Opnieuw aanvraag windturbines aan Noorderring, maar actiegroep vindt locatie ongepast

Nadat eerder het bedrijf Luminus een vergunningsaanvraag deed om windturbines te bouwen aan de Noorderring, heeft nu ook de firma Aspiravi plannen in die richting. Hun project situeert zich aan weerszijden van het New Irish Farm Cemetery en botst al onmiddellijk op protest. “De meest westelijke molen sluit wel nauw aan bij het bedrijventerrein”, aldus schepen Philip Bolle (Vooruit).

Het bedrijf Aspiravi heeft een omgevingsvergunning aangevraagd voor 2 windturbines aan de noordkant van de Noorderring in Ieper. Het gaat op een locatie tegenover het Auris-gebouw en ter hoogte van het industrieterrein Ieperleekanaal en het bedrijvenpark Ter Waarde. Volgens Aspiravi is de bedoeling dat de turbines groene stroom produceren equivalent aan een gemiddeld jaarlijks elektriciteitsverbruik van ongeveer 10.500 gezinnen en een CO2-uitstoot van ongeveer 16.800 ton per jaar vermijden.

De uiteindelijke beslissing of de windturbines er mogen komen ligt bij Vlaanderen, maar de stad zal wel advies geven. “Wij werkten een beleidskader uit voor het bouwen van windturbines op grondgebied Ieper”, zegt schepen Philip Bolle (Vooruit). “Deze aanvraag zal dezelfde procedure doorlopen als voor de overige aanvragen en zal uiteraard getoetst worden aan de visie van de stad: inplanting boven de Noorderring en op het regionaal bedrijventerrein (inclusief repowering) of in de onmiddellijke nabijheid van dat bedrijventerrein (clustering). Ik stel vast dat alvast de meest westelijke molen nauw aansluit bij deze zone. Wij wachten in elk geval alle adviezen af alsook de opmerkingen die ons zullen bereiken tijdens het openbaar onderzoek vooraleer we ons advies zullen formuleren.”

Invloed

“Op de locatie wordt ruime afstand gehouden van alleenstaande woningen, minstens 360 meter, en woningen in woongebied, minstens 493 meter. Er werd tijdens de ontwikkeling ook rekening gehouden met andere kenmerken van de omgeving, zoals de afstand tot aanwezige erfgoedwaarden, de afstand tot de N38 en het behoud van natuurwaarden”, klinkt het bij Aspiravi. “De invloed van dit project op de omgeving werd uitvoerig bestudeerd.”

Ondertussen richtten buurtbewoners het burgerplatform Frontwind Irish Cemetery op. De actievoerders spreken onder meer van een ongepaste locatie. “De windturbines, die zomaar eventjes 200 meter hoog zijn, komen pal aan New Irish Farm Cemetery te liggen”, klinkt het. “Op dat beschermd monument liggen 5.000 soldaten begraven en de begraafplaats trekt dagelijks veel bezoekers. Het is ook onbegrijpelijk dat een turbine wordt geplaatst zo dicht bij het Jan Yperman Ziekenhuis, waar rust en kwaliteitsvolle zorg voor kwetsbare personen vooropstaat. Windturbines die een risico vormen voor de lichamelijke en mentale gezondheid van de mensen horen niet thuis nabij een ziekenhuis. Bovendien komt op die plaats een stadspark, ook daar zouden de turbines de rust verstoren.”

Infoavond

In het kader van dit project wordt er een openbaar onderzoek door de stad Ieper opgestart dat nog loopt tot en met 10 oktober. Op woensdag 20 september organiseert Aspiravi een infoavond over het project in CC Het Perron in Ieper, terwijl het burgerplatform op dinsdag 26 september een infoavond plant in Sint-Jan. Tegen eind oktober 2023 moeten alle adviezen van de verschillende instanties binnen zin en zou de Vlaamse regering tegen 30 november een beslissing nemen over het vergunnen van de turbines.

Ondertussen verleende het stadsbestuur van Ieper een negatief advies voor de Vredesmolens en werden er meer dan 1.400 bezwaarschriften neergelegd tegen het project. Het is nu aan de raad voor vergunningsbetwistingen om zich uit te spreken tegen het dossier.

