Getogen Knokse fotograaf exposeert in The Notary in Brugge: “Vooral vrouwelijke naakten”

De Knokse fotograaf Fabien Raes exposeert tijdens Open Monumentenweekend – op zaterdag 9 en zondag 10 september – een selectie van zijn werken in de tuin van de luxueuze B&B The Notary in Brugge. “Ik ben onlangs verhuisd uit Knokke en wil ook in mijn nieuwe thuisstad mijn sporen verdienen.”

Wie Fabien Raes zegt, zegt Knokke. De intussen 71-jarige fotograaf lijkt wel vergroeid met de badstad waar hij op 22 mei 1952 het levenslicht zag, als zoon van kunstschilder Emile Raes en een eveneens artistiek geïnteresseerde moeder. Fabien wilde aanvankelijk in de voetsporen van zijn vader treden, maar merkte al vlug dat hij minder aanleg had voor schilderen dan voor fotografie. “Maar het was niet zo dat ik al van de eerste dag van mijn fotografie kon leven. Ik heb veel jobs gedaan – vooral in de horeca, onder andere in Club 27 in het Casino van Knokke – om op termijn de stap naar zelfstandig fotograaf te durven zetten”, vertelt Fabien.

Reizen Raes

Raes maakt er geen geheim van dat hij houdt van mooie vrouwen en die spelen dan ook een belangrijke rol in zijn werk. Daarnaast wil hij ook de wereld verkennen. Een van zijn eerste grote reizen in functie van de fotografie ging naar Cuba, waar hij vooral in Havanna een reeks prachtige foto’s maakte, die hij bundelde in een fotoboek waar hij naam mee maakte.

Het fungeerde als een springplank voor zijn verdere carrière, waarbij hij ook documentaires maakte over onder andere Afrika, Zuid-Amerika en de Chinese hoofdstad Peking. Fabien legt zich verder ook toe op modefotografie en werkt voor bladen als Marie-Claire, Elle en Knack Weekend. “Ik heb ook jarenlang foto’s genomen op het filmfestival van Cannes, waardoor ik onder andere Clint Eastwood en Serge Gainsbourg voor mijn lens kreeg.”

Weg uit Knokke

Tegenwoordig woont Raes in Brugge, in een ruim huis met fotostudio en ontelbare souvenirs uit zijn boeiende leven, in de wijk Kristus Koning. “Ik heb mijn loft in de Piers de Raveschootlaan in Knokke, die ook dienstdeed als fotostudio, ingeruild voor deze woning in Brugge. Ik voelde me al een tijdje minder goed in Knokke-Heist. Het is er niet meer hetzelfde. Er wonen bijna geen echte Knokkenaars meer. De gemeente lijkt wel overgenomen door mensen uit het binnenland – vooral Antwerpen en Brussel – die er tijdelijk verblijven of zich er op den duur permanent vestigen. Een vriendin van mij, ook een echte Knokse, ging naar de nieuwjaarsreceptie die steeds wordt aangeboden door het gemeentebestuur en zag er nauwelijks nog iemand die ze kende. Er zijn ook amper nog cafés of clubs waar Knokkenaars samenkomen. Het uitgaansleven is er echt triestig geworden.”

En Raes kan het weten, want hij bracht 22 edities van het jaarblad KnokkeStyle uit, dat de handel en wandel in Knokke belichtte. Jaren geleden al bracht hij twee razend populaire boekjes uit over het roemrijke verleden van de clubs en dancings in Knokke-Heist. “Maar nu is het tijd voor een nieuw hoofdstuk. Ik voel me goed hier in Brugge en heb in mijn nieuwe woning veel meer ruimte om me creatief uit te leven.”

“Er wonen nog amper echte Knokkenaars in Knokke-Heist”

Een tijdje geleden kwam Fabien Raes in contact met een boeiende buurtbewoner, die ook een flat heeft op het domein van de erg mooie B&B The Notary, gevestigd in een historisch pand in de Moerstraat. “Hij stelde me voor om een fototentoonstelling op te zetten in de binnentuin en bracht me in contact met de uitbaters. Ik was wel gecharmeerd door het idee, ook omdat ik in mijn nieuwe thuisstad Brugge eveneens mijn sporen wil verdienen. En zo heb ik een selectie van mijn foto’s – vooral vrouwelijke naakten in zwart-wit – op groot formaat op canvas laten afdrukken. Ze komen bijzonder mooi tot hun recht tegen de witte tuinmuur, vind ik. Ik nodig iedereen uit een kijkje te komen nemen.”

De tentoonstelling ‘Monochrome Elegance’ is elke dag vanaf 11 uur te bekijken in The Notary, Moerstraat 54 in Brugge.

The post Getogen Knokse fotograaf exposeert in The Notary in Brugge: “Vooral vrouwelijke naakten” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Dentergemse oppositie tempert optimisme over jaarrekening

De gemeente Dentergem zit in financieel goede papieren. Dat blijkt uit het voorleggen van de jaarrekening op de gemeenteraad. De kastoestand bedraagt 15,7 miljoen euro, een stijging van ongeveer 489.000 euro in vergelijking met het vorige jaar.
The post Dentergemse oppositie tempert optimisme over jaarrekening appeared first on KW.be.

