Patrick Desmet stapt uit Vlaams Belang: “Jammer dat het nu zo eindigt”

De 66-jarige Patrick Desmet stapt uit de lokale Vlaams Belang-partij en zetelt vanaf heden verder als onafhankelijke in de gemeenteraad. Desmet is niet te spreken over de manier waarop het nieuwe bestuur omgaat met het vorige. Volgens voorzitter Tanguy de Maertelaere is alles correct verlopen.

Dinsdagavond vond de eerste gemeenteraad na het zomerreces plaats. Liberalen Guy Van den Eynde en Maxim Laporte beslisten eind juni om uit de fractie N-VA/Open VLD te stappen. Zij zetelen dus verder als onafhankelijk raadslid. Dat doet ook Patrick Desmet (Vlaams Belang), die na interne meningsverschillen breekt met zijn partij. Desmet startte in 2018 samen met enkele anderen een nieuwe Vlaams Belang-afdeling op, nadat de vorige in 2012 was gestopt. Bij de lokale verkiezingen haalde de partij meteen twee zetels. Maar de laatste tijd vonden er intern enkele problemen plaats. “We hadden met de oprichters het gevoel dat het provinciale partijbestuur niet wilde dat er lokale mensen aan de knoppen zaten”, vertelt Desmet.

‘Manu militari’

“We dachten met onze nieuwe voorzitter Tanguy de Maertelaere een klepper binnengehaald te hebben, maar hij wilde het bestuur net volledig vernieuwen. Op een vergadering viel hijmanu militari binnen met de provinciale voorzitter Stefaan Sintobin en secretaris Sam Weyts. Ze kwamen meedelen dat onze lokale partij werd ontbonden. Ons geld was zelfs al van de rekening gehaald.” Tanguy de Maertelaere, naast Waregems voorzitter ook provinciaal medewerker bij het Vlaams Belang, ontkent dat verhaal. “Afdelingen krijgen regelmatig bezoek van het provinciale bestuur. En Sintobin en Weyts hebben de boodschap goed gecommuniceerd, alleen werd die niet goed onthaald.”

Onafhankelijk

De oude bestuursleden werden ontslagen, Patrick Desmet bleef als fractieleider in de gemeenteraad wel aan boord bij devernieuwde afdeling. “Maar zo hoeft het niet voor mij. Ik heb beslist om op te stappen”, vertelt hij. “Ik ben en blijf een Vlaams Belanger, maar ga verder als onafhankelijk raadslid.” Op nationaal vlak wilden ze dat Desmet zijn zetel afstond aan iemand anders. “Maar ik ben verkozen door het volk, en ik zal mij voor hen blijven inzetten tot het einde van de legislatuur.” Bij de volgende verkiezingen zal Desmet niet meer opkomen. “Vanwege mijn leeftijd”, duidt hij. “Het is jammer dat het zo moet eindigen, ik had mij mijn afscheid bij het Vlaams Belang anders voorgesteld.” Voorzitter de Maertelaere erkent dat Desmet zelf is opgestapt, maar betreurt dat hij verder zetelt als onafhankelijk raadslid.

The post Patrick Desmet stapt uit Vlaams Belang: “Jammer dat het nu zo eindigt” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

“Het was een slag in ons gezicht”: topscoorder en laagvlieger blikken terug op deelname aan ‘Met vier in bed’

“Die lage scores? Een slag in ons gezicht.” Nee, Magda (63) en Marc (66) blikken niet onverdeeld tevreden terug op hun deelname aan ‘Met vier in bed’. In dat programma mogen uitbaters hun B&B in de kijker zetten en dat heeft wel degelijk gevolgen. “De bekendmaking van de winnaar moesten we vijf keer opnemen. Niemand wilde voor hen applaudisseren.”

Lees meer »

Bouchez: “Volledig legitiem dat De Wever premier zou worden”

Het zou “volledig legitiem” zijn moest N-VA-voorzitter Bart De Wever premier worden. Dat zei MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez voor het gesprek met de vijf partijen bij de Nationale Bank. “Wij hebben geen veto’s tegen bepaalde personen, zeker niet tegen personen van een democratische partij”, zei Bouchez.

Lees meer »

Laatste verdachte brutale steekpartij vrij met enkelband, maar kompanen verschijnen binnenkort wel nog voor rechtbank

De Brugse raadkamer heeft eerder deze week besloten om K.S. voorwaardelijk vrij te laten in een onderzoek naar een moordpoging. De Oostendse twintiger werd onder elektronisch toezicht geplaatst, maar hoeft dus niet langer in de gevangenis te verblijven. Het dossier werd inmiddels ook doorverwezen naar de correctionele rechtbank.
The post Laatste verdachte brutale steekpartij vrij met enkelband, maar kompanen

Lees meer »

Terwijl de ene zeer meegaand is, staat de andere op de rem: hierover zullen de gesprekken van De Wever met zijn toekomstige coalitiepartners gaan

Preformateur Bart De Wever (N-VA) zal een weekend lang een-op-eengesprekken voeren met zijn toekomstige coalitiepartners, onder meer over de begroting. Hij moet nog altijd een manier vinden om de socialisten over de streep te trekken. Maar waar zullen die gesprekken met de verschillende partijen precies over gaan? Een overzicht.

Lees meer »

Mandy (33) wilde nog even over haar hoeve vliegen. Tót het vliegtuigje begon te tollen: “Haar vriend probeerde nog zacht te landen, maar het was te laat”

Met het pleziervliegtuigje wilde ze nog even haar geitjes en kippen vanuit de lucht zien. Tot de motor van de Boeing-Stearman PT-17 Kaydet boven Kiewit (Hasselt) sputterde, de oldtimer recht naar beneden viel en de romantische vlucht een dramatische afloop kende. Stewardess Mandy Linder (33) stierf op 100 meter van haar eigen woning, haar vriend – de piloot van het

Lees meer »

TERUGLEZEN OEKRAÏNE. Gevangenenruil: Rusland en Oekraïne wisselen onder meer priesters uit

Rusland en Oekraïne hebben verschillende gevangenen geruild, onder wie ook enkele priesters. De zeldzame ruil van burgers komt na de ruil van tientallen soldaten eerder deze week. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky had vrijdag al bekendgemaakt dat Rusland tien burgers had vrijgelaten. De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk hebben Noord-Korea op de vingers getikt om wapenleveringen aan Rusland.

Lees meer »