Eerste vluchtelingen aangekomen in Alveringems opvangcentrum: “Hen zo snel mogelijk integreren”

In het vroegere woonzorgcentrum Clep in de Gapaard in Alveringem zijn de eerste vluchtelingen aangekomen. Het gaat om een gezin uit Syrië met zes personen. Dat laat de organisatie Fedasil weten die het beheer van het gebouw in handen neemt. Bevoegd schepen Karolien Avonture (GemeentebelangenCD&V) is vooral opgelucht dat het gebouw zo niet leeg komt te staan.

Het eerste gezin met zes kinderen is veilig aangekomen in het pas ingerichte opvangcentrum Clep in Alveringem. Daar was tot voor kort het Lokaal Opvang Initiatief (LOI) gehuisvest. “We coördineerden dat met het OCMW”, reageert schepen Avonture.

“Er was plaats voor 50 alleenstaande mannen. We kozen specifiek voor die doelgroep omdat er geen constante permanentie was. De taak evolueerde naar het vinden van huisvesting en dat was niet de bedoeling. Nu heeft Fedasil het beheer van het gebouw op zich genomen wat de druk op onze eigen medewerkers vermindert. Bovendien komt het gebouw zo ook niet leeg te staan. Het pand ligt namelijk in landbouwgebied en is zonevreemd maar een opvanginitiatief mag er wel komen.”

Tot 111 vluchtelingen

Fedasil kan er in eerste instantie 88 mensen opvangen. “Dit najaar plannen we nog extra douches en een open onthaal. Na die werken kunnen er tot 111 vluchtelingen onderdak vinden in Alveringem”, zegt opstartdirecteur Sofie Desseyn.

“Het gaat uitsluitend om hervestigde vluchtelingen. Dat zijn personen die overgebracht worden van het land waar ze bescherming zochten naar een land, hier dus België, dat aanvaard heeft om hen op te nemen. Die mensen hebben dus al de papierwinkel doorlopen. Ze zullen gemiddeld zes tot acht weken in Alveringem verblijven.”

Interne integratiecursus

In die periode biedt Fedasil intern een integratiecursus aan. “De vluchtelingen moeten die verplicht volgen gedurende drie dagen per week”, laat Sofie weten.

“Verder onderhouden ze ook zelf het gebouw en bekommeren ze zich om hun gezin. De kleuters en kinderen gaan naar Alveringemse basisscholen en de tieners zijn welkom in de Okanklassen in Veurne. In het centrum is er dag en nacht permanentie. We hebben nu een poule van 23 medewerkers. Na de verbouwingswerken trekken we dat op naar 27. Binnenkort starten we ook een vrijwilligerswerking voor de ondersteuning bij de integratie. Dat gaat van taalondersteuning tot naar de winkel gaan.” (GUS)

Wie zich reeds als vrijwilliger wilt aanmelden, kan hiervoor mailen naar [email protected].

The post Eerste vluchtelingen aangekomen in Alveringems opvangcentrum: “Hen zo snel mogelijk integreren” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Recordaantal animatoren voor speelpleinwerking Tistof in Wervik en Geluwe: “Sommigen zijn hier al zeven jaar aanwezig”

Maandag 1 juli gaat speelpleinwerking Tistof opnieuw van start in Wervik en Geluwe. Een vaste waarde tijdens de zomervakantie. “We kunnen met trots aankondigen dat we een recordaantal animatoren hebben klaarstaan om kinderen een onvergetelijke zomer te bezorgen”, aldus jeugdconsulent Rein De Jongh. “Het gaat om een zestigtal jongens en meisjes.” Zaterdag was er in de stadszaal Oosthove een vormingsdag.

Lees meer »

Biden lijkt jongste maanden “vaker, duidelijker en zorgwekkender” mist in te gaan volgens mensen die tijd met hem doorbrachten

De Amerikaanse president Joe Biden (81) is niet meer de man die hij was toen hij 3,5 jaar geleden aan zijn ambtstermijn begon. Dat blijkt uit een hele reeks gesprekken die de Amerikaanse krant ‘The New York Times’ had met mensen die de jongste maanden tijd met hem doorbrachten weg van het oog van de camera’s. Volgens hen lijkt de

Lees meer »

Gehavende Thor De Baene ambieert ereplaatsen in Vichte: “Blij dat ik meer kan dan gewoon in het peloton blijven”

Thor De Baene koerst komende zondag voor eigen volk in de junioreskoers van Vichte. Als alles goed gaat tenminste, want afgelopen weekend kwam hij zwaar ten val in de Acht van Bladel, met veel averij als gevolg. De tweedejaarsjunior was nochtans best tevreden over zijn seizoen en hoopt de komende weken en maanden nog eens dichte ereplaatsen in de wacht

Lees meer »

Bellingham en Kane redden Engeland van roemloze aftocht tegen Slovakije

Engeland zit nog in het toernooi. Meer dan een uur leken The Three Lions op weg naar huis tegen een enthousiast Slovakije, maar in minuut 95 achtte Jude Bellingham zijn moment gekomen. Met een omhaal behoedde hij de Engelsen van de nederlaag. De Slovaken waren aangeslagen en kregen na één minuut in de verlengingen de winnende treffer van Harry Kane

Lees meer »

Het EK van Koen Casteels doorgelicht: “Hij hoeft niemand nog iets te bewijzen”

“Niet vaak naar de Bundesliga gekeken, zeker?” Op zijn manier is Koen Casteels (32) in Duitsland meester van de situatie. Fijntjes slaat een ondergewaardeerde doelman terug bij de Rode Duivels: Keep calm and carry on. Hoe de kalmte van coole Casteels steeds meer bewondering oproept. Uw krant analyseerde nog eens zijn vijf belangrijkste ingrepen op het Europees Kampioenschap. En hoe

Lees meer »

Oproep | gebruikt u benzodiazepines?

Benzodiazepines worden vaak voorgeschreven omdat ze kalmerend werken, de slaap bevorderen of angsten remmen. Veel Belgen maken er gebruik van. Er wordt evenwel gewaarschuwd voor het verslavende karakter van deze middelen en voor mogelijke bijwerkingen. De overheid probeert het gebruik terug te dringen.

Lees meer »