Familie doodgereden Jessy uit Wevelgem terug in België na uitstel proces: “Schandalig wat er gebeurd is”

Woensdag was er in de Rome de gesloten zitting over de dood van Jessy Dewildeman uit Wevelgem en Wibe Bijls uit Menen. De dader, Francesco Moretti, kwam echter nooit opdagen en geeft aan maar een deel van de schuld te treffen. Er komt nu een openbare zitting. De familie van Jessy reageert teleurgesteld.

Op 8 oktober 2022 overleden Jessy Dewildeman (24) uit Wevelgem en Wibe Bijls (25) uit Menen toen ze werden omvergereden door Francesco Moretti (53). De dames waren op de A24, een invalsweg naar het centrum van Rome, rond 22.10 uur uit hun auto gestapt om gewonde motorrijders te helpen. Net op dat moment werden ze zelf door een auto gegrepen.

De bestuurder had gedronken, testte positief op vijf verschillende soorten drugs – cocaïne, cannabis, opiaten, methadon en benzodiazepines –, reed 10 tot 20 km/uur te snel en pleegde vluchtmisdrijf. Hij had al een strafblad voor diefstal en zijn rijbewijs was geschorst. Uiteindelijk bekende de dader en werd duidelijk dat er een proces zou zijn in Rome op 13 september.

Voor dat proces trokken de families van beide vrouwen naar de Italiaanse hoofdstad. Het proces was een gesloten zitting waardoor het sneller dan gewoonlijk zou kunnen worden afgehandeld. Moretti kwam echter nooit opdagen. De families uitten hun teleurstelling en keerden terug naar België.

Divide et impera?

Evelyne Derumeaux (51), moeder van Jessy, is sinds deze ochtend terug in ons land, net als haar partner, zoon en de vader van Jessy. Ze legt uit hoe het eraan toeging in Italië: “De dader kwam nooit opdagen. Bovendien kwamen we pas in de rechtszaal te weten dat hij maar vier maanden in de gevangenis heeft gezeten, terwijl wij dachten dat hij nog steeds in de cel zat. Hij heeft zelfs geen enkelband, maar wordt wel dagelijks gecontroleerd door de politie thuis.”

“Zijn advocaat liet tijdens het proces weten dat hij zich niet 100 procent schuldig voelt voor wat er gebeurd is. Hij beweert dat de motorrijders die zelf eerst een ongeval hadden gehad ook een deel van de schuld treffen, want anders waren Jessy en Wibe niet uitgestapt. Hij wil eigenlijk gewoon zijn fout doorschuiven, terwijl die mensen er niets mee te maken hebben. Hij wil de twee andere partijen tegen elkaar opzetten. Het is schandalig.”

De Italiaanse rechter geloofde die uitleg alleszins niet en besliste om een openbare zitting in te plannen. Daardoor kan Moretti nu maximaal 18 jaar celstraf krijgen. Die procedure duurt wel veel langer, minimum een jaar. Jessy’s moeder zal alvast niet opnieuw naar Rome gaan: “Officieel start de openbare zitting op 26 september, maar we weten dat het sowieso een jaar zal duren vooraleer we weten welke straf Moretti krijgt. Ik wil dat hij de maximumstraf krijgt. Hij ziet niet in wat hij gedaan heeft.”

“Geen enkele straf is evenveel waard als het leven van Jessy. We zullen haar nooit terugkrijgen.”

“In januari bood hij via zijn advocaat wel zijn excuses aan, maar hij gaf aan niet schuldig te zijn. Dat is tegenstrijdig. Wij weten ook 100 procent zeker dat hij schuldig is en willen daarom dat hij 18 jaar krijgt. Geen enkele straf is evenveel waard als het leven van Jessy. We zullen haar nooit terugkrijgen.”

The post Familie doodgereden Jessy uit Wevelgem terug in België na uitstel proces: “Schandalig wat er gebeurd is” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Jongeren zwaargewond na joyride

Drie minderjarigen van 13, 15 en 16 jaar oud, raakten zondagmiddag zwaargewond op de parking van de vroegere Makro in Deurne. De drie, twee broers en een vriendje,waren het afgesloten deel van de voormalige Makro-parking binnengedrongen. De parking wordt gebruikt door verschillende garagebedrijven om voertuigen te stallen. De jongeren gingen vervolgens op zoek naar een voertuig dat niet slotvast stond

Lees meer »

Opgepast voor fraude door ‘kaartophalers’: parket van Antwerpen verwacht piek tijdens zomervakantie

Bankenfederatie Febelfin en het parket van Antwerpen waarschuwen donderdag voor fraude door zogenaamde kaartophalers. Daarbij doen criminelen zich voor als bankmedewerkers en proberen ze thuis langs te komen om de bankkaart en pincode van slachtoffers in handen te krijgen. Het parket van Antwerpen ziet momenteel al een stijging van het aantal feiten en verwacht een piek tijdens de zomervakantie.

