Nikolas Vandelanotte, ceo van accountants- en auditkantoor: “Meer jongeren gaan weer voor boekhouder”

Boekhouder worden? Accountant? Het zijn duidelijk niet de beroepen waar jongeren van dromen als ze een keuze moeten maken na het secundair onderwijs. Dankzij een grootschalige campagne van de sector kan de West-Vlaamse hogeschool Vives nu iets betere cijfers voorleggen. “Dat is bemoedigend”, klinkt het bij Nikolas Vandelanotte (49), de nummer een bij het gelijknamige accountants- en auditkantoor in Kortrijk.

Goed betaald, grote werkzekerheid… Wie een diploma boekhouder of accountant op zak heeft, ziet maandelijks een mooi bedrag op zijn of haar rekening verschijnen. En toch is het vaste prik dat die jaar na jaar in de top tien van de knelpuntberoepen opduiken. Daarom heeft Vandelanotte samen met zeven andere accountantskantoren, en met steun van Vlaamse hogescholen, een campagne opgezet om het beroep aantrekkelijker te maken voor jongeren. Nu blijkt, op basis van cijfers van Vives, dat in elk geval daar een vernieuwd postgraduaat een succes is. Het aantal studenten dat op vrijdag 15 september het nieuwe academiejaar gaat starten, is gestegen van 11 naar 31. Voor de gewone opleidingen van dag- en afstandsonderwijs die Vives aanbiedt, blijven de inschrijvingen (voorlopig) op hetzelfde niveau als vorig jaar.

“Ik ben daar als ondernemer tevreden mee,” zegt Nikolas Vandelanotte, “ook al gaat het dan alleen om een groei in het postgraduaat waar je studenten vindt die al helemaal overtuigd zijn van de aantrekkelijkheid van de job en vrij dicht bij het werkveld staan. Het blijft moeilijker om scholieren uit het secundair onderwijs te overtuigen. We gaan dus ook de komende jaren campagnes moeten blijven uitwerken.”

Nikolas Vandelanotte vertelt het in de hoofdzetel van zijn bedrijf op het Kennedypark in Kortrijk. De kleine eenmanszaak die zijn grootvader Roger Vandelanotte 75 jaar geleden heeft opgericht is uitgegroeid tot het grootste familiale accountants- en auditkantoor van België met inmiddels 600 werknemers op de loonlijst, verspreid over twintig kantoren in Vlaanderen en een bijhuis in Rijsel. Met andere woorden, Vandelanotte is een echt West-Vlaams succesverhaal. Tja, wat is dan het probleem zou je denken. “Je mag je toch niet blindstaren op de mooie cijfers die we kunnen voorleggen. Die hebben voor een stuk te maken met overnames en met de opening van nieuwe kantoren. De war on talent woedt ongemeen hevig in onze sector en de vijver waarin we kunnen vissen is bijzonder klein. Dus zijn we op alle mogelijke jobdagen en jobbeurzen aanwezig.”

Bovendien hebben jullie er financieel veel voor over om mensen aan te trekken als ik zie met welke premies jullie zwaaien naar nieuwkomers.

“Dat klopt. Die ‘vertrekpremies’ hebben we in april vorig jaar ingevoerd. Het idee daarachter is dat wij ervan overtuigd zijn dat wanneer je moet kiezen tussen een job bij Vandelanotte of een geldpremie, je voor de job kiest. Wie start bij ons, en na één maand toch de klik niet voelt en beslist te vertrekken krijgt een premie van 2.500 euro. Dat klinkt gewaagd, maar we hebben de premie nog geen enkele keer moeten uitkeren, terwijl er sedertdien 36 nieuwkomers bijgekomen zijn. We doen er dan ook alles aan om de mensen tevreden te houden. Voor elke premie die niet is uitgekeerd komt er een bedrag in een pot terecht voor feestjes of andere events voor onze medewerkers. Zo is daar sedert de start toch al meer dan 70.000 euro in terechtgekomen.”

