Nierfalen werd Luka Vandendriessche (5) die aan syndroom van Wolf-Hirschhorn leed fataal: “Zijn toestand was de laatste maanden nochtans stabiel”

In het AZ Sint-Jan in Brugge is dinsdag Luka Vandendriessche (5) overleden. Veel te vroeg uiteraard. Hij was het zoontje van Dylan Vandendriessche en Jessica Van Craeynest uit Wevelgem. Luka leed aan het syndroom van Wolf-Hirschhorn, een zeldzame ontwikkelingsstoornis waarbij een stukje ontbreekt van chromosoom 4. “Het overlijden van Luka komt onverwacht”, zegt papa Dylan. “Een nierfalen werd hem fataal. Zijn toestand de laatste maanden was nochtans stabiel.”

Het jongetje groeide trager dan andere kinderen, leed aan epilepsie en had een fysieke en een mentale beperking. “Vorige week maandag werd Luka opgenomen in het ziekenhuis”, blikt de papa terug. “Donderdag vertelde de dokter-specialist ons dat de levensverwachting nog tien jaar was. Tot we zaterdag dan werden opgebeld met het slecht nieuws over dat nierfalen. Men gaf Luka nog amper 48 uren.”

Een maand voor de geboorte van Luka kregen zijn ouders slecht nieuws. “In België zijn er maar twee patiënten”, zegt papa Dylan. “Luka had onder meer problemen met zijn motoriek en fysiek en last van hartproblemen.”

Voor de ouders waren de afgelopen jaren niet gemakkelijk. Luka moest in het begin bijna wekelijks naar het ziekenhuis. “Zijn verzorging bracht heel veel kosten met zich mee”, zegt de vader. “Bepaalde maanden betaalden we tot 1.300 euro aan sondevoeding. Van de medische kosten werd er niet zoveel terugbetaald en moesten we onze spaarcenten aanspreken. We zijn ook motorclub Blue Skulls heel dankbaar voor het benefiet dat ze organiseerden.”

Overal naartoe

Papa groeide op in Menen, mama in Wervik. Dylan werkt als magazijnier-chauffeur in Stasegem, Jessica werkt in het maatwerkbedrijf Westlandia in Ieper. “Luka ging een tijdlang naar een crèche, tot mijn echtgenote halftijds ging werken”, zegt Dylan.

Ondanks de vele problemen bleven de ouders van Luka hoopvol. Zijn broertje Loïc (3,5 jaar) blijft nu alleen achter. “Luka ging overal met ons mee”, vertelt de papa. “Naar zee, de Ardennen, Nederland, noem maar op.”

Luka werd geboren in Brugge op 27 oktober 2017. Een laatste groet aan Luka kan in het funerarium Serrus in Wevelgem, ingang via de parking in het begin van de Lauwestraat, donderdag en vrijdag van 17 tot 19 uur, zaterdag van 14 tot 15 uur

Het afscheidsmoment vindt plaats op maandag 18 september om 11 uur in de aula van het crematorium Uitzicht, Ambassadeur Baertlaan in Kortrijk.

The post Nierfalen werd Luka Vandendriessche (5) die aan syndroom van Wolf-Hirschhorn leed fataal: “Zijn toestand was de laatste maanden nochtans stabiel” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Onze F1-watcher is in Oostenrijk getuige van spanningen bij Red Bull: “Vader Verstappen weigerde om Horner een hand te geven”

Wat gebeurt er achter de schermen van de paddock in Spielberg? Lees het in het dagboek van onze F1-watcher. Over Corinna Schumacher die haar zoon bij de juiste mensen komt promoten, een voorvleugel als wild gerucht, remmen die mogelijks niet remmen en ruzie die weer oplaait bij Red Bull. “Ik heb het helemaal gehad met Christian Horner.”

Lees meer »

Billboard Series maakt plaats voor nieuwe banner in functie van Triënnale Kortrijk

Naar aanleiding van de Triënnale Kortrijk, verscheen bij de Budabrug een nieuwe banner van 50 m². Dit keer niet uit de Billboard Series, maar een kunstwerk van Felix Gonzalez-Torres. Tijdens After Paradise kan je “Untitled” (Strange Bird) uit 1993 zien, geïnstalleerd op zes reclamebordlocaties op diverse locaties in Kortrijk.
The post Billboard Series maakt plaats voor nieuwe banner in

Lees meer »

Alcoholverbod voor Brugse (46) die gewelddadige partner neerstak met aardappelmes

Nadat ze slaag had gekregen met een afstandsbediening ging C.L. haar partner te lijf met een aardappelmes. De 46-jarige Brugse stak de man vier keer, onder meer in de buik. Dat levert haar nu drie jaar voorwaardelijke celstraf op. Het slachtoffer zelf kreeg een jaar voorwaardelijk voor jarenlang partnergeweld.
The post Alcoholverbod voor Brugse (46) die gewelddadige partner neerstak

Lees meer »

Snelheidsduivel rijdt weg van politie aan 220 km/uur

De politie van Heusden-Zolder moest afgelopen weekend een laagvlieger uit het verkeer halen. Toen de chauffeur aan hoge snelheid over de Vogelsancklaan reed en de politie daarbij kruiste, zetten de agenten de achtervolging in. Daarbij moesten ze 220 km/uur rijden om de vluchter te kunnen volgen.

Lees meer »

Buurtbewoners plannen protest tegen wachthalte De Lijn in Keerbergen: “Wildplassende chauffeurs, uitlaatgassen en gevaarlijke situaties”

Buurtbewoners in Keerbergen plannen een protestactie tegen De Lijn omdat een wachthalte er leidt tot overlast. De buschauffeurs zouden er hun motor laten draaien, wat volgens de inwoners tot storende geluiden en uitlaatgassen leidt. Daarnaast zouden er gevaarlijke verkeerssituaties ontstaan en wildplassen de bestuurders er geregeld tegen een boom. De Lijn probeert het probleem op te lossen en vraagt om

Lees meer »

Belgisch gezin met baby verrast door plotse overstroming in Italië, auto meegesleurd door kolkende rivier

Een Belgisch koppel en hun dochtertje van drie maanden oud werden dit weekend in Italië verrast door het plots stijgende water van een kolkende rivier. Nadat reddingswerkers hen hadden gespot vanuit een helikopter, wisten brandweerlieden de ouders en hun baby op het laatste nippertje te ontzetten. Even later werd hun wagen genadeloos meegesleurd door de stroming.

Lees meer »

LG breit vervolg aan Camping Rollkap

De Landelijke Gilde Rollegem-Kapelle organiseert op zaterdag 6 juli de tweede editie van Camping Rollkap. Het evenement kadert dit jaar eveneens binnen de festiviteiten van Vlaanderen Feest.
The post LG breit vervolg aan Camping Rollkap appeared first on KW.be.

Lees meer »