Minister Weyts experimenteert met virtual reality en bestuurt drone simulator in VTI

Woensdagvoormiddag bracht Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) een bezoek aan het VTI in Roeselare. De leerkrachten en studenten stelden er verschillende projecten voor. De minister mocht onder meer experimenteren met virtual reality en bestuurde een drone simulator.

Na een inleiding door directeur Paul De Brabander werd Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) rondgeleid door het VTI. De rode draad bij het bezoek was het thema ‘innovatie’. Op de speelplaats stelden leerkracht Wim Dejonckheere en zijn leerlingen van 6SBT de GNSS-toestellen (Global Navigation Satelite System) voor, waarmee ze opmetingen en plaatsbepalingen doen in de bouwsector.

Nadien werd er halt gehouden in het Virtual Reality-lokaal, dat drie jaar geleden werd ingericht. “In samenspraak met partnerbedrijven en met hun middelen zetten we hier in op innovatief onderwijs om leerlingen enthousiast te maken voor technische opleidingen”, vertelt directeur De Brabander. Leerlingen gebruiken virtual reality (VR) voor verschillende doeleinden. In de ruwbouw-opleidingen leren ze bijvoorbeeld een huisriolering aanleggen via VR.

Kraaknet schildersatelier

In de afdeling ‘Schilderwerk en Decoratie’ wordt het Painting VR-programma gebruikt. “Zo ontwikkel je een kunstenaarsatelier met een onbeperkte voorraad verf die zo levensecht aanvoelt dat je bijna vergeet dat je in een virtuele wereld bent”, klinkt het. “En achteraf hoef je niets op te ruimen.” Andere leerlingen leren via VR dan weer houtbewerkingsmachines kennen op een veilige manier.

Het VTI had voor minister Weyts verschillende opdrachten voorzien. In het Virtual Reality-lokaal mocht hij afval sorteren. Wat later kon hij via een simulator met een drone vliegen. De school biedt namelijk van de eerste tot de derde graad projecten met drones aan. De leerlingen kunnen zelfs een attest behalen om in openlucht te mogen vliegen.

Wereldkampioenschap

Dat het VTI inzet op innovatieve technologie is duidelijk. Op dit moment zijn er zelfs enkele studenten en leerkrachten aanwezig in Las Vegas (Verenigde Staten), waar het wereldkampioenschap telegeleide wagentjes op waterstof plaatsvindt.

The post Minister Weyts experimenteert met virtual reality en bestuurt drone simulator in VTI is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

“‘Het eiland’ was niet voor gevoelige zieltjes”: Dirk ‘Michel Drets’ Van Dijck blikt terug op ‘brutale sfeer’ op de set

Eigenlijk zou hij niet meespelen, maar toeval bezorgde Dirk Van Dijck (72) de bekendste rol van zijn leven. Op de set van ‘Het eiland’ was het niet altijd prettig, maar Van Dijck was wel wat anders gewend. Voor hij onsterfelijk werd als ambitieuze hielenlikker Michel Drets leefde de eigenzinnige acteur acht jaar in de meest primitieve omstandigheden in het Amazonewoud.

Lees meer »

Na jaren vol ellende kan Japanse keizerin Masako eindelijk weer lachen: “Ze was krijgsgevangene in haar eigen paleis”

De Japanse keizer Naruhito (64) en keizerin Masako (60) genieten nog na van hun staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk. Het keizerspaar nam deel aan diverse activiteiten met koning Charles (75) en koningin Camilla (76), maar het meest opvallend was de stralende glimlach van de keizerin. Nadat ze jarenlang leed aan een zware depressie en volledig uit de openbaarheid verdween, kan

Lees meer »

“120.000 euro privégeld verloren en huwelijk op de klippen gelopen”: zowel Ina (39) als Pieter-Jan (32) moesten hun bedrijf failliet laten gaan

In de eerste helft van dit jaar zijn in Vlaanderen 3.537 ondernemingen failliet gegaan, een record. Steeds meer ondernemers laten zich bijstaan in hun zoektocht naar een nieuwe professionele activiteit, zoals Ina De Quint (39) uit Hoevenen (Stabroek) en Pieter-Jan Wouters (32) uit Boom. “Ik heb 120.000 euro privégeld in mijn zaak gestoken en dat geld is nu weg”, zegt

Lees meer »

Na 2,5 jaar bij Standard is Gilles Dewaele (28) terug bij KV Kortrijk: “Ik vind alles aan deze club mooi. En dat meen ik oprecht”

Tijdens zijn eerste passage in het Guldensporenstadion, van augustus 2020 tot januari 2022, werd Gilles Dewaele op handen gedragen door de supporters omwille van zijn winnaarsmentaliteit en zijn fysieke impact op de rechterflank. “Ik voel mij thuis bij KVK”, zegt hij. “Nu wil ik een nog mooier tweede hoofdstuk aan mijn verhaal hier schrijven.”
The post Na 2,5 jaar

Lees meer »

‘Zachtaardige’ Biden laat achter de schermen ander gelaat zien: “Medewerkers zijn doodsbang voor zijn woede-uitbarstingen”

Tijdens zijn televisiedebat tegen Donald Trump gaf de 81-jarige Joe Biden een bijzonder frêle indruk. Maar achter gesloten deuren laat de Amerikaanse president naar verluidt een heel ander gelaat zien dat in niets lijkt op de zachtaardige, timide man die op het podium verscheen. Biden zou woede-uitbarstingen hebben, waardoor medewerkers doodsbang voor hem zijn, zo onthulde een hooggeplaatste functionaris aan

Lees meer »

KSV Pittem A hoopt op rustig seizoen in tweede provinciale

KSV Pittem A kon na een sterke eindronde alsnog de promotie naar tweede provinciale bewerkstelligen. De promovendus kon de huidige kern bijeen houden en aanvullen met een zestal nieuwkomers. Zij krijgen Pieter Danneels als sportieve baas.
The post KSV Pittem A hoopt op rustig seizoen in tweede provinciale appeared first on KW.be.

Lees meer »