente en de Oudenburgse politieke geloofwaardigheid. We distantiëren ons daar nu al integraal van”, klinkt het. De oppositieleider verwacht dat er, na de besloten zitting, ook een openbare zitting zal volgen.

Ter goeder trouw

De voorzitter van de Oudenburgse gemeenteraad, Open VLD-er Stefaan Reynaert, heeft Audit Vlaanderen ondertussen gevraagd om een vertegenwoordiger te sturen. “Om een onafhankelijke jurist aan te stellen, moet een hele procedure gevolgd worden en dat zou dus niet in orde komen tegen maandag. Het is dan ook beter dat iemand van Audit Vlaanderen die toelichting komt doen”, reageert burgemeester Anthony Dumarey.

Ook hij wil voorlopig niet ingaan op de concrete inhoud van het rapport. “Daarvoor dient de besloten gemeenteraad, waar alle gemeenteraadsleden hun zeg kunnen doen. Maar ik blijf erbij dat ik altijd ter goeder trouw gehandeld heb, binnen een passend juridisch kader. In het auditverslag zitten uiteraard bepaalde elementen en ik heb ook al gezegd dat we daarmee aan de slag zullen gaan”, klinkt het.

The post Oudenburgse oppositie eist ‘onafhankelijke’ voorstelling van auditrapport is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

GO! Middenschool Ieper is een Apple Distinguished School: “In alle lessen wordt er gewerkt aan digitale vaardigheden”

De Ieperse GO! Middenschool kondigt met trots aan dat de school door Apple is erkend als Apple Distinguished School gedurende de periode 2024-2026. “Dit onderstreept ons succes bij het creëren van een innovatieve, veilige en aantrekkelijke leeromgeving”, stelt directeur Ann Dejaegher.
The post GO! Middenschool Ieper is een Apple Distinguished School: “In alle lessen wordt er gewerkt aan digitale

Lees meer »

Motorrijder (30) zwaargewond na botsing met middenberm en biggenrug in Diksmuide: “Volgens de eerste berichten niet in levensgevaar”

Een 30-jarige motorrijder uit Veurne is vrijdagochtend zwaargewond geraakt bij een verkeersongeval in Diksmuide. De man nam deel aan een motorrondrit toen hij plots op een middenberm reed, naar de overkant werd geslingerd en daar vol op een betonnen ‘biggenrug’ knalde. Daarna belandde hij in de gracht. “De man werd met de MUG-heli naar het ziekenhuis gebracht met het oog

Lees meer »

Historische orkaan Beryl nadert Caraïben: “nog nooit zo vroeg een zware orkaan van categorie 4″

Meteorologen kijken vol verbazing toe naar wat er zich momenteel afspeelt in de Atlantische Oceaan. De tropische cycloon Beryl is daar in een razendsnel tempo uitgegroeid tot een zware orkaan. Eentje van categorie 4 met windsnelheden tot 210 kilometer per uur. Het is nog maar de tweede tropische cycloon die een naam krijgt dit seizoen en meteen ontwikkelt hij zich

Lees meer »

Advocaat startte eigen onderzoek naar de Bende van Nijvel: “Het gerecht laat de slachtoffers in de steek, maar wij zullen de daders vinden”

Advocaat Kristiaan Vandenbussche, die de nabestaanden van de in Aalst vermoorde Georges De Smet bijstaat, is niet te spreken over “de capitulatie van het Belgische gerecht” in de zaak van de Bende van Nijvel. Hijzelf weigert de moed én het onderzoek op te geven. “Sinds 2017 ben ik mijn eigen onderzoek gestart met heel concrete sporen naar opdrachtgevers en uitvoerders”,

Lees meer »

“Feiten spoken nog dagelijks door mijn hoofd”: zestiger die agenten bedreigde met luchtdrukgeweer in De Haan krijgt drie maanden cel

Een 62-jarige man uit De Haan heeft voor de Brugse rechtbank drie maanden celstraf gekregen omdat hij twee agenten met een luchtdrukgeweer bedreigde tijdens een interventie.
The post “Feiten spoken nog dagelijks door mijn hoofd”: zestiger die agenten bedreigde met luchtdrukgeweer in De Haan krijgt drie maanden cel appeared first on KW.be.

Lees meer »

Drummer Gino Kesteloot krijgt plekje op Stadslijst voor Kortrijk

Na eerder nieuwe kandidaten uit de horecawereld haalt de Stadslijst voor Kortrijk deze week iemand uit de muzieksector aan boord. Het gaat om Gino Kesteloot, bezieler van Kortrijk Drumt en cultureel ambassadeur van de Guldensporenstad. “Zijn onevenaarbare drive zijn een fantastische aanvulling voor ons Team. Samen geven we er een lap op voor Kortrijk,” aldus lijsttrekker Ruth Vandenberghe.
The

Lees meer »

Katelijn (63) neemt afscheid van Gemeenteschool Okido in Staden: “Ik ben nog niet aan het aftellen naar mijn pensioen”

Directrice Katelijn Callewaert (63) werd op de laatste schooldag door de leerlingen en de collega’s van Gemeenteschool Okido in de bloemen gezet. Eind augustus gaat ze immers met pensioen. “Eens met pensioen zal ik eindelijk tijd hebben voor een aantal klussen die waren blijven liggen”, lacht ze.
The post Katelijn (63) neemt afscheid van Gemeenteschool Okido in Staden: “Ik

Lees meer »

Geen doelpunten, maar toch uitgelaten sfeer op speelplaats van Sint-Bernarduscollege voor wedstrijd van Rode Duivels

De speelplaats van het Sint-Bernarduscollege was woensdagavond opnieuw het decor van een spannende voetbalavond, dit keer voor de wedstrijd tussen Oekraïne en België die eindigde in een 0-0 gelijkspel. Ondanks het ontbreken van doelpunten, bleef de sfeer uitgelaten en vol verwachting.
The post Geen doelpunten, maar toch uitgelaten sfeer op speelplaats van Sint-Bernarduscollege voor wedstrijd van Rode Duivels appeared

Lees meer »

“De tijd van de ultragoedkope Chinese spullen is straks voorbij. En maar goed ook”

Eindelijk lijkt Europa een versnelling hoger te schakelen tegen de dumpingpraktijken van Chinese webwinkels als Shein, Temu en Alibaba. Een beetje economisch protectionisme kunnen we alleen maar toejuichen. Al moeten wij, de consumenten, wel beseffen dat de redding van onze Europese economie met een prijs komt. Letterlijk zelfs. De tijd van de ultragoedkope spullen zal straks voorbij zijn. En maar

Lees meer »