Norbert Bethune over veelbesproken reeks ‘Godvergeten’: “Programma zorgt voor een tsunami aan nieuwe getuigenissen”

“De Kerk doet nog altijd veel te weinig voor de slachtoffers.” Ook bij Norbert Bethune (79) maakt ‘Godvergeten’ heel wat los. De vrt-reeks zorgt naar eigen zeggen zelfs voor een golf aan nieuwe getuigenissen van misbruik binnen de Kerk. De gehuwde priester, in 1992 geschorst door uitgerekend Roger Vangheluwe, stond als een van de eersten op voor de slachtoffers. Vandaag spreekt hij nog een laatste keer.

Eén keer nog wil Norbert Bethune zijn verhaal doen. Op een zucht van zijn tachtigste verjaardag ontbreekt het hem aan de vitaliteit om dezer dagen, terwijl het thema van seksueel misbruik binnen de Kerk dankzij de reeks Godvergeten opnieuw brandend actueel is, overal zijn licht te laten schijnen. “Maar voor De Krant van West-Vlaanderen wil ik een uitzondering maken, omdat jullie altijd heel genuanceerd bericht hebben en de kant van de slachtoffers hebben gekozen”, zegt Bethune.

Voor wie hem niet kent: Norbert Bethune werd in 1971 tot priester gewijd en werkte jarenlang als ziekenhuispastor in Tielt. In 1992 werd hij door toenmalig bisschop Roger Vangheluwe geschorst als priester nadat bleek dat hij een vriendin had en, vooral, dat hij openlijk aankondigde dat hij met Lydia zou huwen.

Bethune bleef echter actief als priester, in zijn eigen VZW ’t Atelier en later bij Rent-A-Priest dat hij zelf opzette, en zette zich als medestichter van de Werkgroep Mensenrechten in de Kerk ook in voor slachtoffers van misbruik door geestelijken. Eén voorwaarde heeft hij wel voor een interview. “Dat ik niet alleen, maar samen met mijn vrouw Lydia het woord mag voeren.” Dat spreekt voor zich.

Hoe is ‘Godvergeten’ bij jullie binnengekomen?

Lydia: “Wij hebben de eerste drie afleveringen vooraf mogen zien, samen met de slachtoffers die meegewerkt hebben. Het was muisstil in de zaal, er vloeiden traantjes, er was ook boosheid maar vooral veel warmte voor elkaar. De makers hebben dat heel sereen aangepakt en sober in beeld gebracht. Veel verhalen waren voor ons niet nieuw maar omdat veel slachtoffers voor de eerste keer uit de anonimiteit traden, beklijfde dat des te meer.”

Norbert: “De reeks maakt heel wat los. Ik durf zeggen dat er een tsunami van nieuwe getuigenissen naar boven komt. Zo heb ik gisteren nog telefoon gekregen van een man. Vijfentachtig jaar oud is hij nu en hij vertelde me over een voorval in het college, toen hij negen jaar was. Hij is er in elkaar geslagen door de prefect en twee nachten opgesloten in een hok. Die man kampt daar, op zijn leeftijd, nog altijd mee.”

Bisschop Bonny reageerde ontgoocheld op de reeks.

Norbert: “Hij zegt dat hij geen priester geworden is om dit op te kuisen. Kijk, ik ben indertijd priester geworden met Jezus Christus als inspiratie. Voor de zwaksten, de meest kwetsbaren. Naar die mensen moet je luisteren. En blijven luisteren. Dat stopt nooit. Ook niet als ze voor de dertigste keer hun verhaal willen doen. Bonny zegt dat de bisschoppen geluisterd hebben. Dat klopt maar deels. Sommigen, zoals Jozef De Kesel, hebben geluisterd, anderen niet.”

Lydia: “De reactie van Bonny is eigenlijk dezelfde als die van Danneels indertijd. Hij verdedigt zijn instituut en schiet in een kramp. Het bewijst eigenlijk alleen maar dat ze het in de Kerk nog altijd niet gesnapt hebben. Bonny voelt zich gepasseerd, maar het opzet van de reeks is net om het spreekrecht exclusief aan de slachtoffers te geven. Bonny verwijt de VRT dat ze met overheidsgeld werken om die reeks te maken, maar ook de Kerk wordt gesubsidieerd door de belastingbetaler. Ook de slachtoffers van misbruik in de Kerk betalen dus mee voor het instituut dat hen zo gekwetst heeft.”

Ook in 1992 snapte men niet dat er een werkgroep Mensenrechten in de Kerk moest komen.

