Tim Meeusen al twee jaar aan de slag bij BORA-hansgrohe: “Ik doe vooral scoutingswerk”

Talentscout en developmentcoach. Officieel is dat de functie van ex-renner Tim Meeusen (45) bij het Duitse WorldTourteam BORA-hansgrohe. De vlag dekt de lading niet helemaal, want hij doet zoveel meer dan dat.

“Veel zaken binnen het team”, begint Meeusen een hele opsomming. “Het scoutingswerk is de hoofdzaak. Van nieuwelingen tot en met de profs. In het voorjaar ga ik mee met onze profs. Van Omloop Het Nieuwsblad tijdens het openingsweekend tot en met Luik-Bastenaken-Luik: het hele voorjaar heb ik een ondersteunende rol binnen de WordTourploeg. Dat omvat parcoursverkenningen in de winter tot plannen opstellen waar onze auto’s moeten staan om de renners te bevoorraden.”

In datzelfde voorjaar stond Tim Meeusen ook langs de kant van de weg tijdens Kuurne-Brussel-Kuurne en Nokere Koerse, de eerste UCI-wedstrijden voor junioren in Vlaanderen. “Jaarlijks staan we in voor twee oefenkampen voor zes jonge renners in het Oostenrijkse Ötztal”, verduidelijkt hij. “We brengen enkele beloften en junioren samen om hen te testen. Dit keer was daar zelfs een nieuweling bij. Op die bijeenkomsten gaat het er heel los aan toe. Daarin proberen we uit te vissen hoe die jongens functioneren, of ze bij de ploeg zouden passen. Voor mij heel leuk om te doen.”

Uijtdebroeks

Meeusen is al sinds 2014 freelance aan het werk voor de ploeg, toen nog bij de voorloper Team NetApp. Intussen is hij bezig aan z’n tweede voltijdse jaar in dienst van BORA-hansgrohe. Dat Cian Uijtdebroeks, het twintigjarige talent dat momenteel bezig is aan de Vuelta, bij de Duitse ploeg aan een carrière timmert, is deels de verdienste van Meeusen.

“Met Cian heb ik, net als met Danny van Poppel, elke dag contact”, vertelt Meeusen. “Zo heb ik vorig jaar met Cian elke etappe van de Ronde van de Toekomst verkend. Een rittenkoers die hij won. Jordi Meeus, die op de Champs Elysées de slotrit van de Ronde van Frankrijk op z’n naam zette, logeerde in het voorjaar bij mij. Samen hebben we een aantal klassiekers verkend. Ook onze jonge Duitser Luis-Joe Lührs verbleef hier. Alle renners zijn bij mij welkom.”

Verbindingspersoon

Hij ziet zichzelf een beetje als verbindingspersoon tussen renners en het management van BORA-hansgrohe. Dat hij een talenknobbel heeft, is een voordeel. Tim Meeusen kan zich niet alleen uiten in het Nederlands en Engels, maar spreekt ook vloeiend Frans, Duits en Italiaans. “En ik probeer ook nog wat beter Spaans te praten”, gaat hij verder. “Een gesprek van vijf minuten met een renner in het Spaans is geen probleem. In het Spaans een discussie aangaan met een manager is een stuk moeilijker. Vandaar dat ik probeer me verder te bekwamen in die taal. Ook omdat steeds meer Zuid-Amerikanen de weg richting het profpeloton vinden.”

Aspiranten

Die talenknobbel is ook handig in gesprekken met mensen uit het zakenleven. In de Giro begeleidde hij drie dagen vips die door BORA-hansgrohe werden uitgenodigd. De laatste drie dagen van de Tour deed hij precies hetzelfde. “Het is iets compleet anders, maar ook dat vind ik bijzonder boeiend”, glundert Meeusen. “Zo leer ik de zakenwereld een beetje kennen. Verhalen van mensen die BORA (afzuigsystemen voor keukens, red.) verkopen zijn best interessant.”

Ook bij Meeusen thuis in Knesselare wordt veel over wielrennen gesproken. Want dochtertje Anna sprong op een koersfiets en rijdt bij de aspiranten. “Zo was ik recent getuige van de Ronde van West-Vlaanderen voor aspiranten”, vertelt Meeusen. “Anna rijdt bij KVC ’t Meetjesland. Ik sta versteld van wat dit kleine team allemaal doet voor hun meisjes en jongens.”

Ook met de Red Bull Juniors Brothers laat Tim Meeusen zich in. “Er waren meer dan duizend gegadigden. Zij moeten op Zwift enkele ‘koms’ (King of the Mountains, red.) nemen. De beste vijftien werden door Red Bull een week uitgenodigd in Salzburg. En de beste twee zullen in de toekomst, net als Wout van Aert en Tom Pidcock, koersen met een helm van Red Bull”, besluit Meeusen.

