Slager Marnick Baute en zoon Stijn van De Leilander fervente menners: “Het begon dankzij buurman”

De passie van slager Marnick Baute van De Leilander in de Bruggestraat en zoon Stijn: elke week zijn ze ergens op pad met paard en koets. Vorig weekend ontvingen ze gasten uit het verre Ravels die een toertocht doen. Ze verplaatsen zich met een tweespan en een tot koets omgebouwde caravan.

“Op dinsdag en woensdag is onze slagerij gesloten en ga ik wekelijks op dinsdag mee op wandeling met menclub De Westkant”, vertelt Marnick. “Eerst ging ik mee met mijn buur Raoul Vandaele die toen de uitbater was van restaurant Royal Axkit. Raoul is ondertussen 86 jaar. Mijn eerste paard kocht ik in 2005. Het liep eerst in Dikkebus, later in Kruiseke. Aan de overkant van onze slagerij huurden we in 2010 een grote weide en kochten het terrein vier jaar later. Het is hier meer dan een hectare groot. Het was de werkplek van tuinaanleg Stefaan Fournier zaliger.”

Marnick (56) groeide op in Geluveld, zijn echtgenote Martine Rousseau in Wijtschate. Hun enige zoon Stijn (30) werkt in maatwerkbedrijf ‘t Veer in Menen. “Ondertussen ment hij ook, hij leerde het aan mij”, vertelt vader Marnick trots. “Stijn verzorgt onze paarden. Hij is een harde werker.”

Toon en Carina

Marnick en Martine toonden zich vorig weekend gastvrij voor Toon Maandonks en Carina Martens. “Op 9 augustus vertrokken we thuis in Ravels, niet zo ver van de Nederlandse grens”, vertellen ze. “Tussen Turnhout en Tilburg. We toeren al meer dan twintig jaar rond. Met deze omgebouwde caravan sedert drie jaar. Twee jaar geleden waren we hier een eerste keer en kwamen via via in contact met Marnick. We bleven hier toen drie dagen en zijn gaan fietsen.”

Toen ze vrijdagnamiddag arriveerden in de Bruggestraat kwamen Toon en Carina van Rollegem (Kortrijk).

“Omdat het hard regende, hebben we gewacht tot de middag om daar te vertrekken”, vertelt Toon. “Het is hier ideaal, middenin de stad en toch in het groen. Marnick is heel gastvrij”, klinkt het bij Toon en Carine.

“We zitten hier rustig”, vertelt de slager. “Zelf hebben we vier paarden, twee merries van 4 en 11 jaar en twee ruien van 3 en 19 jaar.” Terwijl hij in zijn atelier charcuterie aan het maken was, maakte Marnick tijd om zijn gasten te verwelkomen. “Rond 4 uur begin ik al, het vlees moet afkoelen tegen dat het in de winkel ligt”, blikt hij terug op het ochtendgloren. “Het is de bedoeling dat we een tweede koets gaan aankopen voor Stijn.”

Naar De Palingbeek

Marnick trok dinsdag naar een wandeling in Beernem en volgende week staat Maldegem op het programma. “Nadien is het mijn beurt om het parcours uit te stippelen en trekken we naar het provinciaal domein De Palingbeek”, zegt hij. “We hebben de toelating voor doorgang. Ik organiseer twee tochten per jaar. In april trokken we de grens over naar Wambrechies.” De Westkant telt leden van overal. “Tot Maldegem en Brugge”, overloopt de slager. “Elke wandeling gaat gepaard met een maaltijd en natuurlijk een aperitief. Het doet me deugd om op dinsdag eens bij andere mensen te zijn. Iedereen helpt iedereen en er is niemand jaloers van een ander. Martine gaat soms mee tijdens ons verlof.”

Zondag zijn Toon en Carina vertrokken, richting Voormezele waar ze een slaapplaats bij vrienden hadden. De route ging deze week verder naar Poperinge en richting Nieuwpoort. Om dan via Vlissegem en Sijsele onze provincie te verlaten. “Dan wandelen we verderop naar Maldegem”, vertellen ze. “Wanneer we thuis zijn, weten we niet.”

Te volgen op Facebook

“Reken maar dat we weg zijn tot eind oktober, tot de klok wordt verzet (lees het winteruur, red.)”, vertelt Carina. “Al hangt het ook af hoe de gezondheid van de broer van Toon evolueert, want hij verblijft in het ziekenhuis.”

“Het is echt een passie, zolang de gezondheid het toelaat”, geeft Toon aan.

Marnick en zoon Stijn zijn alvast uitgenodigd voor een tegenbezoek in Ravels. “Dat komt wel”, zegt de slager die in Menen één van de weinig menners is. “Er wonen er nog in Wervik, Zillebeke en Roeselare”, vertelt hij.

Het koppel uit Ravels is op Facebook te volgen via ‘met de viervoetters door Nederland en België Frankrijk’. (EDB)

The post Slager Marnick Baute en zoon Stijn van De Leilander fervente menners: “Het begon dankzij buurman” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Griekenland maakt zesdaagse werkweek mogelijk in bepaalde sectoren

De nieuwe wet die het in bepaalde sectoren mogelijk maakt om zes dagen per week te werken, is sinds vandaag van kracht in Griekenland. Deze aanpassing verhoogt de maximale werkweek van 40 naar 48 uur voor werknemers binnen industriële bedrijven en de productiesector. De Griekse regering wil zo onder meer de arbeidstekorten aanpakken en zwartwerk tegengaan.

Lees meer »

Gerecht wil schot in de zaak: Sven Pichal (45) komt snel voor rechter

Sven Pichal (45) zal op dinsdag 9 juli voor de correctionele rechtbank in Antwerpen verschijnen. Het gerecht wil duidelijk dat er schot in de zaak komt, want pas drie weken geleden kreeg Pichal te horen dát hij voor de rechtbank zou komen. Nu is er dus al een datum geprikt. Maar wat zal er die dag dan precies gebeuren?

Lees meer »

Grote Markt in Lier krijgt nieuwe ledverlichting die van kleur kan veranderen: “Zal er een stuk frisser uitzien”

De Grote Markt in Lier krijgt volledig nieuwe verlichting. Onder andere de lichten aan de gevels van het stadhuis en de straatverlichting, worden vervangen door ledlampen die van kleur kunnen veranderen. "Zo willen we energie besparen, maar het esthetische is zeker ook van belang", klinkt het bij de stad. Tegen 2030 moet alle openbare verlichting werken op ledlampen.

Lees meer »

Nieuwe fietsroute in Menen is samenwerking over de grenzen heen

Fietsen, ontdekken en proeven. Dat zijn de ingrediënten voor de nieuwe fietsroute ‘Fietsen met smaak’. Het project, een unieke samenwerking tussen Menen en het Franse Halluin, loodst fietsers langs een traject van 36 kilometer, op ontdekking in de streek.
The post Nieuwe fietsroute in Menen is samenwerking over de grenzen heen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Marc Coucke versterkt greep op toeristisch imperium in Durbuy 

Alychlo, het investeringsbedrijf van ondernemer Marc Coucke, heeft de holding boven avonturenpark Adventure Valley en hotel Le Sanglier des Ardennes in Durbuy bijna volledig in handen. Dat maakt het bedrijf zelf bekend. Coucke investeerde de voorbije jaren samen met Bart Maerten en chef Wout Bru al meer dan 100 miljoen euro in het Luxemburgse dorp Durbuy. Via Alychlo koopt Coucke

Lees meer »