VKSO Zerkegem viert 50-jarig bestaan: “Een gezellige vereniging met lokale verankering”

VKSO Zerkegem werd in 1973 opgericht onder impuls van Sport en Ontspanning Zerkegem. De voetbalploeg van weleer was verdwenen, maar er bleek een hernieuwde nood aan een voetbalploeg. Jaren was Zerkegem het zwakke broertje in vierde provinciale, nu is het een stevige derdeprovincialer met een uitgebreide jeugdwerking.

Georges Lievens was er, naast voorzitter Marcel Declerck en Hugo Maes, als een van de stichters van meet af aan bij. In de beginjaren was Georges de secretaris, maar ook speler-trainer en manusje-van-alles bij de ploeg. Nog altijd is de man, die stichter en bezieler was van zovele verenigingen in Zerkegem, elk weekend te vinden op de Zerkegemse voetbalvelden. “Ja, ik doe altijd de was van de voetbalkledij, dweil de kantine en ben supporter van elk van onze voetbalploegen.”

Oudenburg

“In de jaren ‘60 van de vorige eeuw speelden heel wat Zerkegemnaars bij de buren van White Star Oudenburg, omdat onze voetbalploeg was stopgezet. Er was zelfs een seizoen dat 9 van de vaste basisspelers van Oudenburg eigenlijk Zerkegemnaars waren!” Onder impuls van Sport en Ontspanning Zerkegem werd besloten om opnieuw een voetbalploeg op te starten. De uitrusting was groen-zwart, een groene trui met een zwarte short omdat deze minder vlug vuil werd dan een witte. “We speelden eerst op een weide achter de pastorietuin. We bouwden er een houten gebouwtje, dat dienst deed als kantine en als kleedkamers. Pas in 1994 kregen we dit terrein, kleedkamer en kantine van het gemeentebestuur. Er was een hoofdterrein en een duiveltjesterrein. In het liefhebbersvoetbal haalden we mooie prijzen, maar na onze aansluiting bij de KBVB vertoefden we voornamelijk in vierde provinciale”, zegt Georges. “Sportief hoogtepunt was het seizoen 2008-2009, toen we promoveerden naar derde provinciale, om na twee jaar terug te zakken naar vierde.” Lange tijd was het niet echt sexy om bij VKSO Zerkegem te spelen, maar de club bracht toch spelers als Dennis Viaene in eerste nationale. Anno 2023 is de voetbalclub een stevige club in derde provinciale en kent het een uitgebreide jeugdwerking.

VKSO Zerkegem anno 1973-1974. Deze ploeg speelde toen kampioen in het middenkustverbond liefhebbersvoetbal. Op de foto zien we boven v.l.n.r. Paul Allemeersch (+), Martin Eeckeloo, Raf Vanhoenacker, Roland Vanhessche (+), Freddy Delancker, Frans Schaep en Hugo Maes (medestichter). Onder v.l.n.r. Gilbert Declerck, Norbert Cheyns, Daniel Strubbe (+) en Georges Lievens (medestichter). (repro Davy Coghe)

Familiaal

De 46-jarige Wim Feys is na Marcel Declerck en Patrick Ongenae slechts de derde voorzitter van VKSO Zerkegem. “Ikzelf heb jaren gevoetbald bij SK Eernegem”, zegt de Bekegemnaar. “Toen mijn drie zonen hier kwamen voetballen, was ik eerst supporter. Maar je weet hoe dat gaat. De voetbalkriebels waren niet weg en ik werd trainer, om wat later bestuurslid te worden. Nu ben ik al een jaartje voorzitter van VKSO. Vandaag de dag zijn we echt een bloeiende club, met de voorbije twee jaren een ledenstijging van 30 procent. Naast onze eerste ploeg, hebben we een beloften- en veteranenploeg en ploegen bij elke lichting van U6 tot en met U21. Deze 15 ploegen zijn goed voor zowat 220 spelers. Hier zie je vaak nog familieverbanden, met de zoon in een van de jeugdploegen, waarbij diverse generaties met elkaar verweven zijn door voetbal. We ijveren voor deze familiale sfeer en proberen zo ook de inschrijvingsprijs laag te houden. Met die 225 euro per jaar zitten we bij de laagste bijdragen uit de regio. We hebben sportieve ambities, dat is rustig meedobberen in derde provinciale, maar ook een sociale rol. Hier staat het kind, de jongere centraal. Dit kan dankzij de goede steun en medewerking van het gemeentebestuur. Voor ons als club, met een dynamisch bestuur, lukt het om de boel te runnen. Het moeilijkste is het vinden van goede trainers. Als je een geëngageerde trainer hebt voor je ploeg, dan slaat dit over op het voetbalplezier van het kind. En dan blijven ze voetballen bij ons. We willen een gezellige vereniging met lokale verankering zijn, en blijven.”

