Geert Devriese kweekt als enige plant van de toekomst: “Betoverende kleuren”

Geert Devriese (58) en Ingrid Luyssen (56) runnen al jarenlang hun sierplantenkwekerij langs de Schewegestraat in Wingene. Hun specialiteit is de Vlaamse Laurier en de Lagerstroemia. De Lagerstroemia noemt men de plant van de toekomst.

Sierplantenkwekerij Devriese kent een rijkgevulde geschiedenis. Het bedrijf werd opgericht in jaar 1930. “De oprichting van de kwekerij was in handen van mijn twee tantes Demeulemeester”, vertelt Geert. “Ze kweekten kamerplanten en druiven. Daarop nam mijn moeder Gaby Demeulemeester het roer in handen en het aanbod werd uitgebreid met chrysanten en perkplanten. Daarnaast hield ze een bloemenwinkel open. Toen ik 18 jaar was, overleed mijn papa en zette ik het bedrijf verder. Mijn mama hielp nog mee en de druiventeelt werd stopgezet. In de plaats daarvan kweekten we paprika’s. In 1990 runden ik en mijn vrouw Ingrid de kwekerij verder en we spitsen ons toe op de Vlaamse laurier. Gestaag bouwden wij onze sierplantenkwekerij op tot een sterke waarde. De liefde voor het vak en de interesse voor nieuwe planten blijft voor ons prioriteit.”

Likeur en gin

Het kweken van Laurier is niet zo moeilijk maar vraagt heel wat geduld. Geert en Ingrid zijn echte vakmensen op dit gebied en de laurieren groeiden mee met het bedrijf. “De Vlaamse laurier is een beschermende soort en wij kweken verschillende soorten. Onze collecties zijn op wereldvlak erkend. De laurier is dan ook een echt kwaliteitsboompje. Naast de plant kan je ook heel veel doen met laurierblaadjes. In de loop der jaren verzamelden wij heel wat informatie en probeerden heel wat uit. De laurier wordt vaak gebruikt bij de geneeskunde en in de keuken. Wij produceren op ambachtelijke wijze likeur en gin met laurier, een kruidenwijn en heerlijk aperitief. De laurier kent ook een grote decoratieve waarde en is vaak het sierplantje bij huwelijken, tentoonstellingen, beurzen en noem maar op.”

Lagerstroemia is een unieke, van oorsprong exotische plant, die beschikt over een mooie bloemenpracht. “De plant is eerder onbekend, maar de mensen worden wel betoverd door de mooie bloemen en kleuren. Wij probeerden ruime tijd terug die plant te kweken en we gingen op zoektocht. Doelbewust kozen we voor de Amerikaanse soorten, speciaal uitgekozen rassen om ons klimaat te trotseren. Momenteel zijn wij de enige kweker in Vlaanderen en België.”

Klimaatverandering

Ingrid vertelt wat meer over de plant: “De plant is ideaal in een zonnige tuin of op het terras. Het is de plant van de toekomst en geschikt voor het veranderende klimaat. Met de klimaatverandering kunnen we nog meer uitkijken naar warme en droge zomers. En daar houden de planten enorm van. Ze voelen zich thuis bij hogere temperaturen en drogere grond. Ze bloeien de hele zomer lang en zijn winterhard. Daarnaast is het niet alleen mooi om naar te kijken, maar is het ook een waardevolle bijenplant.”

“Wij doen ook grote inspanningen om milieuvriendelijk te werken en vergeten daarbij het economische aspect niet”, gaat Geert verder. “Door het systeem van aanleg met smalle en brede goten kunnen we al het regen- en gietwater recycleren. Al het water komt terecht in een groot opvangbassin en wordt gezuiverd op natuurlijke wijze. Naast onze dagelijks zorg voor de kwaliteit nemen wij ook maatregelen om het milieu te beschermen. We beperken bedrijfsafval en sorteren grondig. We werken volgens het milieuproject voor de sierteelt. Vierwekelijks sturen wij ons verbruik van energie, meststoffen en bestrijdingsmiddelen door. Daarna ontvangen wij een internationaal erkend label waarmee wij onze planten kunnen onderscheiden van andere bedrijven die het niet zo nauw nemen met het milieu.”