En ondertussen doen jullie het prima. Hoe moet jouw bedrijf voort evolueren?

“Het plan is dat we de komende zeven jaar verdubbelen in omvang. Dat gaan we voornamelijk doen door nieuwe kantoren te openen of de bestaande te versterken. In Limburg zijn we nog nergens aanwezig en in de vestiging in Leuven willen we fors investeren. Ook hier in Kortrijk is er ruimte voor extra mensen.”

Nog even vervelend doen. Wat zeg je tegen mensen die vinden dat de job van boekhouder of accountant toch wat saai oogt?

“Daar ga ik zeker niet mee akkoord en ook de tijd dat de boekhouder een wat grijze figuur was die in een stofjas zijn werk deed, is al lang voorbij. Wie hier aan de slag gaat, komt in een moderne bedrijfsomgeving terecht waar jobs uitdagend zijn. Een financieel adviseur, zoals we onze mensen noemen, bekijkt ondernemingscijfers en moet die kunnen analyseren om tot een advies op maat te kunnen komen. We zijn ook al jaren koploper in innovatie en we blijven daar voort op inzetten.”

De boog moet niet altijd gespannen staan. Waar ga je wel eens langs om iets te gaan eten of drinken in Kortrijk?

“Dan is dat toch in Bar Jules in Kortrijk, de cocktailbar van het Parkhotel. Vaak doe ik dat niet, maar ik ga er wel graag omdat de sfeer er heel aangenaam is.”

Nikolas Vandelanotte

Privé: Nikolas Vandelanotte (49) is getrouwd met Sophie Degroote (47). Ze hebben samen twee kinderen: Ruben (21) en Lukas (19). Ze wonen in Rekkem.

Loopbaan: Nikolas studeerde rechten aan de KUL. Sedert 1998 is hij aan de slag bij het accountantskantoor, aanvankelijk als jurist. Rond 2010 kwam Nikolas in het bedrijfsmanagement. Sedert 2019 zet hij in zijn eentje de lijnen uit.

Vandelanotte, more than accountants: Roger Vandelanotte startte in 1948 met een eenmanszaak. Inmiddels zit het bedrijf al bijna twintig jaar op het Kennedypark in Kortrijk, en is er een 600-tal medewerkers. In Kortrijk zijn er 220 medewerkers aan de slag. Er is een jaarlijkse omzet van 65 miljoen euro. (vfb)

The post Nikolas Vandelanotte, ceo van accountants- en auditkantoor: “Meer jongeren gaan weer voor boekhouder” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Vertragingen bij Duits treinverkeer zorgen voor klachten bij Rode Duivels-fans: “Na vier treinen is een vriendin ons komen ophalen”

Na de kwalificatie voor de achtste finales, woensdagavond tegen Oekraïne, kennen tal van Rode Duivels-fans problemen met hun terugkeer vanuit Stuttgart naar huis. Al sinds het begin van het Europees Kampioenschap klagen voetbalfans over de treinen in Duitsland, een al jaren aanslepend en groeiend probleem. “Over de NMBS ga ik nu minder klagen”, klinkt het.

Lees meer »

Gewezen politiecommissaris Edwin Christiaen (67) uit Ieper is overleden

In het Jan Yperman Ziekenhuis in Ieper is politiecommissaris op rust Edwin Christiaen (67) uit Ieper gestorven. Hij was een fiere gewezen rijkswachter en werd na de politiehervorming commissaris bij de zone Westkust. Edwin werd er directeur Operaties. Begin juli 2015 ging hij met pensioen
The post Gewezen politiecommissaris Edwin Christiaen (67) uit Ieper is overleden appeared first on

Lees meer »

Isabelle De Jaegere, oud-directeur van musea en erfgoed Kortrijk, gidst u door de Triënnale: “Toegankelijke uitleg is belangrijk”