Feest

Tijdens het weekend van vrijdag 22 tot en met zondag 24 september viert VKSO het 50-jarig bestaan. Op zaterdagavond is er een feestmaaltijd in zaal Sarkoheem. Kaarten zijn te koop in de kantine. En op zondag 24 september worden de eerste honderd bezoekers getrakteerd op een taart. Als het sportief wat meezit, speelt VKSO dan voor de leidersplaats in derde provinciale. (PA)

The post VKSO Zerkegem viert 50-jarig bestaan: “Een gezellige vereniging met lokale verankering” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Kathleen Vermang is verruimingskandidaat op lijst Team Bredene: “Ik wil ook buiten het onderwijs mijn steentje bijdragen”

Kristof Vermeire, kopman van Team Bredene, heeft onlangs een nieuwe verruimingskandidaat voor zijn lijst voorgesteld. Het gaat om Kathleen Vermang, onderwijzeres aan de Oostendse GO!-basisschool Vogelzang. “Ik vond het moment aangebroken om iets te doen voor mijn gemeente”, verklaart Kathleen haar debuut in de lokale politiek.
The post Kathleen Vermang is verruimingskandidaat op lijst Team Bredene: “Ik wil ook

Lees meer »

Strandloop Zeebrugge opent Loopcriterium van de Kust: “Het zou mooi zijn weer 400 lopers te mogen verwelkomen”

De Vlaamse kustgemeenten slaan ook dit jaar weer de handen in elkaar voor de organisatie van het Loopcriterium van de Kust. In juli en augustus zullen tien wedstrijden op en naast het strand plaatsvinden. Zeebrugge bijt de spits af op vrijdag 5 juli met de traditionele Strandloop.
The post Strandloop Zeebrugge opent Loopcriterium van de Kust: “Het zou mooi

Lees meer »

Bruno (61) maakt einde aan drie generaties gezouten vlees: slagerij Mahieu in Deerlijk stopt er na meer dan 70 jaar mee

Slagerij Mahieu in de Kerkstraat in Sint-Lodewijk stopt ermee. Drie generaties een ambachtelijke zaak van vader op zoon en met als grote specialiteit het gezouten vlees. “Het doet nu meer en meer pijn en voel ik er mij niet gelukkig mee. Maar de beslissing is genomen. Ik heb nu zelfs van bepaalde eigen bereidingen niets meer te koop”, vertelt Bruno

Lees meer »

Gerechtspsychiater Paul Lodewyck zwaait na veertig jaar af: “Met iemand als Alexander Dean zie ik het niet meer goed komen”

Na ruim veertig jaar in opdracht van het gerecht in het hoofd te hebben gekeken van moordenaars, brandstichters, verkrachters, agressievelingen en andere criminelen, gaat psychiater en criminoloog Paul Lodewyck (75) met pensioen. “Welke les ik trek uit veertig jaar forensische psychiatrie? Dat de mens potverdorie een ingewikkelde maar fascinerende constructie blijft.”
The post Gerechtspsychiater Paul Lodewyck zwaait na veertig

Lees meer »

China beschuldigt twee oud-ministers van Defensie van corruptie

De Communistische Partij van China (CPC) heeft twee voormalige ministers van Defensie, die al maanden niet meer in het openbaar zijn verschenen, uit de partij gezet wegens beschuldigingen van corruptie. Li Shangfu en Wei Fenghe zijn uit de partij gezet wegens “ernstige schendingen van de partijdiscipline en de wet”, meldde het staatspersbureau Xinhua donderdag.

Lees meer »

Ouders komen in tranen aan op laatste schooldag na drama met verdronken jongen (7): “Iedereen is in shock”

Wat een feestelijke afsluiter moest worden van het schooljaar, werd bij basisschool Mikado in Borgerhout een dag van rouw. Bij een uitstap naar recreatiedomein De Mosten in Hoogstraten verdronk donderdag een 7-jarige leerling. “Iedereen is in shock”, reageert gedelegeerd bestuurder Geert Van Kerckhoven. “Onze zorg gaat in de eerste plaats uit naar de ouders, de leerlingen en ook het schoolteam.”

Lees meer »

Federaal parket wil niemand vervolgen na Operatie Kelk: “Opnieuw grote klap voor slachtoffers”

Als het van het federaal parket afhangt, zal geen enkel kopstuk van de kerk zich voor de rechtbank moeten verantwoorden na Operatie Kelk, het onderzoek naar seksueel misbruik in de kerk. Volgens de eindvordering van het parket zijn de meeste zaken intussen verjaard. Bovendien zijn verschillende verdachten intussen overleden, of ze werden al eens berecht en kunnen dus niet opnieuw

Lees meer »

Er komt einde aan 14 jaar conservatief bewind in Groot-Brittannië: “Het VK zal anders voelen, daar ben ik van overtuigd”, reageert expert

14 jaar conservatief beleid heeft de Britten arm, ziek en boos gemaakt. En daarom gaan ze straks massaal stemmen voor oppositiepartij Labour. Volgens de laatste peilingen staat het Verenigd Koninkrijk een heuse politieke aardverschuiving te wachten. “De Britten willen verandering”, zegt correspondente Lia van Bekhoven. Maar zal die er ook komen? En is er een kans dat de Brexit wordt

Lees meer »

Fernand maakt kunstwerkjes met brokstukken gecrashte bommenwerper: “Het is belangrijk dat wij lessen uit het verleden koesteren”

Het verhaal van de crash van de Amerikaanse bommenwerper B-24 Liberator die op 24 juni 1944 crashte tussen Wulpen en Oostduinkerke werd op een bijzondere manier weer actueel. Dat kwam door een toevallige vondst van Guy Marteel, een gepassioneerde metaaldetectorist. Kunstenaar Fernand Vanderplancke zorgde voor de kers op de taart en maakte van de gevonden brokstukken unieke kunstwerkjes met een

Lees meer »

Bouchez: “Volledig legitiem dat De Wever premier zou worden”

Het zou “volledig legitiem” zijn moest N-VA-voorzitter Bart De Wever premier worden. Dat zei MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez voor het gesprek met de vijf partijen bij de Nationale Bank. “Wij hebben geen veto’s tegen bepaalde personen, zeker niet tegen personen van een democratische partij”, zei Bouchez.

Lees meer »