The post Geert Devriese kweekt als enige plant van de toekomst: “Betoverende kleuren” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

“Tedesco moet ophouden met te geloven in complottheorieën. Evenzeer met het aanhalen van bepaalde excuses”: onze chef voetbal hoopt dat bondscoach snel opnieuw zichzelf is

“Keep calm, mister Tedesco – and carry on.” Onze chef voetbal Niels Poissonnier hoopt dat de bondscoach van de Rode Duivels snel weer zichzelf is. “Plots ziet hij allerhande complotten en vijanden. EURO 2024 heeft zich meester gemaakt van Domenico Tedesco”, stelt hij. “Die 0-1 tegen Slovakije moet toch een grotere impact gehad hebben dan velen en hijzelf hebben gedacht.”

Lees meer »

Airbus krijgt megabestelling uit Filipijnen

Vliegtuigbouwer Airbus heeft een voorlopig akkoord gesloten voor de levering van 152 vliegtuigen aan de Filipijnse luchtvaartmaatschappij Cebu Pacific Air. Het order heeft een waarde van 24 miljard dollar (22,4 miljard euro) aan catalogusprijzen, al zijn aanzienlijke kortingen gebruikelijk.

Lees meer »

Grenswegen gesloten tijdens EK-match Frankrijk-België: “Om risico’s op ordeverstoring en vandalisme zoveel mogelijk te beperken”

Tijdens de wedstrijd tussen Frankrijk en België maandag — in de achtste finale op het EK voetbal in Duitsland — zullen verschillende wegen over de grens tussen Frankrijk en België afgesloten worden. Dat kondigen tien gemeentebesturen van plaatsen langs de Frans-Belgische grens aan, waaronder twee Belgische: Komen-Waasten en Wervik. Zo willen de gemeentebesturen mogelijke onregelmatigheden verhinderen.

Lees meer »

Wandelzoektocht doorheen verrassend Koksijde

De Koksijdse wandelzoektocht is elk jaar een succes. Ook dit jaar kunnen speurneuzen Koksijde tot 31 augustus op een unieke manier ontdekken. Voor 4 euro krijg je een route vol verrassingen.
The post Wandelzoektocht doorheen verrassend Koksijde appeared first on KW.be.

Lees meer »

Monaco belandt op ‘grijze lijst’ van witwasparadijzen

Monaco is op een internationale ‘grijze lijst’ beland van landen die niet genoeg doen tegen witwassen en terrorismefinanciering. Die status kan buitenlandse investeerders huiverig maken om daar zaken te doen, wat grote consequenties kan hebben voor onder meer de bankensector van de dwergstaat aan de Franse Rivièra.

Lees meer »

Meer dan 270 arrestaties na betogingen in Kenia

De Keniaanse politie heeft meer dan 270 mensen gearresteerd voor het plegen van criminele feiten tijdens de anti-regeringsbetogingen van dinsdag. Al twee weken lang komen vooral jongeren in het land op straat om te betogen tegen de plannen van de regering.

Lees meer »

KIJK. Koken uit een beerput en slapen in oude treinwagons: de strijd barst los in de eerste week van ‘Met vier in bed’

De bedden zijn opgemaakt, het aperitief staat koud en de ontbijttafels zijn gedekt. De B&B-uitbaters uit het nieuwe seizoen van ‘Met vier in bed’, vanaf maandag 1 juli bij VTM, gooien al hun charmes in de strijd om hun concullega’s te imponeren met een betoverende overnachting. Welke B&B-uitbaters verzamelen de meeste bedjes en mogen de ‘Met vier in bed’-trofee aan

Lees meer »

Park in Ruiselede zomert twee maanden lang

Vorige maand opende burgemeester Greet De Roo (RKD) het Park voor de start van een zomer vol activiteiten. Er staat alleszins veel muziek geprogrammeerd.
The post Park in Ruiselede zomert twee maanden lang appeared first on KW.be.

Lees meer »