Vlaamse overheid wil maatwerk voor mensen met arbeidsbeperking promoten, Ivan verloor beide benen in een ongeval en is nu technisch tekenaar

Met een nieuwe campagne ‘Pracht van een werkkracht’ wil de Vlaamse overheid individueel maatwerk promoten voor mensen met een arbeidsbeperking. Meer dan 1.000 werkgevers en zelfstandigen dienen hiervoor een aanvraag in. Ivan Kindt uit Meulebeke werkt voor bouwbedrijf Vuylsteke-Eiffage. “Voor ik mijn beide benen verloor door een ongeval werkte ik hier als ploegbaas. Erna kan ik nu deze nieuwe functie van technisch tekenaar invullen. Ik ben enorm trots dat ik dit kan doen.”

“Wij moéten niet werken, wij wíllen werken”, dat is de slogan van de nieuwe campagne van de Vlaams overheid. Maar liefst 30.000 mensen met een arbeidsbeperking zoeken naar een job, zo’n 17 procent van de werkzoekenden. Maar dat is niet zo simpel. “Het is een grote uitdaging om een werkgever te vinden, die ziet wat mensen wél kunnen in plaats van wat ze niet kunnen. Of er zijn ook nog drempels, die mensen met een beperking tegenhouden om de sprong naar een job als zelfstandige te wagen. En dat moet veranderen”, stelt minister van Werk, Jo Brouns (CD&V).

“Ik werkte hier als ploegbaas, maar door een ongeval verloor ik mijn beide benen. Nu ben ik technisch tekenaar”

Zes duo’s vanuit heel Vlaanderen vertellen zij hoe zij dankzij individueel maatwerk toch aan de slag kunnen met hun arbeidsbeperking. Hun verhalen gaan van een dubbele beenamputatie zoals bij Ivan tot gehoorproblemen of autismespectrumstoornis. “Het is belangrijk om iedereen alle kansen te geven om in een juiste werkomgeving aan de slag te gaan, ook voor wie dat op het eerste gezicht soms minder evident lijkt.”

Het was voor Ivan Kindt uit Meulebeke ook heel lang aanpassen. “Ik was aan de slag als ploegbaas bij het bouwbedrijf Vuylsteke-Eiffage. Door een ongeval heb ik mijn beide benen verloren. Maar daarna had ik het geluk dat ik een nieuwe functie kon invullen in hetzelfde bedrijf. Nu ben ik technisch tekenaar en ik ben enorm trots telkens ik na mijn ontbijt mijn twee protheses kan aantrekken en zelf met mijn eigen auto naar mijn eigen job kan rijden.”

Giovanni Vandenborre is gedelegeerd bestuurder bij Vuylsteke-Eiffage en hij is ook heel blij dat Ivan na zovele jaren en alles wat hij heeft meegemaakt nog steeds aan de slag is bij hen. “Ivan heeft dankzij zijn ongeziene motivatie een positieve invloed op het hele bedrijf.”

Aanpassingen op de werkvloer

Naast de motivatie is er voor mensen met een arbeidsbeperking ook vaak nood aan verschillende aanpassingen op de werkvloer – al dan niet zichtbaar. Daarom zal de Vlaamse overheid 130 miljoen euro vrijmaken om werkgever, werknemers met een arbeidsbeperking en hun collega’s te ondersteunen. In de afgelopen 2,5 maanden hebben al meer dan 1.000 werkgevers en zelfstandigen een aanvraag ingediend voor individueel maatwerk voor een of soms zelfs meerdere werknemers met een arbeidsbeperking.

Dat kan dan gebruikt worden voor extra begeleiding voor werk op maat met aanpassingen in het uurrooster of voor extra begeleiding van de betreffende werknemer door een collega of andere dienstverlener.

“Met individueel maatwerk maken we meer maatwerk op de werkvloer mogelijk voor mensen met een arbeidsbeperking. Dat de vraag en de wil er zijn bij zowel zelfstandigen, werkgevers als werknemers, bewijzen de vele aanvragen. Sinds begin juli hebben meer dan 1.000 werkgevers en zelfstandigen een aanvraag voor individueel maatwerk ingediend. Voor alle dossiers wordt nagegaan welke ondersteuning en begeleiding we vanuit de Vlaamse overheid kunnen aanbieden. Want we zijn er rotsvast van overtuigd dat een werknemer met een arbeidsbeperking een versterking kan zijn op iedere werkvloer”, besluit Brouns.

The post Vlaamse overheid wil maatwerk voor mensen met arbeidsbeperking promoten, Ivan verloor beide benen in een ongeval en is nu technisch tekenaar is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Krommenhaak viert kermis met onder meer opening nieuw wandelpad

Komend weekend is er weer kermis op De Krommenhaak en de nabije wijken in Torhout. Het kermiscomité heeft een gevulde affiche klaar met zowel vertrouwde ingrediënten als enkele nieuwigheden.
The post Krommenhaak viert kermis met onder meer opening nieuw wandelpad appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Zelfs naar onze vrouwen werd met bier gegooid”: bij de Engelsen reageerden fans na affluiten nog vijandiger

Moesten de Rode Duivels het na de alles behalve zaligmakende draw tegen Oekraïne doen met boegeroep, dan was de reactie van de Engelse fans na de trieste bedoening tegen Slovenië (0-0) nog wat anders. Niet alleen bondscoach Gareth Southgate kreeg bierbekers naar zich gegooid toen hij de fans ging bedanken, ook de Engelse spelersvrouwen zagen hoe “vanuit alle hoeken” bekers

Lees meer »

Gloednieuwe partij ‘Van en voor het volk’ in Wielsbeke krijgt verder vorm: “Al tiental kandidaten op lijst”

De nieuwe partij VVV, Van en Voor het Volk in Wielsbeke krijgt verder vorm. Initiatiefnemers Kurt Malysse en Filip Dinneweth konden al een tiental mensen warm maken om op hun lijst te staan. Ook het programma komt stilaan in een definitieve plooi te liggen.
The post Gloednieuwe partij ‘Van en voor het volk’ in Wielsbeke krijgt verder vorm: “Al

Lees meer »

“Mensen schrikken van prijzen, maar Natalia is een kleine kmo”: Natalia pakt uit met straffe productie voor zomertour

“Geloof ons. Dit wordt ongezien voor een Vlaamse act.” Team Natalia zit klaar. Zaterdag viert de zangeres een eerste keer haar twintig zomers als artieste en op de tour werd geenszins beknabbeld. “Qua licht en techniek trekken we de Lotto Arena door naar festivals”, klinkt het. “Een serieuze investering, maar ook productioneel bijzonder indrukwekkend. Sommige organisatoren hebben nu al stress”.

Lees meer »

Opvoeder gewond nadat proclamatie uit de hand loopt

Een leerling van een middelbare school in het West-Vlaamse Gistel heeft tijdens de proclamatie van de laatstejaars een glas naar zijn opvoeder gegooid. Die liep daarbij een diepe snee in de nek op en moest naar het ziekenhuis worden gebracht. De politie kwam de gemoederen bedaren en stelde een proces-verbaal op tegen de minderjarige leerling. Maar de directrice van de

Lees meer »