Ardo streeft naar duurzaamheid in de productie én op het veld van de telers

Ardo, wereldspeler op vlak van vriesverse groenten, fruit en kruiden, zet al jaren in op energiezuinigheid en hergebruik van water in haar productiesites. Het bedrijf integreert nu met het Mimosa+-programma regeneratieve landbouw in haar bedrijfsstrategie. Van 12 tot 16 september was er een duurzaamheidsevent ‘Let’s Meet in The Field’. Minister van Energie Tinne Van der Straeten was er dinsdag ook te gast in het kader van een Voka Zomerstage.

Ardo zet al jaren in op duurzame productie van vriesverse groenten, kruiden en fruit én een goede samenwerking met de landbouwers. Een 45-tal landbouwers uit de regio kunnen al enkele jaren via speciaal aangelegde leidingen gebruik maken van gezuiverd afvalwater van het bedrijf. 4800 drijvende zonnepanelen op een groot irrigatiebekken zorgen er nu ook voor dat Ardo 10% van haar energiebehoefte dekt. In 2030 moet dat volgens ceo Gabrielle Katwijk 30% zijn.

Regeneratieve landbouw

“De klimaatverandering zorgt ervoor dat de rendementen van de teelten daalt en dat vraagt bijkomende actie”, zegt Ceo Gabrielle Kalkwijk. “In 2011 lanceerde Ardo het Mimosa-programma (Minimum Impact Maximum Output Sustainable Agriculture). Nu zet het bedrijf een volgende stap en wil het met Mimosa+ samen met de telers klimaatbestendigheid opbouwen rond de principes van regeneratieve landbouw. Ardo kijkt verder dan alleen maar de teelt en wil niet alleen negatieve milieueffecten minimaliseren, maar ook ecosystemen verbeteren en herstellen om zo de impact van klimaatsverandering op de landbouw te verminderen. Dit kan door de bodemkwaliteit te verbeteren, koolstofvastlegging te bevorderen en biodiversiteit te ondersteunen.”

Ardo legde tegenover haar hoofdzetel een demoveld aan met liefst 55 verschillende groenten en kruiden waarin ze het belang van regeneratieve landbouw demonstreren.

Down to earth

“Ardo is een heel intrigerend bedrijf dat onderzoekt hoe we kunnen zorgen voor voldoende voedsel in tijden van klimaatverandering”, zei de minister. “We zijn hier in West-Vlaanderen en het West-Vlaams ‘Down to Earth’ komt hier heel erg naar boven. Als de temperatuur stijgt is er minder voedselopbrengst en meer voedsel nodig om de planeet te voeden. Ardo toont hoe we dat in de toekomst moeten aanpakken en dat is heel bijzonder! Ik hoop echt dat we het probleem kunnen oplossen.” (IB)

The post Ardo streeft naar duurzaamheid in de productie én op het veld van de telers is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Kandidaat-investeerder Audi Brussels heeft volgens vakbonden geen levensvatbaar plan, arbeiders leggen werk neer

Bij autofabriek Audi Brussels is 1 potentiële investeerder opgestaan, maar diens plan zou niet levensvatbaar zijn. Dat heeft de directie vanochtend te kennen gegeven tijdens een bijzondere ondernemingsraad. Tegelijk legde de directie een eerste voorstel van sociaal plan op tafel, maar de vakbonden vonden dat onvoldoende. De arbeiders legden daarop spontaan het werk neer.

Lees meer »

KIJK. Vals of echt? Fans speculeren over verandering in ‘popprinses’ Sabrina Carpenters uiterlijk

Sabrina Carpenter (25) is volop bezig aan haar Short ‘n’ Sweet-tour in Noord-Amerika. Ze paradeert op het podium in glitteroutfits en hoge hakken, maar het zijn vooral haar lange blonde lokken die met de aandacht gaan lopen. Fans vermoeden dat de zangeres een pruik of haarstuk draagt, aangezien ze nu een veel volumineuzer kapsel lijkt te hebben. “Het is normaal

Lees meer »

Paus Franciscus vraagt vergiffenis voor zonden van de kerk

Paus Franciscus heeft tijdens een boetedoening om vergiffenis gevraagd voor de zonden en overtredingen van vertegenwoordigers van de katholieke kerk. De kerkleider benadrukte in de Sint-Pietersbasiliek in Rome dat de Kerk boete moet doen voor haar overtredingen als ze haar geloofwaardigheid onder de gelovigen wil herstellen. De aanpak van seksueel misbruik stond centraal.

Lees meer »

Kortrijk Art Weekend: Hedendaagse kunst op 28 locaties én een wandelroute langs 12 kunstwerken

Op zaterdag 26 en zondag 27 oktober vindt de tweede editie van Kortrijk Art Weekend plaats. De tweedaagse kunstmanifestatie creëert een belangrijk momentum voor hedendaagse kunst in Kortrijk dankzij de deelname van 28 organisaties: van musea, galeries en kunstencentra tot artist-in-residencies, projectruimtes, jonge en opkomende initiatieven en pop-up tentoonstellingen.
The post Kortrijk Art Weekend: Hedendaagse kunst op 28 locaties

Lees meer »

AVMO-meisjes slopen stokoud clubrecord op 4x200m: “De toekomst oogt rooskleurig”

Het atletiekseizoen wordt in september traditioneel afgesloten met de nationale aflossingskampioenschappen. AV Molenland was met vier teams aanwezig in het Oost-Vlaamse Oordegem en deed het daar erg goed. De mannen liepen op de 4x800m naar nationaal zilver, terwijl de vrouwen, met een piepjonge ploeg, achtste werden op de 4x200m en dat in een nieuw clubrecord.
The post AVMO-meisjes slopen

Lees meer »

Europees Hof geeft privacyactivist gelijk: Meta mag geen openbare persoonsgegeven zoals seksuele voorkeur verzamelen en doorspelen

Het Europees Hof van Justitie heeft de Oostenrijkse privacyactivist Max Schrems gelijk gegeven in een zaak tegen Meta, over de persoonlijke gegevens van Facebook. Schrems had klacht ingediend omdat hij advertenties gericht op homomannen kreeg op het socialemediaplatform. Die gepersonaliseerde reclame zou gebaseerd zijn op de persoonsgegevens van Schrems en dat is tegen de Europese privacywetgeving.

Lees meer »

Pediater veroordeeld tot een jaar met uitstel voor dood van Luana (11): “Haar overlijden had vermeden kunnen worden”

Een Genkse pediater van het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) is veroordeeld tot een jaar met uitstel. Hij was als behandelende arts verantwoordelijk voor de dood van patiëntje Luana Kleynen (11). Het meisje werd in 2019 met spoed opgenomen, maar stierf door een foute diagnose. “Hij veroorzaakte door gebrek aan voorzichtigheid en voorzorg haar overlijden.”

Lees meer »