Op stap met auteur Maaike

In oktober komt de derde druk uit van de roman ‘Niet omkijken, Camille’. Voor auteur Maaike Monkerhey (44) het signaal om in oktober op stap te gaan in het geboortedorp van de veldwachterszoon uit Wijtschate en zijn familie in WO I. “Oktober was in 1914 ook de maand van de grote vlucht uit het dorp.”

De try-out van de theaterwandeling is op zaterdag 23 september en wordt bijgwoond door Wijtschatenaars. “Het gaat om een viertal km in en rond het centrum van ons dorp. Het traject is niet buggy- of rolstoelvriendelijk. Een paar goede stapschoenen zijn nodig”, aldus Maaike die tijdens de wandeling locaties van het boek aandoet zoals het café Saint-Hubert en de kerk waar Severin Tiersen, vader van Camille, in oktober 1914 vanop de roepsteen de vluchtroute voor de dorpsbewoners aankondigde. Via het nieuwe wandelnetwerk stapt Maaike naar de site van de Croonaert. “Hier bevond zich aan het begin van de oorlogsjaren Huize Godtschalck.” Door het bos wordt naar de woning van kleindochter Ingrid Tiersen gewandeld om ook even te stoppen bij de grafsteen van Camille op het kerkhof.”

IJslandvaarders

De theaterwandeling eindigt in de bib van Wijtschate waar de deelnemers bij een gratis drankje nog even kunnen napraten over het boek met de auteur. “Hier heb ik in voorbereiding van het boek vele uren doorgebracht. In de naslagwerken heb ik gezocht naar de historische feiten van die periode. Ik wou dan ook dat mijn verhaal klopte.” Na de try-out volgen dan de 3 theaterwandelingen waarvan de laatste van 22 oktober volzet is. Er is een nog beperkt aantal vrije plaatsen voor 8 oktober en 15 oktober.

Na het succes van ‘Niet omkijken, Camille’ bracht Maaike met Bellenhof het verhaal van een hoppeboerderij in Poperinge. Op dit moment werkt ze aan haar derde boek. “Dit keer breng ik het verhaal van de IJslandvaarders. Vandaar dat ik de voorbije weken al een paar keer op en af naar de kust ben gereden.” (MDN)

De wandelingen op zondag 8, 15 en 22 oktober starten aan aan de kiosk op het marktplein in Wijtschate en verlopen in samenwerking met de bib.

The post Op stap met auteur Maaike is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Wellicht geen straf voor man die behoefte deed in bankfiliaal

Een 23-jarige Tieltenaar die vastzit op verdenking van roofmoord, wordt in beroep wellicht vrijgesproken. De man deed zijn behoefte in het ING-bankkantoor in Tielt, maar is ontoerekeningsvatbaar.
The post Wellicht geen straf voor man die behoefte deed in bankfiliaal appeared first on KW.be.

Lees meer »

KBC lanceert tweede kasbon in strijd tegen staatsbon

KBC lanceert een tweede kasbon met looptijd van een één jaar, aan dezelfde voorwaarden dan de eerder aangekondigde. Het gaat om een brutorente van 3,10 procent, wat netto 2,17 procent oplevert na aftrek van 30 procent roerende voorheffing. Dat meldt de bank vrijdag.

Lees meer »

Kinderen plantten een jaar geleden berm vol nieuwe boompjes, nu is alles weggemaaid: “Het was een ongelukje”

De gemeentediensten van de gemeente Pepingen zijn iets te enthousiast begonnen met het maaien van de berm in de Kareelstraat in deelgemeente Bellingen. Alle plantgoed dat de kinderen van het buurtschooltje Spring in ’t Veld in de lente vorig jaar hadden aangeplant om de holle weg te herstellen, bleek tot op de grond mee afgemaaid. “Een ongelukje”, zegt de gemeente.

Lees meer »

Lea De Meyere (90) viert viervoudig (!) viergeslacht in Beernem

Zondag 15 september was voor Lea De Meyere (90) uit Sint-Joris Beernem toch wel een bijzondere dag. Ze ontving haar familie in het Urban Café van Bulskampveld. Dit was ook het moment om het viervoudig viergeslacht te vereeuwigen.
The post Lea De Meyere (90) viert viervoudig (!) viergeslacht in Beernem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Youri H. (33) riskeert 9 jaar cel nadat hij Francis (16) van de weg maaide: “Extra zwaar voor de familie dat beklaagde beweert dat hij zich niets herinnert”

In de politierechtbank van Dendermonde werd er vandaag voor het eerst gepleit in het dodelijk ongeval waarbij Francis Aerts (16) op 1 augustus 2022 overleed. De jonge tiener werd van de weg gemaaid door Youri H. (33), die 2,7 promille in zijn bloed had en ook zwaar onder invloed was van drugs. Die avond veroorzaakte hij maar liefst 3 ongevallen,

Lees meer »

De boeken van de week: Arthur Japin in Sarajevo, troostrijke Ottolenghi-recepten en verhalen in een levendige moestuin

Arthur Japin volgt in zijn nieuwe roman de Amerikaanse filosoof en activist Susan Sontag, van haar jeugd tot haar verblijf in Sarajevo tijdens de Joegoslavische burgeroorlog. Topchef Yotam Ottolenghi serveert verhalen bij gerechten die troost bieden. Libris-winnares Mariken Heitman duikt in de microkosmos van een biologische moestuin. Basje Boer onderzoekt in een essay de maakbaarheid van vrouwelijkheid en de Franse

Lees meer »