Lees meer »

Biden blundert opnieuw en beschrijft zichzelf als zwarte vrouw

De Democraten hebben Bidens prestatie tijdens het eerste presidentiële debat naar aanloop van de Amerikaanse verkiezingen nog maar nauwelijks kunnen verteren, of de president blundert opnieuw. Op Independence Day struikelt hij meermaals over zijn woorden, tot het punt dat hij zichzelf een zwarte vrouw noemt.

Lees meer »

Westerscheldetunnel in Zeeland wordt tolvrij vanaf 1 januari

Wie met zijn auto of motor door de Nederlandse Westerscheldetunnel wil rijden, zal vanaf 1 januari geen tol meer moeten betalen. De Provinciale Staten van de Nederlandse provincie Zeeland hebben namelijk unaniem ingestemd met het tolvrij maken van de tunnel voor automobilisten en motorrijders. Vrachtverkeer zal voorlopig wel nog moeten betalen om de oversteek te maken.

Lees meer »

Marie Verhulst verklapt wat we van haar te zien krijgen in nieuw seizoen ‘De Verhulstjes’: “Heel verschillend”

De zomervakantie is dan wel begonnen, voor Marie Verhulst (28) is het werken geblazen. “Binnenkort staan Samson en ik zeven op zeven in Plopsaland De Panne met onze zomershows”, glundert de dochter van Gert. Om mensen warm te maken komen ze vandaag met het zomerse nummer ‘Naar Zee’, een herwerking uit de erfenis van Samson & Gert. Reporter Jarne is

Lees meer »

Vooruit stelt als eerste lokale partij in Zwevegem volledige lijst voor: “Bloed, zweet en tranen gekost”

Na een kandidatendag kon Vooruit Zwevegem haar 29 kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen voorstellen. “Een volledige lijst kunnen voorstellen? Nooit gedacht dat dit ons zou lukken toen we in de zomer van 2022 opnieuw de draad hebben opgepikt met Vooruit in Zwevegem”, begon lijsttrekker Mieke Eggermont.
The post Vooruit stelt als eerste lokale partij in Zwevegem volledige lijst voor: “Bloed,

Lees meer »

Drugdealers op Werchter zullen meteen gedagvaard worden of voorgeleid

Bezoekers van het muziekfestival Rock Werchter die betrapt worden op het dealen van drugs, zullen meteen gedagvaard worden voor de correctionele rechtbank, of voorgeleid worden voor de onderzoeksrechter. Druggebruikers krijgen dan weer een minnelijke schikking voorgesteld die ter plaatse kan betaald worden. Dat meldt het Leuvense parket vrijdag.

Lees meer »

ZOMERREEKS. Tinne Terneven woont met haar gezin in Toscane: “Ik maak me niet meer druk in kleine dingen, net als een echte Italiaanse”

Op haar 19de trok Tinne Terneven (45) vanuit Schilde naar Italië om vrijwilligerswerk te doen, vandaag organiseert ze in hartje Toscane wandelvakanties en trektochten met ezels. Een klein toeval, want na de geboorte van haar kinderen moest ze haar glamoureuze carrière in de mode opbergen. “Moeders liever aan de haard, zo gaat dat in Italië. Maar dit is ook het

Lees meer »

Stad Veurne steunt ‘ByeByeGazon: “Goede voorbeeld geven”

Het Veurns stadsbestuur wil alle inwoners van Veurne stimuleren om bij te dragen tot een meer hittebestendig en biodivers klimaat door iedere tuin wilder en natuurlijker te maken. Dat is de kernboodschap van de actie #ByeByeGazon. Ook al zit MaaiMeiNiet er op, elke extra inspanning loont!
The post Stad Veurne steunt ‘ByeByeGazon: “Goede voorbeeld geven” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Team Belgium stuurt met 164 atleten grootste delegatie sinds 1928 naar parijs: “Grote kwantiteit, maar ook veel kwaliteit”

Op de Olympische Spelen in Parijs zullen 164 sporters, 82 mannen en 82 vrouwen, de Belgische kleuren verdedigen. Er zijn ook zestien reserven (negen mannen en zeven vrouwen) geselecteerd. Dat maakte het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) zaterdag bekend. “Een eerste succes als resultaat van een goede samenwerking”, aldus Cédric Van Banteghem (CEO BOIC).

Lees meer »

Kevin De Bruyne over het boegeroep, zijn toekomst als Rode Duivel en zijn kinderen: “Gelukkig zaten zij niet in het stadion tegen Oekraïne”

Als aanvoerder van de Rode Duivels is Kevin De Bruyne (33) spaarzaam met woorden. Maar als hij iets zegt, dan wordt er geluisterd. Voor de clash met Frankrijk zet De Bruyne in een uitgebreid interview nog eens de puntjes op de i. Over zijn reactie op het boegeroep, Tedesco, Saoedi-Arabië, zijn toekomst en zijn grinta. Hello, this is your captain

Lees meer »

Matras in brand gestoken in leegstaand pand in Kortemark: “We willen het gebouw slopen”

In een leegstaand en verloederd herenhuis in het centrum van Kortemark werd woensdagavond brand gesticht. Een matras op de zolderverdieping vatte daar vuur. Het niet de eerste keer dat ongewenste bezoekers het pand binnentreden. De gemeente kocht het pand intussen op. “We hopen het aan het einde van de zomer te slopen”, zegt burgemeester Karolien Damman.
The post Matras

Lees meer »