Kevin (11) kan door personeelstekort niet langer op internaat: “Hij zit nu elke dag vier uur op de bus”

22 kinderen die bijzondere zorg nodig hebben, kunnen dit schooljaar voorlopig niet terecht in het GO! internaat Nest in De Haan. Ook Ricky de Kezel en Calleechurn Vidyamatee van estaminet ’t Boldershof in Zuienkerke zijn bij de gedupeerden. “Onze zoon Kevin zit nu elke dag vier uur op de bus”, zuchten ze. Het schoolbestuur zoekt naar een oplossing.

De 20 GO!-internaten die verbonden zijn aan scholen voor buitengewoon onderwijs, werden op 1 september overgeheveld naar het beleidsdomein Welzijn omdat de noden van de internen en de werking van de internaten hier meer bij aansluiten. Een transitie die al heel wat voeten in de aarde had, zegt algemeen directeur Pieter De Winne van scholengroep Impact. “De aanhoudende onduidelijkheid rond de nieuwe prestatieregeling zorgde voor een leegloop aan de start van het schooljaar. Andere uren, nachtdiensten, onzekerheid rond verlofdagen: de bezorgdheden van ons personeel waren zeer terecht. Maar het is vooral ook schrijnend dat het zo lang geduurd heeft eer we hier van de overheid meer duidelijkheid over kregen. Wij zijn ondertussen lang niet het enige internaat dat met de handen in het haar zit omdat het personeel door de aanhoudende onzekerheid naar elders overstapte”, klinkt het. Ook Ricky de Kezel en Calleechurn Vidyamatee, die in Zuienkerke een drukke horecazaak uitbaten, zijn daarover niet te spreken. “Pas twee dagen voor de start van het nieuwe schooljaar kregen wij te horen dat er voor Kevin geen plaats meer was in het internaat. Normaal gezien komt hij enkel in de weekends naar huis, nu moet hij elke morgen om kwart over zeven de bus op en is hij ’s avonds pas rond zes uur terug thuis. Elke dag vier uur op de bus, dat is voor Kevin onhoudbaar”, klinkt het. Kevin gaat nu naar school in De Vloedlijn in Oostende. “We hebben nu zelf contact opgenomen met het CLB om te zien of er voor Kevin geen plaats is in Brugge. Dat is iets minder ver. Maar er is sowieso al weinig plaats in het buitengewoon onderwijs, en al zeker in de internaten”, zegt Ricky. Kevin zelf elke dag naar school brengen, is voor zijn ouders geen optie. “De extra zorg die Kevin elke dag nodig heeft, kunnen wij hem ookniet bieden”, zeggen zijn ouders.

De scholengroep startte een noodplan op en zoekt naar andere verblijfsmogelijkheden voor de kinderen. Drie leefgroepen van het internaat – deze met kinderen die in de weekends naar huis gaan – starten voorlopig niet op. “Voor de kinderen die naar school gaan in Brugge, kijken we naar internaat De Hazelaar en voor de vier leefgroepen die op 1 september wel opstartten, werken we met een stappenplan om de personeelsbezetting op elk moment op een kwalitatieve manier te kunnen blijven garanderen. Daarnaast wordt er ook prioritair ingezet op rekrutering”, zegt De Winne. De drie andere leefgroepen gesloten houden, was voor de scholengroep geen gemakkelijke beslissing. “Het internaat is voor die kinderen een vervangende thuis, beseffen wij immers ook”, aldus De Winne, die voorts nog benadrukt dat internen die al ingeschreven waren, zeker welkom blijven in Nest. “Van zodra de drie leefgroepen weer opstarten, is hun plekje in de voorziening gegarandeerd”, klinkt het.

The post Kevin (11) kan door personeelstekort niet langer op internaat: “Hij zit nu elke dag vier uur op de bus” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Dominique Strypsteen is 30ste Koning van de Jachtfeesten

De Koninklijke Sint-Sebastiaansgilde 1833 in Sint-Andries heeft met Dominique Strypsteen (66) haar dertigste Koning van de Jachtfeesten aangesteld. Dominique schoot zijn eerste pijlen al op zijn 15de, en stoomt nu zelf een nieuwe generatie klaar. “Boogschieten blijft een van de leukste hobby’s ter wereld.”
The post Dominique Strypsteen is 30ste Koning van de Jachtfeesten appeared first on KW.be.

Lees meer »

Bijna 13.500 zwerfkatten gevangen in Vlaanderen in 2023

In 2023 zijn er in de Vlaamse steden en gemeenten bijna 13.500 zwerfkatten gevangen. Zo bericht ‘De Zondag’ vandaag, op basis van cijfers van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). Het gaat om exact 13.428 dieren, oftewel 8 procent minder dan in 2022, toen meer dan 14.600 katten van de straat werden gehaald.

Lees meer »

WHORSES stelt zondag EP voor in boEgie woEgie in Menen

Op zondag 30 juni kan je om 18 uur genieten van een optreden van de Kortrijk-Gentse band WHORSES in het kunst- en cultuurhuis boEgie woEgie in Menen. Kortrijkzaan Harry Descamps laat al even in z’n kaarten kijken.
The post WHORSES stelt zondag EP voor in boEgie woEgie in Menen appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Angst in Franse kleedkamer voor Duivels”: recordinternational Lloris duimt voor Les Bleus, maar waarschuwt ze ook

Zowel bij België als bij Frankrijk staat vandaag niet het gezicht van de onderlinge halve finale op het WK 2018 in doel: geen Thibaut Courtois, maar evenmin Hugo Lloris. De Franse recordinternational (145 caps) zwaaide begin vorig jaar af. Vanuit de VS volgt hij nu met spanning het burenduel in de achtste finale van het EK: “België kan elke Europese

Lees meer »

De Panne zet samen met enkele partners de schouder onder nieuw project ‘Dementievriendelijk De Panne’

Het lokaal bestuur De Panne gaat samen met het woonzorgcentrum Sint-Bernardus, het Expertisecentrum Dementie en de Alzheimer Liga in zee om met het nieuwe project ‘Dementievriendelijk De Panne’ inwoners met dementie te ondersteunen.
The post De Panne zet samen met enkele partners de schouder onder nieuw project ‘Dementievriendelijk De Panne’ appeared first on KW.be.

Lees meer »

De Panne erkend als Sportbedrijf

Het lokaal bestuur van De Panne kreeg de erkenning Sportbedrijf 2024-2025 om zijn inzet voor de gezondheid van alle werknemers door het stimuleren van sport en beweging.
The post De Panne erkend als Sportbedrijf appeared first on KW.be.

Lees meer »