The post Opnieuw aanvraag windturbines aan Noorderring, maar actiegroep vindt locatie ongepast is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Israëlisch leger beveelt massa-evacuatie Khan Younis, 250.000 Palestijnen moeten (opnieuw) vluchten

Het Israëlisch leger heeft een massa-evacuatiebevel uitgevaardigd voor de Palestijnen in Khan Younis, de op 1 na grootste stad in Gaza. Volgens de VN wordt meer dan kwart miljoen mensen getroffen. Sinds de start van de oorlog hebben de Palestijnen zich al talloze keren gedwongen moeten verplaatsen. "De meesten zijn pas teruggekeerd of net van Rafah naar Khan Younis gevlucht

Lees meer »

KIJK. Bevrijde Israëlische gijzelaar Noa Argamani (26) spreekt voor het eerst: “We moeten leren om lief te hebben in plaats van te haten”

De bevrijde Israëlische gijzelaar Noa Argamani heeft in een videoboodschap opgeroepen om de overgebleven gevangenen in Gaza niet te vergeten. Argamani liet voor het eerst publiekelijk van zich horen sinds ze op 8 juni gered werd door Israëlische strijdkrachten. De 26-jarige werd op 7 oktober door Palestijnse miitanten van Hamas ontvoerd van een muziekfestival, achterop een motor. De hartverscheurende beelden

Lees meer »

150 oldtimertractoren meten hun krachten in Poeke

Op zondag 7 juli vormen de hoeve en naastliggende weilanden van Willy Hooft (81) in Poeke het feestdecor voor oldtimerlandbouw. Al van bij de eeuwwisseling organiseren Willy en een 50-tal medewerkers, buren en kennissen uit de agrosector onder de titel Paard & Oldtimerfeesten.
The post 150 oldtimertractoren meten hun krachten in Poeke appeared first on KW.be.

Lees meer »

Karl schrijft een brief naar bondscoach Domenico Tedesco: “Krijg je Kevin en Romelu nog mee in je verhaal?”

Karl Vannieuwkerke schrijft deze week een brief naar Domenico Tedesco, de bondscoach van de Rode Duivels die maandag zonder pardon uit het EK werden gekegeld. Domenico mag altijd antwoorden: [email protected].
The post Karl schrijft een brief naar bondscoach Domenico Tedesco: “Krijg je Kevin en Romelu nog mee in je verhaal?” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Kind gestoken door Aziatische hoornaar in speelhuisje: Vlaams Bijeninstituut roept ouders op om extra voorzichtig te zijn

De Aziatische hoornaar zet haar opmars deze zomer weer verder. Het Vlaams Bijeninstituut waarschuwt voor steken van Aziatische hoornaars bij kinderen. Deze waarschuwing werd zondag in de Facebookgroep via een zogenaamd Safety Alert bekendgemaakt. “Bij de start van de zomervakantie werd het eerste kind in Vlaanderen gestoken. Het gebeurde in een speelhuisje waar een nest Aziatische hoornaars aanwezig was.”

Lees meer »

Buitenlandse pers hard voor “zieke Belgen” én bondscoach Tedesco: “Zijn tactische kunde? Niets van te zien”

“Het EK zal België niet missen.” De buitenlandse pers is hard voor de prestaties van onze Rode Duivels tegen Frankrijk, en op Euro 2024 tout court. Ze stellen zich véél vragen. Waarom zo pover? En is dit nu echt het einde van deze generatie? Bovendien krijgt bondscoach Tedesco forse kritiek. “Had België hem niet gehaald omwille van zijn tactische kunde?

Lees meer »

Heiligverklaring van ‘God’s influencer’ Carlo Acutis (15) goedgekeurd

Paus Franciscus heeft maandag, samen met het college van kardinalen de heiligverklaring van Carlo Acutis goedgekeurd. Acutis overleed in 2006 aan leukemie, maar verspreidde tijdens zijn leven het geloof via het internet en kreeg zo de bijnaam ‘God’s influencer’. Sinds zijn overlijden werden al twee wonderen aan hem toegeschreven. In 2025 zal hij naar alle waarschijnlijkheid de eerste millennial worden

Lees meer »

Bekende Oostendse fotograaf Jean-Jacques Soenen overleden

In Oostende is de bekende fotograaf Jean-Jacques Soenen overleden. Hij werd 72 jaar. Jean-Jacques publiceerde in diverse media, maar maakte ook eigen werk. Hij stelde zijn kunstfoto’s vaak tentoon en maakte ook diverse fotoboeken, veelal met Oostende als thema.
The post Bekende Oostendse fotograaf Jean-Jacques Soenen overleden appeared first on KW.be.

Lees meer »