Brugse bisschop Lode Aerts over ‘Godvergeten’: “Boosheid en schaamte omdat kerkelijke gezagsdragers kinderen hebben misbruikt”

De Brugse bisschop mgr. Lode Aerts heeft voor het eerst gereageerd op de tv-reeks ‘Godvergeten’ op VRT, nadat dinsdagavond de aflevering met zijn voorganger Roger Vangheluwe uitgezonden werd. Inmiddels ziet het Brugs bisdom meer aanvragen voor ontdopingen: “Zij het niet significant meer”.

“Zeker in ons Brugse bisdom komt deze reportage hard aan”, stelt Lode Aerts op de website van het Brugs bisdom. “Wie van ons voelt geen boosheid en schaamte als je ziet hoe een kerkelijke gezagsdrager een kwetsbaar persoon, een kind, heeft misbruikt? Het is erg… Het gaat om misdaden die het leven van de slachtoffers en hun naasten voor altijd hebben ontwricht.”

“De getuigenissen in ‘Godvergeten’ voeren mij terug naar mijn gesprekken met Marc Vangheluwe en met vele andere slachtoffers sinds ik bisschop ben. Toen en nu is hun verhaal moedig en waarachtig. Zo’n diepe pijn laat niemand onverschillig.”

Moed

Lode Aerts leeft naar eigen zeggen oprecht mee met de vele slachtoffers, hun familie en vrienden: “Ik wou dat ik het verleden kon veranderen. Helaas is dat onmogelijk. Ik buig het hoofd om de moed en de waardigheid waarmee ze hun pijn die onuitsprekelijk is toch onder woorden brengen.”

“Daarnaast leef ik ook mee met hen die de Kerk dragen en met alle gelovigen van ons bisdom die, zonder verantwoordelijk te zijn, delen in de schaamte. Velen voelen zich bedrogen omdat ze hun vertrouwen stelden in wie dat niet waardig was. Ook ik ben verdrietig en boos: ik besef dat we als Kerk schromelijk tekortschoten en dat de weg naar een andere Kerk nog lang is, ondanks de goede stappen die ondertussen zijn gezet.”

Waarheid

“De waarheid zal ons vrijmaken”, zegt Jezus. Ik geloof het van harte, al doet déze waarheid ons veel pijn. Ondanks die pijn hoop ik dat de getuigenissen van ‘Godvergeten’ hun werk doen: dat slachtoffers en hun naasten de erkenning krijgen die ze zoeken, dat daders de ernst van hun misdaden leren inzien, dat misbruik krachtdadig wordt aangepakt, dat ikzelf en allen, die de Kerk dragen, zich nog meer inzetten voor herstel en preventie, dat we samen verder bouwen aan een cultuur van integer pastoraal handelen.”

De Brugse bisschop stelt dat ook na de tv-reeks ‘Godvergeten’ de Kerk moet blijven luisteren naar de slachtoffers: “Er zijn nog altijd mensen die hun pijn niet hebben uitgesproken. Zij kunnen steeds terecht bij het Opvangpunt, dat elke melding ernstig neemt: i[email protected] en 02 507 05 93.”

Ontdopingen

Heeft de schokkende televisiereeks over seksueel misbruik van kinderen in de kerk opnieuw geleid heeft tot een toename van het aantal ontdopingen in ons bisdom? De woordvoerder van mgr. Lode Aerts stelt: “Het is nog te vroeg om een trend te zien, we zien wel meer aanvragen, maar niet significant.”

In april 2010, in de week dat Roger Vangheluwe ontslag nam als Brugs bisschop, deden zeven West-Vlamingen een aanvraag tot ontdoping. De enige cijfers die wij met enige moeite konden traceren zijn: tien ontdopingen per maand in 2009, nog voor de Brugse bisschop in opspraak kwam. In 2013 lieten 78 mensen zich schrappen uit het doopregister in bisdom Brugge, in 2014 ging het om 81 personen.

Operatie Kelk

Het Brugse bisdom verwijst liever naar de vele stappen die de Kerk in België sinds 2010, toen de affaire-Vangheluwe aan het licht kwam en de gerechtelijke Operatie Kelk, met de huiszoeking in het aartsbisschoppelijk paleis, gezet heeft. Hiervoor citeert het bisdom de uitspraken van rouwexpert Manu Keirse in een artikel op Kerknet:

“Jaar op jaar publiceert de Interdiocesane Commissie ter bescherming van kinderen en jongeren een rapport over haar werking, met alle cijfers en de aard van de meldingen van dat jaar. Mede door de inzet van bisschoppen Johan Bonny en Guy Harpigny is er vandaag transparantie over de aanpak. Zo kreeg de commissie vorig jaar (van juli ‘21 tot juni ‘22) nog 86 nieuwe meldingen. Als vorm van herstel vragen veruit de meeste slachtoffers een gesprek, soms met de verantwoordelijke van het bisdom of de congregatie waartoe de dader behoorde.”

“Een kleinere groep vraagt begeleiding. Aan 28 van de 86 gevallen van de periode ‘21-’22 werd een financiële tegemoetkoming uitgekeerd. 13 gevallen werden doorverwezen naar justitie omdat de verjaring van de feiten niet duidelijk was of omdat de nog levende dader een risico zou kunnen vormen.”

