Wijkgezondheidscentrum Voorland is verhuisd

Begin september heeft wijkgezondheidscentrum (WGC) Het Voorland zijn intrek genomen in de Cirkelstraat 8. Ze blijven dus in het hart van het stadscentrum gevestigd, waardoor er voor de patiënten nauwelijks iets wijzigt. Buurtbewoners kunnen terecht bij het centrum voor eerstelijnsgezondheidszorg.

Toegankelijker

“We zijn blij met de uitbreiding van ons team en het feit dat we nu ook over meer fysieke ruimte beschikken dan in de Brabantstraat het geval was”, vertelt Els Van der Looven, huisarts bij het WGC. “Het gebouw is een stuk toegankelijker: er is een automatische inkomdeur, alle consultatieruimtes bevinden zich op de gelijkvloerse verdieping, er is een rolstoeltoegankelijk toilet, … We kunnen ook meer disciplines aanbieden dan voordien.”

Het centrum heeft drie vaste huisartsen en een arts in opleiding. “Daarnaast hebben we drie verpleegkundigen binnen het team, waarvan eentje zich heeft bijgeschoold tot diabetes-educator. Naast onze twee onthaalmedewerkers kunnen we ook terugvallen op een vijftal vrijwilligers.”

Voor wie zich aansluit bij een WGC betaalt de mutualiteit een forfaitair bedrag per patiënt, waardoor zij niet hoeven te betalen voor een consultatie. “Ons centrum is er voor alle mensen die in het centrum wonen met als begrenzing de zee, het Maria-Hendrikapark en de Koninginnelaan. Iedereen is bij ons welkom: jong, oud, arm of rijk. Het enige wat je moet doen is een overeenkomst afsluiten.”

wegwijs maken

“Oostende telt heel wat senioren, waarvan een groot deel pas op latere leeftijd in de stad zijn komen wonen. Vaak hebben ze daardoor geen huisarts en ook geen sociale omkadering”, legt Van der Looven uit. “Daarom is het zeker nuttig dat we ook een maatschappelijk werker hebben binnen onze organisatie, die overigens een bureau deelt met onze diëtiste. Jason helpt heel wat mensen de weg te vinden in het kluwen van de sociale kaart. Na een ziekenhuisopname zijn veel mensen aangewezen op vervoer of thuishulp, en patiënten hebben vaak ook nood aan hulp bij de administratie. Daar helpt hij allemaal bij. We houden ook regelmatig teamoverleg en hebben daarvoor nu een aparte vergaderzaal.”

“Naast de consultaties nemen wij ook onze preventieve rol op. We organiseerden al een aantal informatieavonden, onder andere over voeding bij kinderen en hoe omgaan met zwangerschap en de periode daarna. Deze activiteiten staan open voor alle ingeschreven patiënten.”

Huisbezoeken per fiets

Het centrum beschikt nu over een overdekte parkeerplaats waar de medewerkers hun fietsen kunnen stallen. “Alle huisbezoeken verlopen immers per fiets”, vertelt Van der Looven. “Daardoor ondervinden wij ook geen hinder van het nieuwe mobiliteitsplan. Onze patiënten wonen natuurlijk allemaal binnen het centrum, dus ver fietsen is het nooit.” (CWO)

The post Wijkgezondheidscentrum Voorland is verhuisd is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

KIJK. “Mentaal grootste uitdaging van mijn leven, want je moet urenlang geconcentreerd zijn”: Spanjaard beklimt 82 bergtoppen in 19 dagen tijd

De Spanjaard Kilian Jornet is erin geslaagd om in 19 dagen tijd 82 bergtoppen in de Alpen te beklimmen, allemaal toppen van 4000 meter. En alsof dat nog geen ongelooflijke prestatie op zich is: na elke beklimming sprong hij op zijn fiets om naar de voet van de volgende berg te fietsen, om die vervolgens weer te beklimmen. “Dit project

Lees meer »

Moeilijke avondspits: afrit E403 Torhout afgesloten na botsing tussen Lijnbus en twee voertuigen

Op de afrit van de E403 in Torhout gebeurde vrijdagmiddag rond 16.30 uur een verkeersongeval waarbij een Lijnbus en twee voertuigen betrokken waren. Het ging om een kop-staartbotsing bijna bovenaan de brug om naar Torhout te rijden. Op de Lijnbus zaten geen passagiers, in een van de wagens raakte iemand lichtgewond.
The post Moeilijke avondspits: afrit E403 Torhout afgesloten

Lees meer »

Inwonende vriend komt elke ochtend thuis met zakken vol horloges, juwelen en werkmateriaal: “Ik wist niet dat het gestolen goederen waren”

Een 61-jarige Oostendenaar blijft ontkennen dat hij iets afwist van gestolen buit opgestapeld in zijn appartement. Zijn vriend die bij hem logeerde, ging elke avond weg en kwam ’s morgens terug met zakken vol dure spullen. “Toch had ik geen vermoeden dat het om gestolen goed ging.”
The post Inwonende vriend komt elke ochtend thuis met zakken vol horloges,

Lees meer »

Eva Teetaert start schooljaar als nieuwe directeur van ZoWe: “Studenten intensief begeleiden tot aan het bed van de patiënten”

De 460 studenten van ZoWe werden maandag verwacht voor de start van het nieuwe schooljaar. De school biedt een graduaatsopleiding voor verpleegkundigen aan in Oostende en Brugge. Het is ook meteen de eerste schooldag van Eva Teetaert als directeur. “Onze sterkte is dat we de studenten intensief begeleiden tot aan het bed van de patiënten.”
The post Eva Teetaert

Lees meer »

Pro Nieuwpoort is klaar voor de grote uitdaging

Pro Nieuwpoort heeft een volledige kandidatenlijst voor de lokale verkiezingen van volgende maand voorgesteld. “Mijn ambitie was om een volwaardige lijst samen te stellen die een geloofwaardig alternatief kan zijn voor het huidige bestuur”, vertelt Nicolas Vermote, lijsttrekker en kandidaat-burgemeester.
The post Pro Nieuwpoort is klaar voor de grote uitdaging appeared first on KW.be.

Lees meer »

Jaarlijkse hoogdag voor de BMW-liefhebbers in Lichtervelde

BMW Meet&Drive Lichtervelde bestaat intussen acht jaar. Het event werd opgestart in 2016 en is uitgegroeid tot een gevestigde waarde op de oldtimerkalender. Zo’n 140 BMW’s rijden op zondag 15 september in de voor- en namiddag een toer.
The post Jaarlijkse hoogdag voor de BMW-liefhebbers in Lichtervelde appeared first on KW.be.

Lees meer »