Hof van beroep geeft tweedeverblijver in Knokke gelijk: provincietaks is discriminerend

Het hof van beroep in Gent heeft in een arrest geoordeeld dat mensen met een tweede verblijf in West-Vlaanderen, de provinciebelasting onwettig is. Een man uit Beersel, die een tweede verblijf had in Knokke, nam het niet dat tweede verblijvers meer belasting moeten betalen aan de provincie dan West-Vlamingen en stapte naar de rechtbank. Het hof in Gent gaf hem nu gelijk.

Discriminerend

Wie in West-Vlaanderen woont en er zijn domicilie heeft, betaalt jaarlijks 41 euro provinciebelasting. Wie er een tweede verblijf heeft, betaalt 124 euro. Een man uit Beersel met een tweede verblijf in Knokke, vond dat discriminerend en had daarom klacht ingediend. Het hof stelt hem nu in het gelijk.

In mei dit jaar oordeelde het hof al dat de belasting voor tweede verblijvers in Knokke ongeldig was. De tweedeverblijfstaks schommelt volgens Testaankoop in 2023 tussen 644 en 1.239 euro per woning. In maart van dit jaar behandelde het hof van beroep in Gent een zaak van een dame met een tweede verblijf in Knokke. De rechtbank van Brugge had haar eerst in het ongelijk gesteld, maar het hof van beroep vernietigde die beslissing.

Volgens de eigenares van de woning in Knokke is het gelijkheidsbeginsel geschonden door een onderscheid te maken tussen eigenaars van een tweede verblijf en eigenaars die er hun domicilie hebben. De gemeente Knokke argumenteerde onder meer dat het grote aantal tweede verblijvers aanleiding geeft tot hoge kosten inzake veiligheid, dat een verhoging van capaciteit bij de lokale politie en brandweer noodzakelijk is tijdens weekends en vakantieperioden en dat de politie ook meer controle dient te verrichten tegen inbraak. Maar het hof veegde dat argument van tafel. “Mede rekening houdend met het feit dat ongeveer 80% van de lokale fiscale ontvangsten van de gemeente afkomstig zijn uit de tweedeverblijfsbelasting, kunnen minstens vragen worden gesteld bij de waarachtigheid van de gegeven verantwoording.”

Vermits de gemeente Knokke geen gemeentebelastingen heft, oordeelt het hof dat de belasting op tweede verblijven tegenstrijdig en onwettig is. “Het vestigen van een belasting enkel in hoofde van de eigenaars van tweede verblijven kan in die omstandigheden op geen enkele objectieve en redelijke manier worden verantwoord als een vorm van compensatie ten aanzien van de gemeentebelasting aangezien deze niet wordt gevestigd in hoofde van de inwoners van de gemeente”, besluit het hof in zijn arrest.

Gelijke belastingen

Het hof trekt nu ook die redenering door in zijn arrest omtrent de provinciebelasting. Het hof is immers van oordeel dat het belastingreglement van de provincie in strijd is met het gelijkheidsbeginsel en met het discriminatieverbod van de grondwet. Volgens de advocaat van de man uit Beersel ligt de oplossing voor de hand en moeten de belastingen voor inwoners van West-Vlaanderen en tweede verblijvers gelijk geschakeld worden. (OSM)

The post Hof van beroep geeft tweedeverblijver in Knokke gelijk: provincietaks is discriminerend is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Volgens Amerikaans Hooggerechtshof geniet Donald Trump “absolute immuniteit” voor daden binnen zijn functie als president, maar niet voor private handelingen

Het Amerikaanse Hooggerechtshof geeft oud-president Trump deels gelijk in zijn vraag om immuniteit te krijgen voor zijn rol bij de bestorming van het Capitool. Hij zou volgens het Hof immuun zijn voor wat hij als president heeft gedaan, maar niet voor wat hij als privé-persoon heeft gedaan. De aanklagers moeten dus kunnen aantonen dat hij zijn daden buiten zijn functie

Lees meer »

Drie grote bewakingsfirma’s krijgen voor meer dan 47 miljoen euro aan boetes voor “zware en langdurige kartelpraktijken”

De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) legt de bewakingsfirma’s Securitas, G4S en Seris samen voor meer dan 47 miljoen euro aan boetes op wegens "zware en langdurige kartelpraktijken". Uit onderzoek van de concurrentiewaakhond hebben de 3 grote bedrijven jarenlang afspraken gemaakt over prijzen, openbare aanbestedingen en om elkaar geen personeel af te snoepen.

Lees meer »

“We zijn fier dat we zo’n kwaliteitspils kunnen geven aan de klanten”: Cristal-tankbier populairder dan ooit in horeca

Markt 28-uitbater Alexander Leroy schenkt sinds midden december het tankbier van Cristal. En hij is niet de enige. In een jaar tijd kende Cristal een stijging van maar liefst 67 procent in de Belgische horeca.
The post “We zijn fier dat we zo’n kwaliteitspils kunnen geven aan de klanten”: Cristal-tankbier populairder dan ooit in horeca appeared first on KW.be.

Lees meer »

Dimitri Carpentier bundelt 143 gedichten in boek ‘Ik ben in alle straten’: “Sommige mensen hebben gedicht zelfs ingekaderd”

Zo’n 143 dagen lang zette Dimitri Carpentier een straat van Hooglede in de kijker. Nu bundelt Carpentier die 143 straatgedichten in het boek ‘Ik ben in alle straten’.
The post Dimitri Carpentier bundelt 143 gedichten in boek ‘Ik ben in alle straten’: “Sommige mensen hebben gedicht zelfs ingekaderd” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Belgische verdachten in verdwijning Vlaams koppel op Tenerife verzetten zich niet langer tegen uitlevering aan Spanje

Michael A. (44) en zijn zoon Lucas A. (23), de twee Belgische verdachten van de verdwijning van Marc Olbrechts en de verdwijning en de dood van Laura Trappeniers op Tenerife, verschijnen donderdag voor de raadkamer in Brussel. Die moet zich buigen over hun uitlevering aan Spanje. Volgens hun advocaat zullen de twee zich daar niet langer verzetten.

Lees meer »

Studente uit Merksplas geëvacueerd uit Grieks hotel vanwege bosbrand en brengt nacht door op voetbalveld: “Het was vechten voor een deken”

In Griekenland woedden er de voorbije dagen al heel wat bosbranden. De Griekse premier waarschuwde zondag al voor een “gevaarlijke” zomer in zijn land. En zo blijkt: intussen zijn al heel wat mensen moeten evacueren vanwege bosbranden. Ook de 19-jarige studente Elise Michielsen uit Merksplas moest maandagavond, samen met heel wat andere toeristen, uit haar hotel op het Griekse eiland

Lees meer »

Belgisch onderzoek naar gebruik van paddo’s om alcoholverslaving te bekampen

In het Brusselse Brugmann-ziekenhuis loopt momenteel de eerste klinische studie in België naar het gebruik van psilocybine, het werkzame bestanddeel in hallucinogene paddenstoelen, bij de behandeling van alcoholverslaafden. In totaal zullen zo’n 62 personen de komende twee jaar, in lage of hoge doses, met deze stof behandeld worden. Dat is dinsdag gebleken bij de voorstelling van de studie door de

Lees meer »