Tegenslag voor Coucke en Versluys: provincie vernietigt vergunning voor drijvend terras aan hotel La Réserve in Knokke-Heist

Er komt voorlopig géén drijvend terras op het Zegemeer in Knokke-Heist. Luxehotel La Réserve had daar een aanvraag voor ingediend, maar na beroep van omwonenden heeft de deputatie van de provincie West-Vlaanderen de vergunning nu vernietigd. Bij oppositiepartij N-VA reageren ze opgelucht. “Dit was alweer een voorbeeld van onzorgvuldig bestuur. Gelukkig pikken inwoners dit niet langer”, zegt de partij.

Als het van Marc Coucke en Bart Versluys afhangt, krijgt hun luxehotel La Réserve in Knokke-Heist er een terras óp het aangrenzende Zegemeer bij. De ondernemers deden daar een aanvraag voor en het gemeentebestuur kende eerder dit jaar onder voorwaarden een omgevingsvergunning toe. Het schepencollege ging onder andere te rade bij het Agentschap Natuur en Bos, maar ook zij gaven gunstig advies. “Ter hoogte van het geplande terras is er geen waardevolle oevervegetatie aanwezig. Er worden door de aangevraagde werken geen negatieve effecten op de aanwezige natuurwaarden verwacht”, klonk het in hun beoordeling.

Het ontwerp voorziet in het bouwen van een drijvend terras op het Zegemeer. Ter hoogte van hotel La Réserve wordt vanaf de oever een loopbrug met een breedte van 2 meter en een lengte van 9,44 meter voorzien. Voor het plaatsen van de loopbrug dient een gedeelte van de oever te worden afgegraven en versterkt. De loopbrug geeft uit op een rond ponton, ingericht met ligbedden en een bar met antracietkleurige parasol. Het ponton wordt afgebakend met meerpalen en natuurkleurige hardhouten balustrade met staalkabels. Ook het ponton en de loopbrug worden in hardhout uitgevoerd. Het terras is enkel toegankelijk voor de gasten van het hotel.

Bezwaar

Alleen tekenden verschillende omwonenden bezwaar aan bij de deputatie van de provincie West-Vlaanderen. Zij vreesden onder andere voor extra lawaaihinder, het verstoren van het landelijk uitzicht en het verstoren van het rust- en broedgebied van diverse vogels. De aanvraag zou ook in strijd zijn met het GRUP. Nu krijgen ze gelijk. De deputatie vernietigt namelijk de omgevingsvergunning, blijkt uit het vernietigingsbesluit. “In tegenstelling tot hetgeen het college in zijn beslissing heeft gesteld wijkt de aanvraag wel degelijk af van het GRUP”, klinkt het onder andere. “Het aanleggen van een ponton met ligbedden dat exclusief wordt voorbehouden aan de hotelgasten van La Reserve betreft dan ook geen rustpunt in de zin van het GRUP.”

Oppositiepartij N-VA maakte dat bekend en reageert opgelucht. De partij haalt ook uit naar het schepencollege. “Het is beschamend hoe men het eigen Ruimtelijk Uitvoeringsplan misbruikt om dit toch maar te kunnen vergunnen. Wat nu vergund werd, is niet publiek toegankelijk, maar puur privé voor de hotelgasten. Het privaat belang van één organisatie werd boven het algemeen belang van Knokke-Heist geplaatst”, klinkt het in een statement.

Tegen deze beslissing is wel nog een jurisdictioneel beroep mogelijk bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. (MM)

The post Tegenslag voor Coucke en Versluys: provincie vernietigt vergunning voor drijvend terras aan hotel La Réserve in Knokke-Heist is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Unesco duidt eerste biosfeergebied in België aan

Het Nederlands-Belgische grenspark Kempen-Broek is vrijdag door de Unesco aangeduid tot een van de elf nieuwe biosfeergebieden. Dat meldt het VN-agentschap op zijn site. Het is het eerste door Unesco erkende biosfeergebied in ons land, voor Nederland is het het tweede. Unesco’s biosfeernetwerk telt nu 759 gebieden in 136 landen.