The post Brugse bisschop Lode Aerts over ‘Godvergeten’: “Boosheid en schaamte omdat kerkelijke gezagsdragers kinderen hebben misbruikt” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Mysterieuze cirkels in de lucht doen Berlijners speculeren over aliens, maar het antwoord is minder spectaculair

De inwoners van Berlijn hebben woensdag verschillende zwarte cirkels in de lucht gespot. Op sociale media doken al snel video’s op met speculaties over ufo’s en aliens, maar het echte antwoord is veel minder spectaculair. De ringen zouden afkomstig zijn van roet en/of uitlaatgassen. “Ze ontsnappen wanneer er een explosie op de grond plaatsvindt. Dit gebeurt in de industrie of

Lees meer »

LG en Ferm Pittem belonen hun mantelzorgers

Naar aanleiding van de Dag van de Mantelzorg zetten de besturen van Ferm en Landelijke Gilde van Egem hun leden, die zelf de zorg voor een familielid of vriend op zich genomen hebben, in de bloemetjes.
The post LG en Ferm Pittem belonen hun mantelzorgers appeared first on KW.be.

Lees meer »

Bart doet dochter tickets voor Taylor Swift cadeau, zij drilt hem voor het optreden: “Ik wist niet dat het zo complex was”

De Amerikaanse zangeres Taylor Swift is momenteel bezig aan een tour door Europa. Binnenkort gaan ook Bart en Merel De Waele uit Gent kijken. Het is een cadeautje voor dochterlief, maar zij wil geen mal figuur slaan met haar vader aan haar zijde. En dus ontwierp Merel een PowerPoint, een spoedcursus Taylor Swift. VTM NIEUWS ging kijken hoe goed papa

Lees meer »

Dierenrouwplaats is meerwaarde voor baasjes van overleden dieren

Baasjes van gestorven dieren kunnen voortaan op de dierenrouwplaats op de nieuwe begraafplaats in de Groenestraat in Roeselare terecht om er hun geliefde dier te herdenken. “Een erg waardevol initiatief”, aldus Jan Behaeghel die vorige maand afscheid moest nemen van zijn tien jaar oude hond Boris.
The post Dierenrouwplaats is meerwaarde voor baasjes van overleden dieren appeared first on

Lees meer »

Kind gestoken door Aziatische hoornaar in speelhuisje: Vlaams Bijeninstituut roept ouders op om extra voorzichtig te zijn

De Aziatische hoornaar zet haar opmars deze zomer weer verder. Het Vlaams Bijeninstituut waarschuwt voor steken van Aziatische hoornaars bij kinderen. Deze waarschuwing werd zondag in de Facebookgroep via een zogenaamd Safety Alert bekendgemaakt. “Bij de start van de zomervakantie werd het eerste kind in Vlaanderen gestoken. Het gebeurde in een speelhuisje waar een nest Aziatische hoornaars aanwezig was.”

Lees meer »

KIJK. Raket wordt onbedoeld gelanceerd, en valt na enkele meters weer recht naar beneden met enorme explosie tot gevolg

Bij een motortest is een Chinese Tianlong-3-raket per ongeluk gelanceerd. Door een structureel probleem raakte de raket los van het lanceerplatform. De raket ging enkele meters de lucht in, maar viel dan weer recht naar beneden. De raket kwam neer in de bergen en veroorzaakte een grote vuurbol, maar niemand raakte gewond. Het bedrijf achter de raket, Space Pioneer, laat

Lees meer »

Artificiële intelligentie bepaalt wat u betaalt voor uw koopjes: kan ik daardoor nog goedkoper kleding kopen?

Grote modeketens gebruiken tegenwoordig artificiële intelligentie (AI) om te bepalen welke artikelen in deze soldenperiode met welke korting worden verkocht. Als consument doet u daar alvast uw voordeel mee, want onder meer ZEB en E5 pakken nu al uit met kortingen tot -70%. Betekent dit ook dat koopjesjagers in de ene winkel een betere deal kunnen scoren dan in de

Lees meer »

Actrice Natali Broods: “Slippers aan, tenen in het zand. Alleen dan kan ik ontspannen. De andere dagen van het jaar ben ik in rouw”

“Er zijn in het leven twee soorten mensen. Zij die het perfect alleen kunnen. En zij die altijd hulp nodig zullen hebben. Ik ben de laatste soort.” Natali Broods is een rasactrice en dat komt met een prijs. Alles wat ze voelt, voelt ze maal tien. “Ik pak alles ongefilterd binnen. Het leven op afstand houden: kan ik niet.”

Lees meer »

Nieuwe wet verbiedt kindhuwelijken in Sierra Leone

De president van Sierra Leone heeft dinsdag een wet afgekondigd die kindhuwelijken in het land verbiedt. In 2017 waren in het West-Afrikaanse land 800.000 meisjes jonger dan 18 jaar oud al getrouwd. De helft van was onder de 15, zo blijkt uit gegevens van VN-kinderrechtenorganisatie UNICEF.

Lees meer »