Kan kunst de wereld redden? Volgens Isabelle De Jaegere, oud-directeur van musea en erfgoed in Kortrijk, wel. “Kunstenaars zijn visionairs. Zij kunnen de wereld beter maken door ons op een andere manier te doen nadenken en zien. Dat is de grote charme van de Triënnale: kunst in de publieke ruimte laat mensen stilstaan. Deze editie is het thema ‘After Paradise’

Lees meer »

Nieuwe hondenloopweide langs de Bevrijdingslaan in Brugge

Langs de Bevrijdingslaan, tussen de Bloedput en de Buffelbrug, is een nieuwe hondenloopweide van ruim 1.800 m² groot gerealiseerd. “Hiermee telt Brugge al negen hondenloopweides”, aldus schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem.
The post Nieuwe hondenloopweide langs de Bevrijdingslaan in Brugge appeared first on KW.be.

Lees meer »

Hij was bij de eerste lichting afgestudeerden van de Antwerpse modeacademie, nu dreigt zijn merk te verdwijnen: de man achter Gigue

Nu de Duror Fashion Group de boeken heeft neergelegd, verdwijnt mogelijk ook een echt Antwerps merk: Gigue. Oprichter Jo Wyckmans was in 1968 bij de eerste lichting afgestudeerden van de Antwerpse modeacademie, en werkte in de jaren 80 en 90 de ‘preppy’ look uit, vanaf 1991 met Gigue. Dochter Audrey bleef tot nu aan boord, zelf koos Jo Wyckmans jaren

Lees meer »

Velosport Veldegem bedankt vaste medewerkers voor inzet

Dankzij een trouwe poule van tientallen medewerkers is Velosport Veldegem al jarenlang een begrip in de wielerwereld voor niet-profs. Negen koersdagen wordt het peloton uit binnen- en buitenland veilig door Groot-Zedelgem geloodst. Respect dat eens in de kijker mag, vindt voorzitter Jean-Pierre de l’Ange.
The post Velosport Veldegem bedankt vaste medewerkers voor inzet appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nederlandse ministers mogen pas eed afleggen na screening door Staatsveiligheid: waarom gebeurt dat niet bij ons?

Vandaag worden in Nederland de ‘bewindspersonen van de regering beëdigd’. De kandidaat-ministers die straks de eed zullen afleggen, zijn vooraf gescreend door Staatsveiligheid. Eén kandidaat-minister werd op basis van die screening zelfs geweerd. In ons land wordt vreemd genoeg niet nagegaan of kandidaat-ministers en staatssecretarissen integer en betrouwbaar zijn. Ook niet als die kandidaten straks toegang krijgen tot gevoelige informatie.

Lees meer »

Jan Bakelants interviewt Patrick Lefevere over het Tourdebuut van Evenepoel: “Als hij slaag krijgt, gaat hij dat moeten incasseren en doorgaan”

Hij wordt er straks 70 en zegt van zichzelf dat hij ‘fin de carrière’ is, maar daar is niks van te merken. Jan Bakelants vroeg Patrick Lefevere de pieren uit de neus over het grote Tourdebuut van Remco Evenepoel: de sterke man van Soudal Quick-Step ging geen vraag uit de weg. “In 2025 zijn er geen excuses meer. Kom je

Lees meer »

Belg zet opnieuw meer geld op spaarboekje

Het totale bedrag op de spaarrekening bij twaalf Belgische banken is in de eerste zes maanden van dit jaar met 1,5 procent gestegen naar 256 miljard euro. Dat toont een rondvraag van De Tijd aan. Als we dit doortrekken naar de hele markt, betekent dit dat de spaartegoeden bij Belgische banken in de eerste helft van het jaar met 3,9

Lees meer »

Wall Street sluit op record

22:04 De S&P500 sloot op een vers hoogtepunt. Tesla drukte stevig het pedaal in na beter dan verwachte kwartaalverkopen. Eli Lilly profiteerde niet van een goedkeuring van zijn Alzheimer-behandeling.

Lees meer »