Nico Vandemoortele en Lino Lefever gaan samen wijn maken

Nico Vandemoortele van traiteurzaak ’t Ryspoepke en Lino Lefever van muziekzaak La Musica werken aan de Leugenstraat in Sint-Eloois-Winkel hun passie voor wijn uit. Ze plantten er 1,5 hectare wijngaard aan en hopen volgend jaar een eerste keer te oogsten. “We geloven echt dat België een topland in wijnen kan worden”, aldus Nico.

’t Ryspoepke is al 26 jaar een vaste waarde in het centrum van Sint-Eloois-Winkel. Zaakvoerder Nico en zijn vrouw Patricia kondigden enkele dagen geleden aan voortaan enkel nog met bestellingen te werken. “We zijn al een tijdje aan het twijfelen, maar toen we tijdens onze vakantie tal van bestellingen binnenkregen voor onze alom bekende cowboysteak wisten we dat we deze stap kunnen zetten om zo extra tijd te maken voor onze gedeelde passie voor wijnen”, aldus Nico. Twee jaar geleden plantte hij samen met Lino Lefever zo’n 5.500 wijnstokken aan nabij de woning aan de Leugenstraat waar Nico’s moeder woont. “Als alles volgens plan verloopt zouden we graag volgend jaar een eerste keer oogsten. Maar we doen alles stap voor stap. Het is de bedoeling dat we in de toekomst kwalitatieve wijnen kunnen aanbieden”, aldus Lino.

Zowel Nico als Lino zijn al jarenlang geïnteresseerd in alles rond wijn. Zo volgde Lino al een cursus wijnbouwer en wijnmaker. Nico is een erkend sommelier en start na een cursus als wijnbouwer ook nog met een opleiding tot wijnmaker.

Verschillende druiven

“Wij geloven echt in België als wijnland. In sommige delen van Frankrijk wordt het echt te warm. Dat er meer en meer wijnbouwers zijn in ons land is goed. Het zorgt voor concurrentie en motivatie om nog meer lekkere wijnen te maken.” Welke wijnen Nico en Lino precies zullen produceren is voorlopig nog afwachten. “We hebben heel erg veel mogelijkheden. We kozen voor verschillende wijndruiven: pinot noir, riesling, chardonnay, auxerrois. We plantten zelf een proefveldje aan om te experimenteren en te kijken welke weg we het best inslaan.”

De twee vrienden onderhouden samen hun wijngaard. De ene week is de een er meer te vinden, de andere week de ander. “Ik sta nu vaak ’s ochtends vroeg op om de bestellingen in ’t Ryspoepke klaar te zetten om dan later op de dag hier de handen uit de mouwen te steken. Mijn vrouw blijft in de winkel zodat de klanten er hun bestelling kunnen afhalen”, legt Nico uit. (BF)

The post Nico Vandemoortele en Lino Lefever gaan samen wijn maken is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Rob Merchie (35) kijkt uit naar zijn derde Tour als verzorger van Remco Evenepoel: “Hij is eigenlijk ook maar een gewone mens”

Rob Merchie (36) uit Otegem begint dit weekend aan zijn derde Ronde van Frankrijk als verzorger bij Soudal-Quick-Step, de ploeg van Remco Evenepoel. “Als personeel zo’n evenement van dichtbij mogen meemaken, dat is heel speciaal”, vertelt de ex-jeugdwielrenner van KSV Deerlijk.
The post Rob Merchie (35) kijkt uit naar zijn derde Tour als verzorger van Remco Evenepoel: “Hij is

Lees meer »

Afdeling pediatrie van ziekenhuis in Veurne krijgt opfrisbeurt met figuren van Studio 100 dankzij schenkingen

Dankzij een schenking van Vrije Basisschool De Droomvlieger en de bijdrage van Plopsa ziet de afdeling pediatrie en de kinderbox op de spoedafdeling van AZ West Veurne er veel leuker en kindvriendelijker uit voor jonge ziekenhuispatiëntjes. De kleuters en leerlingen lagere school van De Droomvlieger die erbij waren op de officiële opening, waren alvast dolenthousiast.
The post Afdeling pediatrie

Lees meer »

“Na De Bruyne volgt de woestijn”: analisten en ex-spelers Frankrijk denigrerend over Rode Duivels

“Sorry, maar wij zijn beter dan België”: enkele Franse analisten en ex-internationals kunnen de denigrerende uitlatingen over de Rode Duivels niet laten. Zij zien zich – gesterkt door de historie – in een kampioenschap niet verliezen van ‘les petits belges’. Of komt de Franse hoogmoed voor de val? Want als zelfs José Mourinho op het vorige EK de Franse arrogantie

Lees meer »

Mbappé en Deschamps niet gerust in Franse zege tegen Rode Duivels: “Ons niveau moet omhoog, anders gaan we naar huis”

“België is een heel sterke ploeg.” Van arrogantie of onderschatting geen sprake bij Frankrijk, daags voor de clash met de Rode Duivels. Bondscoach Didier Deschamps en sterspeler Kylian Mbappé namen het woord in Düsseldorf en stelden dat Les Bleus dringend hun niveau moeten opkrikken. “Dat we tweede werden in de groep, was een wake-up call.”

Lees meer »

Robot of een echte vrouw? Restaurantgangers kunnen ogen niet geloven wanneer hun eten opgediend wordt

Er wordt hard gewerkt aan technieken om robots er realistischer uit te laten zien, maar in China denken sommige restaurantgangers dat ze al door een hoogtechnologische machine worden bediend. In een restaurant in Chongqing gebruikt eigenaar Li namelijk haar passie voor dansen – en dan voornamelijk streetdance – om zich voort te bewegen als een robot. En daar is ze

Lees meer »

Afscheid van een blauw-zwart icoon: de tien hoofdstukken in de succesvolle carrière van Ruud Vormer

Ruud Vormer heeft op 36-jarige leeftijd beslist om de voetbalschoenen aan de haak te hangen. De Nederlander voetbalde zich de afgelopen jaren in de Belgische voetbalgeschiedenis en won tijdens zijn carrière onder meer vijf landstitels, één beker, vier supercups én een Gouden Schoen. Wij blikken daarom in tien hoofdstukken terug op een rijkgevulde carrière.
The post Afscheid van een

Lees meer »

Families van slachtoffers 7 oktober dienen klacht in tegen UNRWA

Families van mensen die gedood werden bij de aanval van Hamas in Israël, op 7 oktober vorig jaar, hebben maandag klacht ingediend tegen UNRWA, het VN-agentschap voor de Palestijnse vluchtelingen. De nabestaanden beschuldigen de organisatie ervan bijgedragen te hebben aan het bloedbad, blijkt uit gerechtelijke documenten.

Lees meer »