Norbert: “Wij waren de luis in de pels. De toenmalig hoofdredacteur van Kerk&Leven maakte ons belachelijk in zijn editoriaal. Men deed alsof wij de Kerk wilden kapotmaken. Maar ik wist dat ons werk nuttig was. We botsten overal tegen muren met de verhalen van slachtoffers. Weet u wie het meldpunt seksueel misbruik binnen het bisdom Brugge heeft opgericht? Roger Vangheluwe! Niéts gebeurde daar, dat was een lege doos. Pas later is aan het licht gekomen waarom. Nog altijd gebeurt er veel te weinig, nochtans kan de Kerk veel doen voor de slachtoffers. Een slachtoffer dat komt getuigen in een zondagsmis, een viering opdragen ter herdenking van de slachtoffers, aandacht voor de problematiek op vormingsdagen voor het katholiek onderwijspersoneel, noem maar op. Dat de nieuwe aartsbisschop Luc Terlinden bij zijn aanstelling net Danneels als grote voorbeeld noemt, is voor ons dan ook een teleurstelling. Terlinden heeft de kans om het verschil te maken.”

Roger Vangheluwe moest in 2010 aftreden toen bleek dat hij jarenlang zijn neef misbruikt had. © BENOIT DOPPAGNE BELGA

Lydia: “De dag dat de kwestie Vangheluwe aan het licht kwam (in 2010 nam de Brugse bisschop ontslag nadat bleek dat hij zijn neef Mark jarenlang misbruikt had, red.) was een kantelpunt. Het klinkt vreemd, maar dat was een van de gelukkigste dagen van mijn leven. Omdat de puzzelstukjes toen in elkaar pasten en we eindelijk het gevoel hadden dat er iets ten goede kon veranderen. Toen beseften we dat Norbert met zijn verhalen jarenlang bij de duivel te biecht was geweest.”

Het was niet de eerste keer dat Vangheluwe op jullie pad kwam.

Lydia: “Toen Norbert in 1992 aankondigde dat wij zouden trouwen, belde Vangheluwe naar hier. Toevallig nam ik op. Hij zei me dat Norbert wel heel laag gevallen was. Met wat we achteraf te weten gekomen zijn, is het toch wel heel straf dat net hij zoiets durfde zeggen. We mogen Mark, zijn neef en slachtoffer, heel dankbaar zijn dat hij de moed heeft gehad om heimelijk een gesprek tussen hem, Vangheluwe en toenmalig kardinaal Danneels op te nemen. Dat heeft voor een doorbraak gezorgd.”

De Werkgroep heeft ondertussen bergen werk verzet.

Lydia: “Sinds september 1992 tot september 2023 zijn er 1.287 klachten binnengekomen over seksueel misbruik en 331 klachten over andere vormen van machtsmisbruik. Dat is niet niets. Norbert heeft heel wat van die mensen persoonlijk begeleid. Ik kan het u verzekeren: dat heeft gewogen op onze relatie. Norbert heeft het leed van die mensen altijd heel erg op zich genomen. De grote verdienste van de werkgroep is dat we al die jaren op dezelfde nagel zijn blijven kloppen, tot we gehoord werden.”

Norbert: “Een aantal slachtoffers zijn jarenlang naar onze vieringen in ’t Atelier gekomen en zijn vrienden geworden. Eén van hen heeft ons een bronzen beeld geschonken van een meisje waarvan het hoofd en een deel van het lichaam ontbreken. De ziel van dat kind is gestolen, dat is de boodschap. Op de eerste zondag van oktober is iedereen overigens welkom voor de afscheidsviering om 10 uur in het Atelier in de Kleine Tieltstraat 3 in Wingene. Ik ben bijna tachtig en ik heb er de gezondheid niet meer voor.”

Hoe kijkt u, als bijna-tachtiger, terug op uw leven?

Norbert: “Ik klink misschien bitter, maar ik ben het niet. Een beetje boos nog, maar dat is het vuur dat nog altijd brandt. Ik ben tevreden over de manier waarop ik priester ben kunnen zijn, zoals ik het wilde. Steek me tussen vijftig andere priesters en ik ben de vreemde eend in de bijt. Neen, het is mooi geweest, we hebben veel mensen kunnen helpen.”

The post Norbert Bethune over veelbesproken reeks ‘Godvergeten’: “Programma zorgt voor een tsunami aan nieuwe getuigenissen” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Monaco belandt op ‘grijze lijst’ van witwasparadijzen

Monaco is op een internationale ‘grijze lijst’ beland van landen die niet genoeg doen tegen witwassen en terrorismefinanciering. Die status kan buitenlandse investeerders huiverig maken om daar zaken te doen, wat grote consequenties kan hebben voor onder meer de bankensector van de dwergstaat aan de Franse Rivièra.