Lees meer »

Tweede editie van Kruiseke Kerremesse wordt driedaagse: “Met Gilberke en Marcellineke”

Na de succesvolle eerste editie van Kruiseke Kerremesse vorig jaar bieden de organisatoren dit keer een driedaags evenement aan. De bestuursploeg is ondertussen uitgebreid. Voor de kinderkoers waren er op de vorige editie meer dan honderd deelnemers en het evenement wordt dit jaar herhaald. Het feestplein bevindt zich naast het voetbalterrein van Sparta Kruiseke.
The post Tweede editie van

Lees meer »

Nieuwe vlaggen voor Godelieveprocessie in Gistel

Op zondag 7 juli om 16 uur trekt de eeuwenoude optocht, de Godelieveprocessie, door het stadscentrum. Naar goeie gewoonte wordt er extra reclame gemaakt voor het event en dat gebeurt nu onder een nieuwe huisstijl.
The post Nieuwe vlaggen voor Godelieveprocessie in Gistel appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vondels vzw opent nieuw huis in Ieperse Witte Huizenwijk

In de Siegenlaan 3 in Ieper opende de vzw Vondels een nieuw huis voor meerderjarige mensen met een beperking of een vermoeden van beperking op vlak van wonen, werken en vrije tijd. Het gebouw valt op door zijn kleinschaligheid en het maakt deel uit van de Witte Huizenwijk. Vooral dat laatste is een belangrijke troef voor de bewoners.
The

Lees meer »

Avril Lavigne staat straks op Werchter. Of toch niet? “Ze is eigenlijk al 20 jaar dood”

Werd de Canadese popster Avril Lavigne (39) in 2003 vervangen door een dubbelgangster? Als we een populaire samenzweringstheorie mogen geloven, zien we al zeker twintig jaar een zekere ‘Melissa’ aan het werk. Klinkt compleet van de pot gerukt, maar de argumenten zijn volgens velen best overtuigend, en worden gevoed door het feit dat de zangeres jarenlang van de radar verdween.

Lees meer »

Gullegemse Jeugdfeesten in nieuw kleedje: vanaf dit jaar voor de hele familie

Op 13, 14 en 15 september vindt aan het Kerkeputje en De Gulle de 35ste editie plaats van de Gullegemse Jeugdfeesten. Die steken vanaf dit jaar in een nieuw kleedje. Het festival blijft een driedaagse, maar mikt voortaan op de verschillende generaties. “De nieuwe formule moet zorgen voor meer volk”, zegt co-voorzitter Robin Stroef.
The post Gullegemse Jeugdfeesten in

Lees meer »

Brandweer haalt gecrasht sportvliegtuigje weg, buurtbewoners geschrokken: “Ik zag het neerstorten”

In de omgeving van de Heidestraat in Hasselt is de brandweer Zuid-West Limburg aanwezig op de plek waar gisteren een vliegtuigje neerstortte. Daarbij liet een inzittende het leven, de piloot moest met zware verwondingen naar het ziekenhuis. De nabestaanden van het slachtoffer bezochten zaterdag de plaats van het ongeval. Vanmiddag werken de hulpdiensten verder aan de berging van het wrak.

Lees meer »

Politie waarschuwt nadat zes slachtoffers duizenden euro’s kwijtspelen: “Laat nooit zogezegde bankmedewerkers aan huis komen”

Politiezone Kouter (Torhout/Jabbeke/Gistel/Ichtegem/Oudenburg) waarschuwt opnieuw voor valse medewerkers van banken of Cardstop. In een week tijd maakten die liefst zes slachtoffers in de zone. Telkens ging het om oudere of kwetsbare mensen die duizenden euro’s kwijtspeelden aan de oplichters. “We blijven dan ook waarschuwen om deze zogezegde medewerkers nooit aan huis te laten komen”, geeft Annemie Wittesaele van Kouter mee.<br

Lees meer »

“Voor dit kind is er niets. Daar kan ik niet mee leven”: Jules (11) is gezond en wel, toch moet hij naar het ziekenhuis

In de provincie Oost-Vlaanderen dreigt een jongen van elf deze week in het ziekenhuis te belanden, omdat er geen crisisopvang voor hem wordt gevonden. Jules* is nochtans gezond, maar nergens anders is er plaats voor hem. Niet in een jeugdvoorziening, niet bij een pleeggezin. En het ergste: zoals Jules waren er vorig jaar 744 kinderen. “We geven asielzoekers bed, bad

Lees meer »

Radicaal-rechts is zoals verwacht de winnaar van de Franse parlementsverkiezingen

Het rechts-radicale Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen en Jordan Bardella is met 34 procent de winnaar van de parlementsverkiezingen in Frankrijk. Dat blijkt uit een betrouwbare schatting van France Télévisions, gebaseerd op gedeeltelijke uitslagen. De opkomst lag opvallend hoog: zo’n twee derde van de kiesgerechtigden heeft zijn stem uitgebracht. Of het RN erin slaagt zijn hoge score om

Lees meer »