Lees meer »

Opnieuw veel Franse sfeer bij ‘t Zudn van Vrankrik in Pittem: “Mediterrane gezelligheid”

Op zondag 14 juli organiseren het oudercomité en de leiding van Chiro ‘t Kartouchke voor de 21ste keer het inmiddels traditionele ‘t Zudn van Vrankrik op het binnenplein van de oude jongensschool in de Eikeldreef. Ook deze editie zal met spijs, drank en muziek weer de mediterrane gezelligheid naar Pittem worden gebracht.
The post Opnieuw veel Franse sfeer bij

Lees meer »

Borstklinieken Ieper en Veurne smelten samen

De twee Westhoekziekenhuizen, Jan Yperman en az West, bundelen de krachten voor borstkankerbehandelingen. De recent gewijzigde wetgeving voor de erkenning van borstklinieken heeft de ziekenhuizen ertoe aangezet om een alliantie aan te gaan ten voordele van de patiënten in de Westhoek. De twee bestaande borstklinieken smelten samen tot borstkliniek Westhoek.
The post Borstklinieken Ieper en Veurne smelten samen appeared

Lees meer »

Spotify verwijdert pro-Russische artiesten – Washington kondigt nieuw militair hulppakket van 2,3 miljard dollar aan voor Oekraïne

De Hongaarse premier Viktor Orbán bezoekt vandaag Kiev, waar hij de Oekraïense president Volodymyr Zelensky ontmoet. Dat meldt de Britse krant ‘Financial Times’. Het bezoek van Orbán, een uitgesproken criticus van de westerse militaire hulp aan Oekraïne, volgt een dag nadat Hongarije het roulerende voorzitterschap van de Europese Unie heeft overgenomen. Lees hier de ontwikkelingen van dinsdag 2 juli terug.

Lees meer »

Vader en zoon James gaan officieel samenspelen: LeBron tekent tweejarig contract bij LA Lakers ter waarde van bijna 100 miljoen euro

De NBA-ster LeBron James (39) heeft een nieuw contract getekend bij de LA Lakers voor twee jaar en een bedrag van 104 miljoen dollar (ongeveer 96,45 miljoen euro). Dat betekent dat hij vanaf oktober samen met zijn zoon Bronny James (19) op het parket zal staan. Ze worden in principe het eerste vader-zoon duo zijn in de geschiedenis van het

Lees meer »

Fernand maakt kunstwerkjes met brokstukken gecrashte bommenwerper: “Het is belangrijk dat wij lessen uit het verleden koesteren”

Het verhaal van de crash van de Amerikaanse bommenwerper B-24 Liberator die op 24 juni 1944 crashte tussen Wulpen en Oostduinkerke werd op een bijzondere manier weer actueel. Dat kwam door een toevallige vondst van Guy Marteel, een gepassioneerde metaaldetectorist. Kunstenaar Fernand Vanderplancke zorgde voor de kers op de taart en maakte van de gevonden brokstukken unieke kunstwerkjes met een

Lees meer »

Sinn Fein voor het eerst grootste partij van Noord-Ierland

De Iers-nationalistische partij Sinn Fein is bij de Britse parlementsverkiezingen van donderdag voor het eerst de grootste partij geworden in Noord-Ierland, meldt BBC. De partij won net zoals de vorige verkiezingen in 2019 zeven zitjes in het parlement, maar stuurt traditiegetrouw niemand naar Londen.

Lees meer »

“Fenomenale show van een rasechte legende vergezeld door een geweldige band”: dit was Bruce Springsteen in Werchter

Bruce Springsteen heeft voor het tweede jaar op rij zijn opwachting gemaakt op de wei van Werchter. Vorig jaar diende hij als afsluiter van TW Classic, dit jaar draaide het helemaal rond the Boss zelf. Thibault Christiaensen van Studio Brussel was erbij en werd naar eigen zeggen omvergeblazen door de performance. “Springsteen is niet van deze wereld. Wat een fenomenale

Lees meer »

Grens tussen Frankrijk en België gaat in tien gemeentes dicht tijdens wedstrijd op EK voetbal

Tijdens de wedstrijd tussen Frankrijk en België – in de achtste finale op het EK voetbal in Duitsland – zullen verschillende wegen over de grens tussen Frankrijk en België afgesloten worden. Dat kondigen tien gemeentebesturen van plaatsen langs de Frans-Belgische grens aan, waaronder twee Belgische: Komen-Waasten en Wervik. Zo willen de gemeentebesturen mogelijke onregelmatigheden verhinderen.

Lees meer »