IN KAART Al meer dan 6.000 plekjes om je elektrische wagen op te laden

In West-Vlaanderen waren er eind juni al ongeveer 6.100 laadpunten beschikbaar op openbaar domein. Dat zijn er een goeie 1.700 meer dan eind 2022. Die forse stijging op slechts een half jaar tijd is mede te danken aan het succes van Paal volgt Wagen, de actie van de Vlaamse overheid die in september één jaar bestaat.

Elektrisch rijden moet toegankelijker worden, meent onder meer Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters. Om dat te bereiken wordt er massaal geïnvesteerd in onze laadinfrastructuur. Bijna elke dag schiet er wel ergens een nieuwe laadpaal uit de grond.

Privé of (semi-)publiek

Iemand die zich een elektrische wagen aanschaft, kiest er vaak voor om thuis zelf een private laadpaal te laten installeren. Wie niet in de mogelijkheid is om dat te doen, kan terecht op de publieke en semi-publieke laadlocaties om zijn/haar wagen op te laden. Die laatste categorie zijn onder meer laadpalen van bedrijven die bijvoorbeeld tijdens de werkuren voorbehouden zijn voor het personeel, maar ‘s avonds en in het weekend toegankelijk zijn voor externe personen. (lees verder onder de kaart)

West-Vlaanderen telt zo momenteel 4.430 semi-publieke laadpunten en 1.660 volledig publieke laadpunten, rekening houdend met het feit dat er aan één laadpaal vaak meerdere auto’s tegelijk kunnen opgeladen worden.

458 aanvragen van inwoners

Met die cijfers doen we het eigenlijk niet slecht. Eind 2022 schreven we al dat er in één jaar tijd 1.700 laadpunten waren bijgekomen in onze provincie. Nu hebben we er weer evenveel bij, maar dan wel in de helft van de tijd.

Met een laadcapaciteit van 5.777 CPE komen we al dichtbij de doelstelling van minister van Mobiliteit Lydia Peeters, die heeft vooropgesteld dat onze provincie tegen 2025 over minstens 7.062 CPE moet beschikken. “We moeten in het kader van de klimaatuitdagingen onze kilometers verder vergroenen door de omslag naar zero-emissievoertuigen vanuit Vlaanderen mee te ondersteunen”, klinkt het bij de minister. (lees verder onder de grafiek)

“Door voldoende laadinfrastructuur te voorzien, willen we het comfort voor de bestuurder vergroten. Wie een elektrische auto heeft maar geen plaats om te laden (thuis of in de buurt), kan sinds september 2022 een publieke laadpaal aanvragen in zijn buurt.”

Dat initiatief heet Paal volgt Wagen en bestaat deze maand dus één jaar. Sinds de opstart hebben de West-Vlaamse inwoners 458 aanvragen ingediend, 234 dossiers werden reeds goedgekeurd. Daarvan zijn al 126 laadpunten operationeel.

KaartGemeentesWVL_laadpalen

The post IN KAART Al meer dan 6.000 plekjes om je elektrische wagen op te laden is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Hoe de rolkoffer een geldmachine werd

20:03 In de strijd tegen overvolle bagagebakken en geruzie tussen reizigers rekenen luchtvaartmaatschappijen steeds vaker een tarief aan voor rolkoffers die als handbagage mee in het vliegtuig worden genome…

Lees meer »

FC Gullegem strikt ex-prof Bob Straetman: “Over mijn nieuwe club had ik niets dan lof gehoord”

FC Gullegem hield zich aanvankelijk in de luwte, in z’n zoektocht naar versterking. Tot de rood-witten onlangs fier als een gieter uitpakten met de komst van Bob Straetman, die overkomt van de failliete kampioen Eendracht Aalst. De 26-jarige Straetman was ooit prof bij SC Lokeren, en kan bij Gullegem een belangrijke rol spelen.
The post FC Gullegem strikt ex-prof

Lees meer »

Veilinghuis Flanders Auctions in Wingene viert 25ste verjaardag: “Design is het antiek van vandaag”

Veilinghuis Flanders Auctions bestaat 25 jaar en dat verdient een nostalgische terugblik. “Ik kocht mijn eerste kast toen ik amper 23 jaar was”, herinnert stichter Pol Desmet zich nog. “Van het een kwam het ander en voor ik het wist zat ik voltijds in Franse rommelmarkten en antiekbeurzen rond te neuzen.” Vandaag worden Pol en Hilde Desmet geholpen door zonen

Lees meer »

Al zeven doden door noodweer in Frankrijk en Zwitserland

Zwaar onweer, storm en hevige regen hebben zaterdag in Frankrijk, Zwitserland en Italië grote schade veroorzaakt. Tot nu toe zijn al minstens zeven mensen overleden maar er wordt nog gezocht naar meerder vermisten. Dat hebben de verschillende lokale autoriteiten bekendgemaakt.

Lees meer »

Kregen natuurverenigingen onterecht subsidies om gronden aan te kopen? “Als Europa vindt van wel, moeten ze mogelijk miljoenenbedrag terugbetalen”

Kregen 3 natuurverenigingen onterecht subsidies om gronden aan te kopen? Een vzw die de belangen van grondbezitters verdedigt, denkt alvast van wel en diende daarom een klacht in bij de Europese Commissie. Volgens de vzw gebruiken de natuurverenigingen het geld ook om zelf geld te verdienen. De natuurverenigingen reageren dat ze het geld enkel gebruiken om aan natuurbeheer te doen.

Lees meer »

Belgisch koppel en hun baby op nippertje gered uit kolkende rivier in Italië terwijl hun auto wordt meegesleurd door watermassa

Een Belgisch koppel en hun baby zijn ternauwernood aan de dood ontsnapt toen ze ingesloten raakten door de kolkende watermassa van de Orco-rivier tussen Montanaro en San Benigno Canavese in de regio Piëmont. Reddingswerkers konden het gezin in de nacht van zaterdag op zondag op het nippertje in veiligheid brengen, waarna hun wagen werd meegesleurd door de kracht van het

Lees meer »

Hij was bij de eerste lichting afgestudeerden van de Antwerpse modeacademie, nu dreigt zijn merk te verdwijnen: de man achter Gigue

Nu de Duror Fashion Group de boeken heeft neergelegd, verdwijnt mogelijk ook een echt Antwerps merk: Gigue. Oprichter Jo Wyckmans was in 1968 bij de eerste lichting afgestudeerden van de Antwerpse modeacademie, en werkte in de jaren 80 en 90 de ‘preppy’ look uit, vanaf 1991 met Gigue. Dochter Audrey bleef tot nu aan boord, zelf koos Jo Wyckmans jaren

Lees meer »

Fluxys biedt bijkomende hervergassingsslots voor lng aan in Zeebrugge

Gasbedrijf Fluxys heeft in de lng-terminal van Zeebrugge bijkomende langetermijnhervergassingsslots aangeboden voor de periode 2027-2044. Alle aangeboden capaciteit werd onderschreven op lange termijn, zo meldt Fluxys.
The post Fluxys biedt bijkomende hervergassingsslots voor lng aan in Zeebrugge appeared first on KW.be.

Lees meer »

Bellingham en Kane redden Engeland van roemloze aftocht tegen Slovakije

Engeland zit nog in het toernooi. Meer dan een uur leken The Three Lions op weg naar huis tegen een enthousiast Slovakije, maar in minuut 95 achtte Jude Bellingham zijn moment gekomen. Met een omhaal behoedde hij de Engelsen van de nederlaag. De Slovaken waren aangeslagen en kregen na één minuut in de verlengingen de winnende treffer van Harry Kane

Lees meer »