Hopbedrijf ‘t Hoppecruyt uit Poperinge oogst klimaat- en ziektebestendigere hopsoort Hoppecruyt 1: “Speciaal voor de Cristal-pils”

Extreme hitte of zware regenval is nadelig voor de hop. Een hopsoort die beter bestand is tegen ziekten, schimmels en klimaatextremen wordt deze maand geoogst in het Poperingse familiebedrijf ‘t Hoppecruyt uit Poperinge. “Onze Hoppecruyt 1 hebben we toevallig ontdekt. We hebben er niet veel moeten voor doen, enkel de natuur haar gang laten gaan”, zegt hopteler Benedikte Coutigny. De Hoppecruyt 1 werd speciaal voor de Cristal-pils ontwikkeld. Het pilsmerk bevat ondertussen 70 procent Belgische hop en op de flesjes prijkt ook een portret van hopteler Benedikte.

De vijfde generatie van het familiebedrijf Desmyter uit Proven, een deelgemeente van Poperinge, bestaat uit hopteler Benedikte Coutigny (50), haar man Wout Desmyter (52) en zoon Roel (25). Dochter Marou studeert in Gent. ‘t Hoppecruyt kweekt en oogst verschillende hopsoorten, vandaag een twaalftal, op dertien hectare grond.

“Na de eerste Belgische hittegolf ooit in de – traditionele hopoogstmaand – september, is een mindere opbrengst een logisch gevolg. Hopoogsten komen onder druk te staan, door de klimaatverandering. Om die klimaatuitdaging aan te gaan creëerden wij met ‘t Hoppecruyt de Hoppecruyt 1: een nieuwe hopsoort dezelfde smaak en kwaliteit te bereiken, beter bestand tegen de extreme weersomstandigheden. Die hopsoort hebben we niet gemaakt. Eigenlijk hebben we daar niet veel moeten voor doen. We lieten enkel de natuur haar gang gaan, zegt Benedikte Coutigny van ‘t Hoppecruyt.

“In Cristal zit vandaag ongeveer 70 procent Belgische hop. Dat is nog eens 20 procent meer dan vorig jaar, waarvoor we al het ‘Belgische hop’-label kregen”

Verwerken en verpakken

Duurzaam innoveren doet ‘t Hoppecruyt al lang. In 2018 sleepte het familiebedrijf de Vlaamse Innovatieprijs voor land- en tuinbouw in de wacht door hop op één dag tijd te verwerken en verpakken. “Door hop na de pluk eerst te drogen en dan te vermalen en te pelletiseren – samendrukken tot kleinere korrels – moet die geen tweede keer drogen. Zo kunnen we op 24 uur oogsten. Bovendien gaan zo de aroma’s of hopoliën in de hopbellen niet langer verloren”, legt Benedikte Coutigny uit.

Een aanpak die bij Cristal niet onopgemerkt voorbijging. “Dankzij de innovatieve en unieke manier waarop ‘t Hoppecruyt oogst en onmiddellijk verpakt, zijn wij zeker dat we hop van de beste kwaliteit hebben om onze Cristal te brouwen. ‘t Hoppecruyt heeft zijn hele keten in handen en wil die zoveel mogelijk verduurzamen,” zegt Ellen Mertens, meesterbrouwer Cristal. “Een achttal jaar geleden kwam ik met twee andere vrouwelijke collega’s op bezoek bij ‘t Hoppecruyt op bezoek en toen was Benedikte onder de indruk dat we allemaal vrouwen waren, want de hop- en bierwereld blijft een mannenwereld.”

Het portret van Benedikte prijkt ondertussen als één van de afbeeldingen op de flesjes van Cristal. “Er is een vertrouwensrelatie tussen ons. Cristal is aan de slag gegaan met Hoppecruyt 1 om te testen of het qua smaak bij de pils zou passen. Hier hebben we een 20-tal hopscheuten om te testen en die zijn niet allemaal succesvol. Alle soorten worden getest door Cristal of ze ermee aan de slag kunnen”, vertelt Benedikte.

Belgische ingrediënten

“In Cristal zit vandaag ongeveer 70 procent Belgische hop. Dat is nog eens 20 procent meer dan vorig jaar, waarvoor we al het ‘Belgische hop’-label kregen. Voor onze Cristal willen we zoveel mogelijk Belgische ingrediënten gebruiken. Cristal bevat steeds een mengeling van verschillende hopsoorten. Zo is de aromahop Hoppecruyt 1 een mooie aanvulling op de andere hoppen die we gebruiken in Cristal. Cruciaal is dat we met Hoppecruyt 1 zeer goed doseren zodat de bekende smaak van Cristal behouden blijft”, aldus Ellen.

The post Hopbedrijf ‘t Hoppecruyt uit Poperinge oogst klimaat- en ziektebestendigere hopsoort Hoppecruyt 1: “Speciaal voor de Cristal-pils” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Grenswegen gesloten tijdens EK-match Frankrijk-België: “Om risico’s op ordeverstoring en vandalisme zoveel mogelijk te beperken”

Tijdens de wedstrijd tussen Frankrijk en België maandag — in de achtste finale op het EK voetbal in Duitsland — zullen verschillende wegen over de grens tussen Frankrijk en België afgesloten worden. Dat kondigen tien gemeentebesturen van plaatsen langs de Frans-Belgische grens aan, waaronder twee Belgische: Komen-Waasten en Wervik. Zo willen de gemeentebesturen mogelijke onregelmatigheden verhinderen.