The post Tim Meeusen al twee jaar aan de slag bij BORA-hansgrohe: “Ik doe vooral scoutingswerk” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Ex-Red Flame geeft eerste interview na bekendmaking anorexia: “Je kreeg geen eten na de wedstrijd als je boven een bepaald gewicht zat”

“Een tegenspeler zei dat ik er ziek uitzag. Mijn kleren zakten af. Vanaf dan werd het enkel erger.” Heel Vlaanderen leeft mee met voormalige Red Flame Tine Schryvers (31) die vanochtend heeft bekendgemaakt dat ze al acht jaar met een eetstoornis worstelt. Nu geeft ze voor het eerst een openhartig interview waarin ze dieper ingaat op haar ziekte, én de

Lees meer »

Willy Cauwelier exposeert in bijna jarig Muze’um L in Rumbeke

Muze’um L in Rumbeke viert in september de tiende verjaardag en dat wordt nu al voorbereid met een expositie met werk van beeldend en conceptueel kunstenaar Willy Cauwelier. “Ik ben van bij het begin betrokken geweest bij het verhaal van ‘de meridiaan van de kunst’ dat wijlen Fernand Callebert uitgewerkt heeft.”
The post Willy Cauwelier exposeert in bijna jarig

Lees meer »

Conceptstore Boutique Ensemble opent de deuren in Brugge: “Unieke ontwerpen gemaakt vol passie en vakmanschap”

In de Noordzandstraat 77 in het centrum van Brugge opende conceptstore Boutique Ensemble de deuren. Onder impuls van een groepje Loppemse ondernemers vind je er de producten van 21 creatievelingen: van kaartjes en kaarsen tot keramiek, zwangerschapskledij en juwelen.
The post Conceptstore Boutique Ensemble opent de deuren in Brugge: “Unieke ontwerpen gemaakt vol passie en vakmanschap” appeared first on

Lees meer »

Vierde editie van Soirée Congé wordt nog groter: “Lounge en dansterrein worden uitgebreid”

Op vrijdag 12 juli vindt in Pittem de vierde editie van Soirée Congé plaats, op de vertrouwde locatie van DelmoFarm in de Meulebekestraat. Met een aantal nieuwigheden wil de organisatie nog meer mensen een spetterende avond bezorgen.
The post Vierde editie van Soirée Congé wordt nog groter: “Lounge en dansterrein worden uitgebreid” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Boete dreigt voor artsen die te veel antibiotica voorschrijven

Alle huisartsen die de afgelopen vijf jaar antibiotica hebben voorgeschreven, kregen deze week een brief van de ziekteverzekering (Riziv) in de brievenbus. Daarin staat hoe vaak ze de medicijnen hebben voorgeschreven, en of ze zich daarmee aan de richtlijnen hebben gehouden, zo staat zaterdag in De Standaard.

Lees meer »

Tennisser Zizou Bergs geplaatst voor Olympische Spelen: “Zullen met plezier afreizen naar Parijs”

Opluchting in het Belgische tenniskamp: met Zizou Bergs neemt deze zomer toch een landgenoot deel aan het olympische enkelspel. Dankzij een aantal afzeggingen haalde hij nipt de hoofdtabel. In het dubbelspel zijn het duo Sander Gillé en Joran Vliegen geselecteerd door de Internationale Tennisfederatie. Zij zien Parijs 2024 als een hoog doel, in tegenstelling tot Elise Mertens die zelf verzaakte

Lees meer »

Stad Veurne steunt ‘ByeByeGazon: “Goede voorbeeld geven”

Het Veurns stadsbestuur wil alle inwoners van Veurne stimuleren om bij te dragen tot een meer hittebestendig en biodivers klimaat door iedere tuin wilder en natuurlijker te maken. Dat is de kernboodschap van de actie #ByeByeGazon. Ook al zit MaaiMeiNiet er op, elke extra inspanning loont!
The post Stad Veurne steunt ‘ByeByeGazon: “Goede voorbeeld geven” appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Ik had diarree en legde daarom mijn GSM weg”: geen straf voor voyeur (35) die dames filmt in toiletten, wel vijf jaar burgerrechten kwijt

Een 35-jarige man uit Nieuwpoort die verschillende dames stiekem heeft gefilmd in toiletten op het strand van Nieuwpoort en Koksijde is schuldig bevonden door de rechter. De man krijgt evenwel geen straf, maar de gunst van de opschorting. Hij is wel voor 5 jaar zijn burgerrechten kwijt en moet één slachtoffer 1.000 euro schadevergoeding betalen. “Het was een bijzonder vies

Lees meer »

Biden keldert in de peilingen volgens gelekt memo Democraten

Joe Bidens kansen bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november zijn gekelderd, aldus Bloomberg, dat zich baseert op de nieuwssite ‘Puck’. Biden loopt ook voor het eerst achter op vicepresident Kamala Harris. Ook de Democraten Pete Buttigieg, minister van Transport, Gretchen Whitmer, gouverneur van Michigan, en Gavin Newsom, gouverneur van Californië, scoren beter dan Biden.

Lees meer »