Lees meer »

Franse analisten kraken België af: “Als iemand mij het plan van Tedesco kan uitleggen, nodig ik die graag uit”

Eerder diablotins in plaats van diables. Duiveltjes in plaats van Rode Duivels. Zo verwijzen de Franse analisten en gewezen internationals Christophe Dugarry (52 jaar, 55 interlands) en Emmanuel Petit (53 jaar, 63 interlands) naar de Rode Duivels voor de clash van maandagavond tegen ‘Les Bleus’ (18u). “De Belgen slaan de bal compleet mis op dit EK.”

Lees meer »

“IS pleegde 4.100 moorden sinds ‘nederlaag’ in 2019”

Leden van Islamitische Staat (IS) hebben nog 4.100 moorden gepleegd sinds de terreurgroep in 2019 door een coalitie onder leiding van de Verenigde Staten werd verjaagd uit het gebied dat de groep controleerde in Syrië. Dat meldt de ngo Syrian Observatory for Human Rights, die vanuit het Verenigd Koninkrijk de mensenrechten in Syrië monitort.

Lees meer »

Natacha zwerft al jaren alleen rond in oorlogsgebied

Ik liep Natacha voor het eerst tegen het lijf op 2 oktober 2022, twee dagen na de bevrijding van ­Lyman. Ze woonde vroeger op de Krim, maar was haar papieren kwijtgeraakt in Kiev, waarna ze de grens met het door Rusland bezette gebied niet meer over mocht. Na veel omzwervingen kwam ze in Lyman ­terecht. Toen de oorlog uitbrak, kon

Lees meer »

Rijvereniging De Gaverbeek opent gloednieuwe all weatherpiste op site Sport Vlaanderen

Vrijdagavond werd bij Sport Vlaanderen Waregem de gloednieuwe all weatherpiste voorgesteld. Het stadsbestuur en vzw De Gaverbeek investeerden in een grote piste die het ganse jaar door gebruikt kan worden. Daarnaast werd ook een extra longeerpiste ingericht. “Dit is een bijzonder moment in onze geschiedenis”, reageert directeur Wim Vanderschueren.
The post Rijvereniging De Gaverbeek opent gloednieuwe all weatherpiste op

Lees meer »

Staatssecretaris de Moor (CD&V) wil asielzoekers onderbrengen in hotels: “Geen extra plaatsen, maar overname contracten”

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) wil dat de federale overheid asielzoekers gaat onderbrengen in hotels. Dat blijkt uit nota die Het Laatste Nieuws kon inkijken. Nu brengt het Brussels gewest al 650 mensen onder in hotelkamers, maar de contracten met die hotels lopen af. De Moor stelt voor dat de federale overheid ze overneemt.

Lees meer »

Heidi Malengier (51) is nieuwe algemeen directeur van Mesen

Op de gemeenteraadszitting van maandag 24 juni werd er een nieuwe algemeen directeur aangesteld. De 51-jarige Heidi Malengier zal vanaf 1 oktober aan haar nieuwe job beginnen. Nu is ze nog directeur van de groendienst bij de Provincie West-Vlaanderen.
The post Heidi Malengier (51) is nieuwe algemeen directeur van Mesen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ernest Wijnboutique lanceert picknickmand: “Personaliseer met jouw favoriete wijn”

Ernest Wijnboutique nam onlangs een nieuwe start in het historisch centrum van Kortrijk en lanceert deze zomer een zorgvuldig samengestelde picknickmand. “Het bevat alles wat je nodig hebt voor een ontspannen en gezellige tijd in de buitenlucht: een comfortabel dekentje, twee elegante glazen en een handige flesopener, allemaal verpakt in een stijlvol en herbruikbaar stoffen mandje”, zegt zaakvoerder Roy Veracx.<br

Lees meer »

“Hou je mond, kale eikel”: Declan Rice in de clinch na affluiten, ook obsceen gebaar van Bellingham toont spanning bij Engelsen

Engeland ontsnapte op een onwaarschijnlijke wijze aan een nederlaag tegen Slovakije. De spelers lieten hun emoties dan ook de vrije loop, op alle mogelijke manieren. Jude Bellingham vierde zijn doelpunt met een obsceen gebaar richting de Slovaakse bank, Declan Rice ging zelfs fysiek in de clinch met de Slovaakse bondscoach en noemde hem “een kale eikel”.

Lees meer »