Lees meer »

Basisschool in Kuurne neemt afscheid van juf Nathalie: “Welke juf kan zeggen dat ze met een riksja door haar directeur wordt rondgereden?”,

Donderdag heeft VBS Sint-Pieter in Kuurne afscheid genomen van juf Nathalie Vandekerckhove. Het werd alvast een heel bijzonder moment voor zowel juf Nathalie als voor de leerlingen en haar collega’s. Voor Juf Nathalie begon alles zes weken geleden, toen de school besloot om haar iedere dag te verrassen.
The post Basisschool in Kuurne neemt afscheid van juf Nathalie: “Welke

Lees meer »

Vriendin van Luca Brecel krijgt 37 maanden celstraf met uitstel voor drugshandel

De vriendin van Luca Brecel is door de Brugse strafrechter veroordeeld voor drugshandel tot 37 maanden gevangenisstraf met uitstel, gekoppeld aan voorwaarden. Zo moet ze zich onder meer laten begeleiden om van haar drugsgebruik te ontwennen. Laura Vanoverberghe (25) bracht onder andere cocaïne aan de man in de omgeving van Blankenberge. Voor twee medebeklaagden werd vijf jaar effectieve celstraf uitgesproken.

Lees meer »

Tweejaarlijkse Duynewake rond de Visserskapel in Bredene: “Kostbare parel als thema”

Op zaterdag 6 juli vindt de tweejaarlijkse Duynewake plaats, inclusief vissersmis en wake aan de vloedlijn. Nieuw dit jaar is dat het christelijke feest, dat afwisselend met het vrijzinnige Feest van de Zeegeus wordt georganiseerd, zich deze keer vooral in het groene decor van de Visserskapel zal afspelen.
The post Tweejaarlijkse Duynewake rond de Visserskapel in Bredene: “Kostbare parel

Lees meer »

Heemkring Aan De Schreve lanceert kunstenaarsproject en boek over de familie Boudry

Dit jaar loopt in Poperinge de tentoonstelling ‘Boudry, een familie kunstenaars’, een organisatie van de Koninklijke Heemkring Aan de Schreve. Naast de tentoonstelling geeft Aan de Schreve ook een geïllustreerd kunstboek uit. De vernissage van de tentoonstelling gaat door op donderdag 4 juli in de Kapel van de Zusters Benedictinessen met aansluitend de boekvoorstelling in de Kapel Lebbe, Peperstraat in

Lees meer »

Kitesurfer verdrinkt en wordt verscheurd door haaien in Nieuw-Caledonië

Een kitesurfer is op een tragische manier aan zijn einde gekomen in Nieuw-Caledonië. De 39-jarige man was met een vriend aan het surfen toen hij in het water verstrikt raakte in de touwen van zijn kite en het bewustzijn verloor. De vriend diende eerste hulp toe, maar moest die staken door een aanval van verschillende haaien. Het slachtoffer verdronk en

Lees meer »

Landschapsarchitect Paul Deroose toont eigen tuin in Jabbeke: “En ik ben aanwezig voor rondleiding en info”

Op zondag 30 juni kan je de Engelse cottagetuin van tuin- en landschapsarchitect Paul Deroose bezoeken in Jabbeke. De man is de bezieler van heel wat openbaar domein in Jabbeke, daarom alleen is een bezoek aan de tuin en bij de Stalhillenaar meer dan een bezoekje waard.
The post Landschapsarchitect Paul Deroose toont eigen tuin in Jabbeke: “En ik

Lees meer »

Tweede sneukelwandelroute voor Atreyu Bral (die tien jaar geleden overleed) een groot succes: “We zijn dankbaar”

Zondag 30 juni werd met start en finish aan De Leest een tweede herdenkingswandeling gehouden voor Atreyu Bral. De opbrengt gaat daarbij opnieuw naar het Kinderkankerfonds. “Ik vermoed dat we het bedrag van vorige keer zullen overtreffen.”
The post Tweede sneukelwandelroute voor Atreyu Bral (die tien jaar geleden overleed) een groot succes: “We zijn dankbaar” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Opendeurdag seksclub Club Amai trekt 3.000 nieuwsgierigen: “Misschien breng ik volgende week wel een eerste echt bezoekje”

Ruim 3.000 nieuwsgierigen hebben zondag een bezoek gebracht achter de schermen van Club Amai in Hoogstraten (Meer). Alle aanwezige mannen en vrouwen hielden netjes de kleren aan en stapten in een lange rij met het nodige gegiechel naar binnen. De seksclub hield voor een keer geen swingersdag, maar gooide de deuren open voor iedereen die er eens op klaarlichte dag

Lees meer »

De Madams openen hun gezellige tuinbar in Beselare: “Genieten in mooie omgeving, met leuk gezelschap”

De passie voor het koken bracht Melanie De Coninck en Griet Opsommer samen. Het resulteerde in een foodtruck en een zomerbar die deze zomer de deuren opent in de Kruisbierboomstraat 9 in Beselare, vanaf vrijdag 5 juli.
The post De Madams openen hun gezellige tuinbar in Beselare: “Genieten in mooie omgeving, met leuk gezelschap” appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. Belgische toeristen getuigen over bosbranden in Turkije: “Hier was paniek, de assen vielen op ons”

Door de bosbranden die delen van Turkije teisteren, zijn verschillende Belgische toeristen gisterenavond uit hun hotel geëvacueerd. Dat lieten enkele Belgen aan onze redactie weten via ‘4040′. In het getroffen gebied zitten volgens Buitenlandse Zaken 150 landgenoten. Voorlopig verandert het reisadvies voor Turkije niet. “Vanmorgen is gebleken dat het vuur tot tegen de straat is gekomen, een kleine 150 meter

Lees meer »